Αλματώδης αύξηση θανάτων από κορονοϊό το τελευταίο δίμηνο

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επικαιροποίησε τη μελέτη της για τον αριθμό των θανάτων πανελλαδικά τις πρώτες 49 βδομάδες του 2020 (μέχρι 6/12, λείπουν δηλαδή τρεις και μισή βδομάδες), σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση των θανάτων το τελευταίο δίμηνο είναι αλματώδης: αύξηση κατά 10%, 25%, 42%, 37%, 32% τις εβδομάδες 45 έως 49 σε σχέση με πέρσι, όταν η ετήσια αύξηση είναι κατά 3,65%. Το excessive deaths που διαβάζαμε σε άλλες χώρες, ήρθε δηλαδή και στην Ελλάδα, αλλά στο «δεύτερο κύμα» (βλ. το γράφημα). Η αύξηση δεν είναι ομοιόμορφη, αλλά συγκεντρωμένη στις μεγαλύτερες ηλικίες και τοπικά στην Μακεδονία (και λιγότερο στη Θεσσαλία). Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που δεν είχαμε μεγάλη διασπορά κρουσμάτων του ιού έχουμε μέχρι και μείωση θανάτων.

Χωρίς να έχουμε τις αιτίες θανάτου, που θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο την εικόνα και αναμένοντας τα συνολικά στοιχεία της χρονιάς, η εκτίμηση μοιάζει όλο και πιο στέρεη: η διασπορά του ιού όταν φτάσει και «πιάσει» σε τοπικές κοινωνίες οδηγεί σε μαζικές ασθένειες ηλικιωμένων. Το λοκντάουν μπορεί να καθυστερεί τη διασπορά, αλλά όταν αυτή επισυμβεί χρειάζονται άλλα πράγματα που δεν υπήρξαν. Η συνέχεια ήταν νοσοκομεία υπό κατάρρευση παρά το υπάρχον ηρωικό προσωπικό, ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα, μαζικοί θάνατοι από Covid-19 και από την μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μοναδικής νόσου.

Ο Covid-19 σκοτώνει μαζικά λόγω έλλειψης ανοσίας και εμβολίου, σε αντίθεση με τις ανοησίες διαφόρων. Τα οριζόντια λοκντάουν καθυστερούν τη διασπορά, αλλά τελικά δεν αποτρέπουν τους θανάτους: εκεί θες στοχευμένη προστασία, στιβαρές δομές δημόσιας υγείας, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, άλλες προτεραιότητες από αυτές που επέδειξε η σημερινή κυβέρνηση.

Η μελέτη εδώ: tinyurl.com/y22oy44v 

Πηγή: Θανάσης Καμπαγιάνης – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *