Τραγικά νέα, τραγική Μέρκελ, τραγική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε πριν λίγο ότι η Μέρκελ είναι εναντίον της πρότασης Μπάιντεν για άρση των πατεντών στα εμβόλια του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο εκπρόσωπος είπε ότι το σχέδιο Μπάιντεν θα δημιουργούσε σοβαρές περιπλοκές στην παραγωγή εμβολίων. Αυτή η τοποθέτηση του Βερολίνου μπορεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την άρση των πατεντών, αφού για τις αποφάσεις του ΠΟΥ απαιτείται συναίνεση.

Εν ολίγοις, η Γερμανία και κατ’ επέκταση η ΕΕ, τοποθετείται πιο δεξιά από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που υποστηρίζουν την άρση των πατεντών -κι εννοείται ότι κάνουν γεωπολιτικό παιχνίδι με τα εμβόλια. Η ΕΕ εμφανίζεται πλέον στην παγκόσμια σκηνή ως ο προμαχώνας του ταλιμπανικού νεοφιλελευθερισμού…

Την άρση των πατεντών (δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας) υποστηρίζουν όλες οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ένας τεράστιος αριθμός προοδευτικών οργανώσεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κι αυτό γιατί η άρση των πατεντών:

-Θα ρίξει την τιμή των εμβολίων για να γίνουν προσβάσιμα και στις στις φτωχές χώρες.

-Θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων.
-Θα διευκολύνει την έρευνα για την προσαρμογή των εμβολίων στις μεταλλάξεις.

Σημειώστε μερικά στοιχεία:

-Αυτή τη στιγμή είναι πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 7,9% του παγκόσμιου πληθυσμού (Bloomberg).

– Με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστούν χρόνια για να επιτευχθεί η παγκόσμια συλλογική ανοσία (ανοσία της αγέλης), δηλαδή να εμβολιαστεί πλέον του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού (Bloomberg).

-Οι χώρες και οι περιοχές με το υψηλότερο εισόδημα έχουν πάρει 25 φορές παραπάνω εμβόλια από αυτές με το χαμηλότερο (Bloomberg).

-Μόνο το 43% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αξιοποιείται στην παραγωγή εμβολίων (UNICEF, Φεβρουάριος).

-Το 97% του κόστους της έρευνας για το εμβόλιο AstraZeneca / Οξφόρδης καλύφθηκε από δημόσια χρηματοδότηση (Guardian).

Μια κουβέντα μόνο: #FreeTheVaccine

ΥΓ Με τη σύγκρουση Μέρκελ-Μπάιντεν έχει μπερδευτεί και η εγχώρια αριστεία που έσπευσε χτες να πει ότι ήταν δικιά της ιδέα η άρση των πατεντών. Αλλά αυτό είναι το αστείο του πράγματος. 

Πηγή: Γιάννης Αλμπάνης – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *