«Μπάτσοι παντού, γιατροί πουθενά»

Η Ελλάδα είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε αναλογία ιατρών ανά 100.000 ανθρώπους: εμείς έχουμε μόνο 34, όταν η Πορτογαλία, η πρώτη στη λίστα, έχει 244.

Ο Μπέρτραντ Ράσελ (1872-1970) είχε πει: «Το κυνήγι της εξουσίας γεννήθηκε από τον φόβο. Εκείνος που δεν φοβάται τους ανθρώπους, δεν έχει την ανάγκη να τους εξουσιάζει».

Αν είχε δίκιο ο Βρετανός φιλόσοφος, θα πρέπει να φοβάται πολύ τον λαό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, αντί να ενισχύσει το χειμαζόμενο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, συνεχώς προσλαμβάνει κι άλλους αστυνομικούς. Ας μην ξεχνάμε πως στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους οι δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία είναι περικομμένες κατά 572 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπονται νέες προσλήψεις στην Αστυνομία…

Η Ελλάδα, από Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, μεταβάλλεται σταδιακά σε Χρυσοχοϊδική Αστυνομοκρατία… Μπάτσοι παντού, κυριολεκτικά, κάθε είδους και κάθε σκοπού, μπάτσοι σωρηδόν και αγεληδόν, εποχούμενοι και πεζοί, μηχανοκίνητοι, αερομεταφερόμενοι, μυστικοί και φανεροί, άοπλοι, ένοπλοι και πάνοπλοι, που έχουν παραβεί τον συνταγματικό τους ρόλο και παρίστανται βλοσυρά παντού, σαν στρατός κατοχής.about:blank

Η εθνική κυβέρνησις φροντίζει τα δικά της τα παιδιά, δίνοντάς τους μια στολή κι ένα κλομπ και ξαμολώντας τα σαν αγριεμένα τσομπανόσκυλα στο κοινωνικό κοπάδι. Τα οποία παιδιά δεν είναι ούτε καν εκπαιδευμένα επαρκώς, όπως τουλάχιστον οι κανονικοί αστυνομικοί: το κυριότερο, αν όχι το μοναδικό τους προσόν, είναι το απολυτήριο από τις Ειδικές Δυνάμεις…

«Μπάτσοι παντού και γιατροί πουθενά», λοιπόν. Είναι χαρακτηριστικό πως (σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2018) η Ελλάδα είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε αναλογία ιατρών (general practitioners) ανά 100.000 ανθρώπους: εμείς έχουμε μόνο 34, όταν η Πορτογαλία, η πρώτη στη λίστα, έχει 244…

Από την άλλη, η τιμημένη μας πατρίδα φιγουράρει δεύτερη στην αναλογία αστυνομικών ανά εκατό χιλιάδες ανθρώπων: εμείς έχουμε 500 όργανα της τάξεως (η Κύπρος, η πρώτη, έχει 600…), όταν η Φινλανδία έχει 140…

Και για να τελειώνουμε με τα στατιστικά, το 2009 το ΕΣΥ απασχολούσε προσωπικό 35.420 άτομα (σύμφωνα με ερευνητική εργασία του 2012 των Σκρουμπέλου, Δάγλα, Σκουτέλη και Κυριόπουλου).

Την ίδια περίοδο, περίπου, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. αριθμούσε 55.000 άτομα (σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.), τα οποία γενικώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και πληθύνονται. Ας πούμε, το 2016, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στα σώματα ασφαλείας γενικά απασχολούνταν 67.784 άτομα…

Η τελευταία άφιξη ενστόλων ήταν βέβαια η ΟΠΠΙ, η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που θα αναλάβει τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων, παρ’ όλη τη σφοδρή αντίδραση σύμπασας της αντιπολίτευσης και των πρυτανικών αρχών. Χίλια παιδιά, αγόρια και κορίτσια, θα βρουν μια δουλίτσα – και θα μπουν και στο Πανεπιστήμιο, όχι ως φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά τέλος πάντων…

Η αμέσως προηγούμενη πρεμιέρα ενός ακόμα αστυνομικού σώματος ήταν πριν από λίγο καιρό, όταν η κυβέρνηση, μεσούσης της καραντίνας, πέρασε εκείνο το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις. Τότε είχαμε όλοι θαυμάσει τη νέα Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων, τις γυναίκες και τους άντρες της περίφημης ΟΔΟΣ, υπέρκομψους με τις γαλάζιες στολές τους.

Βέβαια, εκτός από αυτούς έχουμε και τους συνοριακούς φύλακες, τους ειδικούς φρουρούς και τους μηχανοκίνητους αστυνομικούς: τις ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), και την ομάδα ΔΕΛΤΑ, τη Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης, η οποία όμως αντικαταστάθηκε από τους επίλεκτους της Ομάδας Δράση, που είναι η μηχανοκίνητη, με δίκυκλα, Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

Παλιοσειρές στο Σώμα είναι βέβαια οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης, τα διαβόητα ΜΑΤ, οι πρώτες ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στην Ελλάδα, που καταστέλλουν διαδηλώσεις από το 1976, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η αρχική ιδέα της δημιουργίας ενός αστυνομικού «στρατού» αυτού του τύπου ανήκει στον αλήστου μνήμης πρωθυπουργό της χούντας Σπύρο Μαρκεζίνη…

Τα ΜΑΤ αντικαταστάθηκαν στις πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου από τα ΜΕΑ, τις Μονάδες Ειδικών Αποστολών, αλλά τελικά επανήλθαν θριαμβευτικά στο κοινωνικό προσκήνιο, για να κοπανούν όποιο κεφάλι τολμά να αντιστέκεται στην εξουσία. Κάτι ψιθυρίζεται εσχάτως για Αστυνομία του Μετρό, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για την Αστυνομία Υπνου, ειδικευμένα στελέχη της οποίας θα φροντίζουν ώστε τα όνειρά μας να κινούνται εντός των ορίων της χρυσοχοϊδικής νομιμότητος…

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ο Ζακ Κωστόπουλος, ο Κουμής και η Κανελλοπούλου, ο Καλτεζάς…

Για όλα αυτά η ΕΛ.ΑΣ. έχει δεχτεί σκληρή κριτική όχι μόνο από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, αλλά και από διεθνείς φορείς και οργανώσεις. Η βία, η διαφθορά, ο ρατσισμός, οι στενές σχέσεις με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής έχουν οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να καταδικάσει τη χώρα μας αρκετές φορές για τα… κατορθώματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι μπάτσοι λοιπόν! Αν και το παρατσούκλι «μπάτσος» είναι ομόηχο με το χαστούκι, έχουν εντελώς διαφορετική προέλευση: η λέξη για το όργανο της τάξεως προέρχεται από τον τουρκικό όρο μπατς, που σημαίνει «φόρος», τον οποίο εισέπρατταν οι χωροφύλακες.

Η λέξη προήλθε από το περσικό μπακ ή μπατς, που σημαίνει «φόρος, διόδια». Ομως, ο μπάτσος, που σημαίνει «χαστούκι, ράπισμα, ή σκαμπίλι», πιθανώς προέκυψε από το κουτσοβλάχικο batsa, δηλαδή ράπισμα, ή από την ηχομιμητική λέξη patch, που στη γερμανοεβραϊκή διάλεκτο γίντις σημαίνει «χαστούκι».

Οπως και να ’χει, ο αυταρχικός κύριος Χρυσοχοΐδης, ίσως επειδή φοβάται, ενδυναμώνει κάθε μέρα που περνάει τον στρατό των πραιτοριανών του. Αυτός τη δουλειά του κάνει, όπως η Μεγάλη Αικατερίνη, η αυτοκράτειρα της Ρωσίας, που είχε δηλώσει: «Θα είμαι αυταρχική, αυτή είναι η δουλειά μου. Και ο Θεός θα με συγχωρέσει, αυτή είναι η δική του δουλειά».

Αυτοί λοιπόν τη δουλειά τους κάνουν, εμείς όμως, ρωτάω αφελώς εγώ τώρα, εμείς τι κάνουμε για όλα αυτά;

Πηγή: Παύλος Μεθενίτης – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *