Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΨΕΜΑ να παίξει. Της τα πήραν όλα.

Το ψέμα είναι καθεστώς, αποφασίζει, κυβερνά, αλλοιώνει στοιχεία, διαστρέφει γεγονότα, καθορίζει τη ζωή και το θάνατο.

Οι παπάδες υπόσχονται ψεύτικους παράδεισους, οι αγκιτάτορες καλύτερες μέρες, τα προεκλογικά φυλλάδια είναι φούσκα, οι εθνοσωτήρες πουλάνε κάλπικο πατριωτισμό, τα εμπορικά προϊόντα κρίνονται στη βάση του πιο πειστικού ψέματος, τη διαφήμιση, τα σχολικά βιβλία είναι γεμάτα ψέματα, τα hoaxes, σε διατεταγμένη υπηρεσία, αποκαλύπτουν ακίνδυνα fake και συγκαλύπτουν τα μεγάλα ψέματα, οι στατιστικές μελέτες για την οικονομία λένε κατά παραγγελία ψέματα και ισοπεδώνουν εθνικές οικονομίες και λαούς, πρωθυπουργοί, υπουργοί και αυλικοί διαρκώς και ατιμωρητί λένε ψέματα, οι αντιπολιτεύσεις παραχαράσσουν το ρόλο τους, αντιπολιτεύονται στα ανούσια και συμπολιτεύονται στα ουσιώδη, η θεόστραβη δικαιοσύνη κατέχει με clopyright το όνομα, οι δημοσκοπήσεις είναι κάλπικες, οι megapharma διαβεβαιώνουν το νεκρό πως δεν πέθανε, οι ειδήσεις είναι κατασκευασμένες σε υπόγεια χαλκεία και οι ταϊσμένοι δημοσιογράφοι είναι οι πιο ξετσίπωτοι απατεώνες του ψέματος.

Το ψέμα είναι εργαλείο, από τον καιρό του Πλάτωνα, που στην Πολιτεία του ανερυθρίαστα διευκρινίζει, πως μόνο οι άρχοντες νομιμοποιούνται να κάνουν χρήση του ψεύδους όταν πρόκειται για το “καλό” της πόλης.
Στο Οργουελικό 1984, ο Γουίνστον Σμιθ είναι υπάλληλος στο “υπουργείο Αλήθειας” και η δουλειά του είναι να ξαναγράψει “την αλήθεια»”, έτσι που να προπαγανδίζει το αφήγημα της εξουσίας. Ό,τι δηλαδή κάνει σήμερα η “Ομάδα αλήθειας”.

Ζούμε μέσα στο καθολικό ψέμα. Ζούμε στην αυτοκρατορία του ψέματος. Ακόμη κι αυτό που αποτελούσε κάποτε αλώβητη αλήθεια, η επιστήμη, έχει χωθεί στην εξυπηρέτηση του ψέματος, με βάση την εξαγορά συνειδήσεων και την κερδοφορία του χρήματος. Οι “επιστημονικοί” σύμβουλοι των διαχειριστών της ζωής ευτελίζονται σε κοινούς χρυσοπληρωμένους κομπογιαννίτες.

Ξεμείναμε με λίγες και οδυνηρές αλήθειες, τη φτώχεια, το ξύλο και τον εμπαιγμό και ωστόσο η Πρωταπριλιά είναι η μόνη μέρα που παριστάνουμε τους ψιλιασμένους στα ψέματα.
Ξέμεινε όμως και η Πρωταπριλιά από ψέματα.
Γιορτάζουμε κάθε μέρα την All the Fools’ Day.
Χρόνια μας πολλά και να μας χαιρόμαστε.
Ποτέ πριν η ουτοπία δεν ήταν η πιο αληθινή καταφυγή.

Πηγή: Νίνα Γεωργιάδου -f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *