Καταιγίδα ψεμάτων για τους ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ

Χτες, ο Κικίλιας πήρε μαζί του τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Παπαευσταθίου και έδωσαν συνέντευξη Τύπου, εξαπολύοντας μια καταιγίδα ψεμάτων, νομίζοντας ότι μπορούν να σκεπάσουν το έγκλημα που συντελείται κατά του ελληνικού λαού. Αναφερθήκαμε ήδη σε ένα από τα χοντρά ψέματά τους, που αφορά τους αναπνευστήρες υψηλής ροής.

Συνεχίζουμε με το τεράστιο ζήτημα των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτίναξη των θανάτων τις επόμενες μέρες (ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ καταλήγουν σε λίγες μέρες, όπως συνέβη τον Νοέμβρη-Δεκέμβρη, όταν –με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία- η συντριπτική πλειοψηφία των θανόντων κατέληξε εκτός ΜΕΘ.

Ο Κικίλιας αράδιασε τα καθιερωμένα ψεύτικα νούμερα, αλλά περισσότερο το έριξε στα παπαδίστικα ευχολόγια του τύπου: «είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά» – «η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζεται στη χώρα μας απρόσκοπτα είναι το κλειδί για αυτή την εξέλιξη» – «Ολη η Ελλάδα είναι και πάλι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, το σύστημα Υγείας είναι ένα, εθνικό» – «Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σάς χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης». Εκανε και μια ακόμη επίδειξη… άριστου χειρισμού της ελληνικής γλώσσας: «χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ακόμα το ποσό των εμβολίων της Johnson & Johnson» (ας του εξηγήσει κάποιος πως είναι άλλο το ποσό και άλλο η ποσότητα).

Τα ίδια και ο Παπαευσταθίου. Νούμερα, χωρίς συγκεκριμενοποίηση, και ευχολόγια: «παρόλο που η κατάσταση είναι δύσκολη, θα τη χαρακτηρίζαμε διαχειρίσιμη» – «ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει στο μέγιστο αριθμό το τελευταίο διάστημα. Σε αυτόν προστίθενται συνεχώς κλίνες» (λες και ο κόσμος δεν ξέρει πως οι ΜΕΘ δεν είναι κρεβάτια και μηχανήματα, αλλά είναι πρωτίστως εξειδικευμένο στην εντατικολογία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν έχουν προσλάβει).

Τέσσερις ήταν όλες κι όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν, οι τρεις αφορούσαν τη διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ.

  • «Υπάρχει λίστα αναμονής για ΜΕΘ-COVID ή πόσο έχει παραμείνει ένα περιστατικό σε απλό θάλαμο μέχρι να διακομιστεί σε Εντατική;».
  • «Η εικόνα που έχουμε από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι ότι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Μπορείτε να μας πείτε πόσοι ασθενείς Covid και non Covid είναι σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ και ποιος είναι ο μέσος χρόνος αυτής της αναμονής;».
  • «Υπάρχουν καταγγελίες για ασθενείς Covid και non Covid που είναι σε λίστες αναμονής για κλίνη ΜΕΘ, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Τι εμποδίζει την ομαλή ροή των ασθενών προς τις ΜΕΘ, ενώ μας διαβεβαιώνετε για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ;».

Ο Κικίλιας επιδόθηκε περισσότερο στην αγαπημένη του αερολογία: «Εχω πει ότι σε όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια και την τεράστια μάχη, οι αριθμοί αυτοί είναι δυναμικοί, δηλαδή εξελίσσονται μέσα στην ημέρα» – «Είναι λοιπόν μια δυναμική κατάσταση που προφανώς έχει φτάσει στα όριά της» – «είναι γνωστό πλέον, έχουμε ξεπεράσει τις 1.400 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα. Αυξάνουμε, όπως βλέπετε καθημερινώς δίνοντας μια τεράστια μάχη, τους αριθμούς αυτούς» – «Αρα είναι ενεργητικός αυτός ο αριθμός, αλλάζει από ώρα σε ώρα ανάλογα με τις προσπάθειες που γίνονται ανά μονάδα Υγείας και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια σε πολύ υψηλό επίπεδο»!

Παράλληλα, ανακάτεψε θέματα άσχετα προς την ερώτηση, όπως ότι… «ο εμβολιασμός πηγαίνει πολύ καλά» και ότι… «αξίζει τον κόπο να προσέξουμε πάρα πολύ τον τρόπο με το οποίο τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, την ασφάλειά μας, της οικογένειάς μας, σε εργασιακούς χώρους, όλης της κοινωνίας».

Και μέσα σ’ αυτό το ατελείωτο ντελίριο αερολογίας και μπουρδολογίας, πέταξε το μεγάλο ψέμα (πάντα με τα… υπέροχα ελληνικά του): «Τα περιστατικά τα οποία χρήζουν κλίνη ΜΕΘ και είναι Covid εξυπηρετούνται εντός 24 ωρών».

Ο Παπαευσταθίου προσέθεσε τις δικές του αερολογίες, μπέρδεψε τις κοινές διακομιδές ασθενών με COVID (δηλαδή τους ανθρώπους που παίρνουν τα ασθενοφόρα από τα σπίτια τους για να τους πάνε σε κάποιο νοσοκομείο) με τις διακομιδές στις ΜΕΘ (αυτές γίνονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και απαιτούν ασθενοφόρο με ειδικό εξοπλισμό: φορητό αναπνευστήρα και μόνιτορ και υποχρεωτικά συνοδεία γιατρού) και κρύφτηκε πίσω από την αοριστία: «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ανθρωπίνως, έτσι ώστε όταν θα ελευθερωθεί κάποιο κρεβάτι Εντατικής, η μονάδα που διαθέτει το κρεβάτι να επιλέξει ποιο είναι το περιστατικό από την λίστα αναμονής το οποίο μπορεί να διαχειριστεί».

Αυτό που είπε ο Κικίλιας είναι χοντρό ψέμα. Εδώ και καιρό δημοσιεύουμε καθημερινά τη λίστα με τα αιτήματα διακομιδής που σωρεύονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ. Ασθενείς περίμεναν μέρες για να διακομιστούν, ακόμα και όταν τα αιτήματα ήταν μεταξύ 3 και 8 ημερησίως. Εχουμε επίσης αποκαλύψει πως δεν ξέρουμε ποια ήταν η τύχη ενός ασθενούς που βγαίνει από τη λίστα. Δεν ξέρουμε αν διακομίστηκε σε ΜΕΘ ή αν απλά πέθανε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Και δεν το ξέρουμε, γιατί δε συμπληρώνονται τα σχετικά πεδία στη βάση δεδομένων, μολονότι το σύστημα έχει αυτή τη δυνατότητα. Τα πεδία που δείχνουν την πορεία κάθε ασθενούς δε συμπληρώνονται, για να μην υπάρχει εικόνα για το πόσοι πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Πλέον, η κατάσταση έχει γίνει δραματική. Χθες δημοσιεύσαμε τη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ στις 15 και στις 17 Μάρτη.

  • Στις 15 Μάρτη υπήρχαν 43 αιτήματα για διακομιδή ασθενών σε ΜΕΘ-COVID. Απ’ αυτά, τα 22 (τα μισά δηλαδή) βρίσκονταν στη λίστα από δύο μέχρι εννιά μέρες! Δεκατρείς ασθενείς περίμεναν μία μέρα και οχτώ ήταν της ίδιας μέρας.
  • Στις 17 Μάρτη υπήρχαν 76 αιτήματα για διακομιδή ασθενών σε ΜΕΘ-COVID. Απ’ αυτά, τα 40 (πάνω από τα μισά δηλαδή) βρίσκονταν στη λίστα από δύο μέχρι έντεκα μέρες! Δεκαεννιά ασθενείς περίμεναν μία μέρα και δεκαεφτά ήταν της ίδιας μέρας.

Ξεσκεπάζεται, λοιπόν, το ψέμα του Κικίλια από τα ίδια τα δεδομένα που είναι καταχωρισμένα στην ηλεκτρονική βάση του ΕΚΑΒ. Οπως σημειώσαμε χθες, τα πράγματα είναι χειρότερα, όπως αποκαλύπτεται από ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ: «Οι αναμονές είναι μεγάλες και αυξάνονται καθημερινά! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις 16/03/21 και ώρα 19.00 ανέμεναν εισαγωγή σε ΜΕΘ στην Αττική 124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους σε φορητούς αναπνευστήρες».

Στο ΔΚΠ (Δελτίο Κυβερνητικής Προπαγάνδας), που μεταδίδει η ΕΡΤ κάθε απόγευμα στις 6, το ΠΥΥ (Παπαγαλάκι Υπουργείου Υγείας), αφού επανέλαβε το ψέμα του Κικίλια για διακομιδή των COVID περιστατικών εντός 24 ωρών, προχώρησε σε μια άλλη αθλιότητα. Ισχυρίστηκε ότι η λίστα αναμονής με τα περιστατικά COVID είναι μικρή, περίπου 20 άτομα, τα οποία διακομίζονται εντός 24ώρου, ενώ η άλλη λίστα, η μεγάλη, αφορά non covid περιστατικά, ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Ακου να δεις, παπαγαλάκι. Η λίστα που δημοσιεύουμε καθημερινά εμείς είναι αποκλειστικά για COVID περιστατικά. Και χθες αυτή η λίστα περιλάμβανε 76 αιτήματα για διακομιδή ασθενών σε ΜΕΘ-COVID. Επαναλαμβάνουμε ότι απ’ αυτά τα 76 περιστατικά, τα 40 (πάνω από τα μισά δηλαδή) βρίσκονταν στη λίστα από δύο μέχρι έντεκα μέρες! Αμα θες, διάψευσέ μας.

Και κάτι ακόμα, για τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Παπαευσταθίου. Κάποια στιγμή πέταξε ότι «ο αριθμός των ασθενοφόρων οχημάτων στο Λεκανοπέδιο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι πεπερασμένος». Τα ελληνικά του είναι σαν του Κικίλια, αλλά καταλάβαμε τι θέλησε να πει: ότι ο αριθμός των ασθενοφόρων δεν είναι απεριόριστος, γι’ αυτό καθυστερούν οι διακομιδές.

Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε μια τεράστια αγορά κάθε είδους οχημάτων για τη μπατσαρία. Από σεντάν που προορίζονται για περιπολικά, μέχρι βανάκια και SUV. Το γαλλικό γκρουπ PSA (Peugeot, Citroen), μάλιστα, πήρε τη μερίδα του λέοντος στις παραγγελίες (κατ’ εφαρμογήν του δόγματος «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία») και ο CEO του έκανε διθυραμβικές δηλώσεις. Εν πάση περιπτώσει, εδώ δεν μας αφορά ποια εταιρία πήρε τη μερίδα του λέοντος από την παραγγελία, αλλά το γεγονός ότι ρέει ο παράς για ν’ αγοραστούν οχήματα για τους μπάτσους (1.453 οχήματα αγοράστηκαν μόνο το 2020!), οπότε δεν περισσεύει χρήμα για ν’ αγοραστούν ασθενοφόρα, ούτε εν μέσω πανδημίας.

Πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί και κάτι ακόμα. Τα ασθενοφόρα για τη διακομιδή ασθενών στις ΜΕΘ πρέπει να φέρουν ειδικό εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα είναι σαν μια κινητή ΜΕΘ. Στην περιβόητη προκήρυξη του ΙΦΕΤ ΑΕ για την προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ προβλεπόταν και η προμήθεια 50 αναπνευστήρων μεταφοράς/διακομιδής ΜΕΘ και 50 μόνιτορ μεταφοράς. Αν είχαν φροντίσει να προμηθευτούν αυτόν τον εξοπλισμό, θα μπορούσαν να εξοπλίσουν 50 ασθενοφόρα για να κάνουν τις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών. Η σκέψη τους, όμως, ήταν και πάλι κυνική: αφού δεν έχουμε κρεβάτια ΜΕΘ για να τους μεταφέρουμε, γιατί να δώσουμε λεφτά να εξοπλίσουμε περισσότερα ασθενοφόρα διακομιδής σε ΜΕΘ;

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *