Η ΕΛ.ΑΣ. τρομοκρατεί, η εισαγγελέας συγχωρεί

Στις 5 Μαρτίου ξεκινά η δίκη της οικογένειας Ινδαρέ για τα γεγονότα της 18ης Δεκεμβρίου του 2019 στο Κουκάκι. ● Ο σκηνοθέτης και οι δύο γιοι του βρίσκονται κατηγορούμενοι παρά την εξαιρετικά τραυματική εμπειρία που υπέστησαν, ενώ οι άνδρες των ΕΚΑΜ δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ καθώς και η εισαγγελέας Εφετών τούς έδωσε «συγχωροχάρτι».

Στις 5 Μαρτίου ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του θα δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για όσα υπέστησαν από αστυνομικούς νωρίς το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου 2019 στο σπίτι τους στο Κουκάκι κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης ειδικών δυνάμεων για εκκένωση διπλανής κατάληψης.

Η υπόθεση προκάλεσε το κοινού περί δικαίου αίσθημα και θυελλώδεις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις για την πρωτοφανή και αναίτια αστυνομική βία που ασκήθηκε στην οικογένεια και η οποία έχει αποτυπωθεί σε βίντεο, αλλά και για το γεγονός ότι δυνάμεις των ΕΚΑΜ απαιτούσαν να εισέλθουν στην οικία τους χωρίς ένταλμα έρευνας ή παρουσία εισαγγελέα.

Ωστόσο η εισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει η οικογένεια Ινδαρέ κατά της απορριπτικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία είχε κριθεί ως αβάσιμη η έγκληση της οικογένειας Ινδαρέ κατά των αστυνομικών για το αδίκημα της σωματικής βλάβης, ενώ είχε τεθεί στο αρχείο το σκέλος που αφορούσε τα αδικήματα της απειλής και της εξύβρισης.about:blank

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, «οι εγκαλούμενοι αστυνομικοί ενήργησαν στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθηκόντων» και «ο ισχυρισμός των εγκαλούντων ότι οι αστυνομικοί τούς έδειραν μόνο και μόνο επειδή τους είδαν μπροστά τους δεν έχει λογικό έρεισμα. Σε τελική ανάλυση, ο μόνος που ακούγεται στα dvd να εξυβρίζει -και επέλεξε να το ακούσει και όλη η Ελλάδα μέσω της τηλεόρασης- είναι ο πρώτος των προσφευγόντων (σ.σ. ο Δημήτρης Ινδαρές), που αποκάλεσε τους αστυνομικούς “αναρχικούς, κλέφτες, ηθοποιούς που παίζουν ρόλους σε παιδικές παραστάσεις, εμφυλιοπολεμικούς, βασανιστές, παράλογους”».

Εντύπωση επίσης προκαλεί το ότι, σύμφωνα με την απορριπτική διάταξη, όταν η οικογένεια Ινδαρέ αντιστάθηκε στη σύλληψή της οι αστυνομικοί «χρησιμοποίησαν όλα τα αναγκαία μέσα προς επίτευξη αυτής, κάνοντας χρήση βίας όχι όμως μεγαλύτερης από αυτή που ήταν αναγκαία για τη σύλληψη, γεγονός που αβίαστα προκύπτει και από την επέκταση των διαπιστωθεισών σωματικών βλαβών».

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης της οικογένειας Ινδαρέ, Θεόδωρο Μαντά, από τις μαρτυρικές καταθέσεις της συζύγου και μητέρας, καθώς και των αυτοπτών μαρτύρων, προκύπτουν τα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα, ενώ σε αυτό συνηγορούν και τα πορίσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του επικεφαλής της δύναμης ΕΚΑΜ που επιχείρησε εκείνο το βράδυ, ο οποίος σε ερώτηση αν οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από τους γιους του Δ. Ινδαρέ απαντάει αρνητικά και συμπληρώνει: «Απλώς αντιστάθηκαν στη σύλληψη».

«Εναν χρόνο μετά το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στην οικία του γνωστού σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έχουν αβίαστα οδηγήσει στην κατάρρευση της κατηγορίας που του έχει αποδοθεί.

Εχουμε απόλυτη βεβαιότητα ότι όταν τα στοιχεία αυτά παρουσιαστούν ενώπιον των θεσμικών οργάνων της ελληνικής Δικαιοσύνης, αναμφίβολα θα οδηγήσουν στην πλήρη απαλλαγή των κατηγορουμένων. Με αυτόν τον τρόπο και το τραύμα στο κράτος δικαίου θα επουλωθεί και η αστυνομική σκευωρία θα αποδοκιμαστεί» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Μαντάς.

Πηγή: Γιώτα Τέσση – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *