Κακοστημένο σόου Μενδώνη: Με εξαπάτησε ο Λιγνάδης, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι… φήμες

Τρικυμία εν κρανίω για την υπουργό Πολιτισμού, η οποία, ευρισκόμενη σε δυσχερέστατη θέση, επέλεξε να αρνηθεί τις δικές της πολιτικές ευθύνες και του πρωθυπουργού, αρνήθηκε ότι γνώριζε για τις υποθέσεις του Δ. Λιγνάδη και κρύφτηκε πίσω από την νομική διαδικασία.

Σε μια συνέντευξη τύπου σχεδόν εν κρυπτώ, στο πλαίσιο μιας κακοστημένης παράστασης, με συμπρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό από το προεδρικό μέγαρο, η Λίνα Μενδώνη επέλεξε να κάνει έναν τεράστιο μονόλογο και να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, φθάνοντας μέχρι τον πρέσβη της Βενεζουέλας.

Μετά από αρκετή ώρα κατονόμασε τον Δημήτρη Λιγνάδη ως «έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο», υποστήριξε ότι την εξαπάτησε και επιχείρησε να εμφανιστεί «καβάλα στο άλογο» ως πρωτοπόρος στην διαδικασία κάθαρσης από περιστατικά κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου.

«Ανακάλυψε» το θέμα χθες το βράδυ

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής της η Λίνα Μενδώνη επέλεξε να απαξιώσει πλήρως τα όσα ακούγονταν δημόσια τον τελευταίο καιρό και, ουσιαστικά, μας ενημέρωσε ότι για το υπουργείο Πολιτισμού το θέμα ξεκίνησε μόλις χθες το βράδυ, μετά και τη συνέντευξη του 40χρονου Βασίλη στον Alpha.

«Η συγκεκριμένη μαρτυρία μάς συγκλόνισε, έτσι μπορέσαμε να παρέμβουμε θεσμικά και έγινε αυτό που επιζητούσαμε από την πρώτη στιγμή, να απευθύνονται τα θύματα εκεί που πρέπει να απευθύνονται» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «η σεξουαλική βία είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου. Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε την κατάλυση του θεσμικού πλαισίου. Είμαστε κράτος δικαίου, οτιδήποτε άλλο θίγει τη δημοκρατία».

Στη συνέχεια προανήγγειλε αλλαγές με θέσπιση κώδικα δεοντολογίας και καλλιτεχνική εκπαίδευση, ενώ άφησε υποσχέσεις για βαθύτερες παρεμβάσεις κάνοντας γενικόλογες αναφορές σε σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο του θεάτρου εδώ και δεκαετίες.

Πάλι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

Περνώντας στο… παρασύνθημα η Λίνα Μενδώνη εξαπέλυσε μια αήθη επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «νοσηρό τοπίο» και «ανέξοδες δηλώσεις που προκαλούν σε δημόσιο λιθοβολισμό», αφήνοντας, παράλληλα αιχμές για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα.

Επέλεξε να μιλήσει ξανά για την υπόθεση του πρέσβη της Βενεζουέλας, εκτοξεύοντας βέλη προς τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «ο βιασμός και ο βιαστής δεν έχει πολιτικό χρώμα, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταύτιση».

Αμέσως μετά φρόντισε να διαψεύσει τις προηγούμενες αναφορές της κατονομάζοντας τον Παύλο Χαϊκάλη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος του, επισημαίνοντας ότι ήταν υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια συνέντευξη Τύπου που αφορούσε εξολοκλήρου την υπόθεση Λιγνάδη το πρώτο όνομα που ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού ήταν εκείνο του Παύλου Χαϊκάλη.

«Λιγνάδης, ένας επικίνδυνος άνθρωπους που με εξαπάτησε»

Όταν έφτασε η ώρα να αναφερθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη, τον χαρακτήρισε «έναν επικίνδυνο άνθρωπο» αφού πρώτα έσπευσε να χαρακτηρίσει «ψέματα και διαστρεβλώσεις» τις αναφορές περί δικής της προσωπικής σχέσης και του πρωθυπουργού με τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να πετάξει τις ευθύνες προς την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι ο Δ. Λιγνάδης συνεργαζόταν από τα 1986 με το Εθνικό Θέατρο και ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει παραστάσεις. Έβαλε, ακόμη, στο κάδρο και την πρώην υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου λέγοντας ότι εκείνη είχε παίξει σε παράσταση του Δ. Λιγνάδη το 2020.

Η Λίνα Μενδώνη επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν γνώριζε για την προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη και φρόντισε να αφήσει υπόνοιες πως εάν γνώριζαν άλλοι και δεν μιλούσαν, τότε εκείνοι είναι που συγκάλυψαν το σκάνδαλο.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα γιατί εάν το γνώριζαν και το 2018 και δεν τον εμπόδισε το θέατρο και εάν η πρώην υπουργοί Πολιτισμού γνώριζαν, οι ευθύνες για συγκάλυψη είναι αλλού και όχι εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την προσπάθειά της να στρέψει τα βλέμματα μακριά από την ίδια και το υπουργείο της η Λ. Μενδώνη έκανε αναφορά σε παλαιό άρθρο της Έλενας Ακρίτα με θετικά σχόλια για τον Δ. Λιγνάδη, αλλά μίλησε και για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο αναφέροντας ότι «ως συνάδελφος μπορεί να ήξερε περισσότερα από κάποιον που είναι εκτός συναφιού. Δεν πιστεύω ότι ήξερε και δεν είχε πει τίποτα».

Απέρριψε τα περί προαποφασισμένης επιλογής για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ σε αρκετά σημεία εμφάνισε προς υπεράσπισή της το επιχείρημα πως όταν διορίστηκε ο Δ. Λιγνάδης δεν… αντέδρασε κανείς.

Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «εμείς γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες και όχι την προσωπική τους ζωή» και δήλωσε ότι ο Λιγνάδης παραιτήθηκε εξαιτίας της πίεσης μετά από τη συνέντευξη του Νίκου Σ.

Έσπευσε, μάλιστα, να τονίσει πως ο Δημήτρης Λιγνάδης την εξαπάτησε. «Από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες για τον Λιγνάδη τον πιέσαμε πολύ να μας πει εάν είχε κάποια σχέση με αυτές. Κι εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Υπήρχε σταθερή άρνηση ότι δεν έχει σχέση. Κι ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη όπως φαίνεται δράση του, εκείνος εξακολουθούσε να επιμένει. Παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ. που επέδρασε καταλυτικά» δήλωσε η Λ. Μενδώνη.

«Οι φήμες που αφορούν τον Λιγνάδη ξεκινούν στις 29 Ιανουαρίου και η παραίτησή του γίνεται στις 6 Φεβρουαρίου. Το Δ.Σ. στις 8 Φεβρουαρίου εκδίδει την ανακοίνωσή του και να θυμίσω ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου έχει διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν έχουν αλλάξει πλην δύο που παραιτήθηκαν» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της.

«Ολοι είμαστε συγκλονισμένοι από αυτά που αποκαλύπτονται. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την κοινωνία. Έχουμε την υποχρέωση να ενισχύσουμε όσους συντελούν για να φθάσουμε στην κάθαρση. Είναι η ώρα το θέατρο να ξαναλάμψει. Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η λάσπη και ο βόρβορος των τελευταίων ημερών θα τυφλώσει αυτό το φως» είπε ολοκληρώνοντας την αρχική της τοποθέτηση.

Το θέατρο του παραλόγου και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Το επικοινωνιακό σόου της υπουργού συνεχίστηκε και κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, όπου άφησε αιχμές κατά του Κώστα Γεωργουσόπουλου (πρόσφατα είχε δηλώσει ότι είχε αποπέμψει τον Δ. Λιγνάδη για ανάρμοστη συμπεριφορά) λέγοντας ότι «όταν διορίστηκε ο Λιγνάδης ο κ. Γεωργουσόπουλος ήταν εκείνος που ανέπεμψε διθυράμβους. Εάν το ξέραμε δεν είμαστε τόσο αφελείς για να το διακινδυνεύσουμε. Γιατί δεν ενημέρωσε ο κ. Γεωργουσόπουλος το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου τότε;».

Αναφορικά με το ζήτημα της συγκάλυψης μετά από τόσο καιρό που έχει ξεσπάσει η υπόθεση είπε: «Εμείς να συγκαλύψουμε τι; Εμείς δεν ξέραμε. Δεν γνωρίζαμε δεν υπάρχει τμήμα ασφάλειας και σεξουαλικού εγκλήματος στο υπουργείο. Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για την προσωπική ζωή του που είναι καταδικαστέα. Όλα αυτά τα θεωρώ αποτρόπαια. Ποιος θα ήταν αφελής εάν γνώρισε να τοποθετήσει σε δημόσια θέση;»

Η υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε και για το εάν γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις λόγω της μακράς θητείας της στον χώρο του Πολιτισμού και απάντησε «Δεν έκανα ανασκαφή στο αρχείο, δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Από όσο ξέρω δεν έχει υπάρξει καταγγελία για αυτά που είπε ο κ. Γεωργουσόπουλος. Όταν ήμουν γενικός γραμματέας στο υπουργείο δεν είχα αρμοδιότητες που σχετίζονταν με τον σύγχρονο πολιτισμό».

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που δέχθηκε από καλλιτέχνες και την απαίτηση για παραίτησή της η Λ. Μενδώνη σημείωσε ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δημιουργούν την πραγματικότητα. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται, αυτή είναι η Δημοκρατία».

Απαντώντας σε ερώτηση πως δίδεται η εντύπωση ότι το υπουργείο «έπεσε από τα σύννεφα», η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι «οι στοχευμένες πραγματικές καταγγελίες ακούγονται από χθες τα χαράματα. Αυτές που έχουν βρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Είναι η καταγγελία που έκανε ο Βασίλης. Τα προηγούμενα ήταν φήμες.Για να παρέμβει κανείς θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έχουμε κράτος δικαίου, όσο είναι τα πράγματα σε επίπεδο φήμης υπάρχουν κανόνες».

Δεν δίστασε σε άλλο σημείο να τονίσει: «Πολιτική ευθύνη γιατί να έχω; Για την επιλογή κάποιου για τον οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση την εποχή που επελέγη; Γιατί δεν μας είπε κανείς αυτά που λέγανε ότι ξέρανε; Η ευθύνη είναι σε εκείνους».

Η Λίνα Μενδώνη επισήμανε, ακόμη, ότι το υπουργείο δεν είχε ενημερωθεί ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα για την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε στις 4 Φεβρουαρίου. «Υπάρχει πάντα η μυστικότητα στη Δικαιοσύνη. Το μάθαμε τη στιγμή που το πληροφορήθηκε όλος ο κόσμος. Πότε; Χθες τα ξημερώματα».

Ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού απηύθυνε και η «Εφ.Συν.» για το ποιος και πότε αποφάσισε τον διορισμό Λιγνάδη, αλλά και για το βίντεο όπου ο καταγγελλόμενος για σεξουαλική κακοποίηση παρουσιαζόταν ως ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου πριν από τις εκλογές του Μάη.

Η Λίνα Μενδώνη περιορίστηκε στο να πει: Αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω δεν το έχω δει το βίντεο, δεν το ξέρω ούτε μπορώ να το σχολιάσω. Ήταν τόσο αυτονόητη η επιλογή Λιγνάδη που είχε συζητηθεί προ των εκλογών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι θα κερδίσει. (Εδώ η υπουργός κάνει ένα λάθος, καθώς στο συγκεκριμένο βίντεο υπάρχουν σαφείς υπαινιγμοί ότι ο Λιγνάδης θα αναλάβει τη θέση, αφού αλλάξει η κυβέρνηση και η υπουργός).

Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε «ήδη ο υφυπουργός έχει αναλάβει και δουλεύει το θέμα του κώδικα δεοντολογίας και θα τεθεί στην αναγκαία διαβούλευση σύντομα. Ο κώδικας δεοντολογίας και η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι οι δύο τομείς που ρίχνουμε το βάρος γιατί θεωρούμε ότι είναι οι πρώτες και ουσιαστικές κινήσεις να ξεκινήσει και να διορθώνεται το τεράστιο αυτό ζήτημα που μας αφορά όλους».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *