Η ομολογία των ναζιστών

Οσους όρκους στον «Χριστό» και την «πατρίδα» κι αν κάνουν την τελευταία περίοδο οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες τελικά επιστρέφουν στη θαλπωρή του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», πίσω από τις μεγαλοστομίες των «εθνικιστών» κρύβεται η ίδια παλιά φανατική προσκόλλησή τους στον ναζισμό και στο Τρίτο Ράιχ.

Εχει περάσει ενάμισης χρόνος από τις απολογίες των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής που τελικά καταδικάστηκαν με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Μπροστά στους δικαστές τους οι χρυσαυγίτες απέκρουσαν κάθε σχέση της οργάνωσής τους με τον ναζισμό και περιορίστηκαν να ρίχνουν την ευθύνη για τις κατηγορίες που τους βάραιναν ο ένας στον άλλο.

Την ίδια στάση κράτησαν και οι συνήγοροί τους. Ο Λαγός και ο Κασιδιάρης έκαναν μάλιστα ότι δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο το δικαστήριο διερευνούσε την ιδεολογική προσκόλληση της οργάνωσης στον ναζισμό, κάτι που συνέβαινε βεβαίως επειδή η φανατική ναζιστική συγκρότηση ήταν εκείνη που εξηγεί τον τρόπο δράσης και τις επιλογές των στόχων των Ταγμάτων Εφόδου του φίρερ Μιχαλολιάκου.about:blank

Ο συνεργάτης των Πλεύρη-Λαγού Τάσος Συμιγδαλάς συζητά με τον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Μπαντέμη για τα καλά της χούντας και του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού (5.5.2021)

Τώρα όλα αυτά φαίνεται ότι αλλάζουν. Σε μια εξαιρετικά διαφωτιστική εκπομπή του Τάσου Συμιγδαλά, στενού συνεργάτη του Κώστα Πλεύρη και επίδοξου συντονιστή των διασπασμένων κομματιών της Χρυσής Αυγής (ομάδες Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Λαγού κ.λπ.) εμφανίστηκε το παλιό στέλεχος της οργάνωσης Παναγιώτης Μπαντέμης και ακολούθησε μια εξαιρετικά αποκαλυπτική ανταλλαγή απόψεων για τα καλά της χούντας αλλά κυρίως του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού (5.5.2021).

Ο Μπαντέμης καταδικάστηκε αμετάκλητα για ληστεία και απόπειρα ληστείας με ρατσιστικό χαρακτήρα, για το έγκλημα της Χρυσής Αυγής στο Μεταξουργείο το 2011. Οταν, στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, 10μελές Τάγμα Εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Μπαντέμη, που ήταν τότε πυρηνάρχης της στη Δράμα, επιτέθηκε σε δυο γυναίκες από τη Βόρεια Ηπειρο. Ο Μπαντέμης τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες, τους ζήτησε ταυτότητες. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και οι δράστες τις χτύπησαν άγρια και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσόν, ενώ αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης.

Κατά την περίοδο της προφυλάκισής του ο Μπαντέμης είχε συναντηθεί στον Κορυδαλλό με τον Νικόλαο Ντερτιλή, καταδικασμένο σε εικοσαετή κάθειρξη για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Μιχάλη Μυρογιάννη τον Νοέμβρη του 1973.

■ Ο θαυμασμός του Μπαντέμη για τον πραξικοπηματία δολοφόνο ξεχειλίζει: «Ο στρατηγός Ντερτιλής δεν αναγνώριζε το πολίτευμα. Με λέει μακριά από κόμματα, γιατί οι πολιτικοί είναι εχθροί μας και όχι φίλοι μας. Δεν αποδεχόμαστε κανέναν πολιτικό, άσχετα αν λέει ότι είναι δικός μας. Οι τέσσερις μήνες που ήμουν μαζί του ήταν σαν να πέρασα τέσσερα χρόνια στη Σχολή Ευελπίδων».

■ Ενδιαφέρον έχει και πώς παρουσιάζει τον εαυτό του ο Μπαντέμης: «Είμαι αξιωματικός ειδικών δυνάμεων ξένου νατοϊκού κράτους, όπου έχω διατελέσει μισθοφόρος σε κάποιο ξένο κράτος. Δεν μπορώ να το πω τώρα για λόγους εθνικής ασφαλείας». Ωστε μισθοφόροι «άγνωστου» ξένου κράτους οι χρυσαυγίτες!

■ Κάποιος ακροατής δηλώνει εθνικοσοσιαλιστής και ρωτά ποια ήταν η γνώμη του Ντερτιλή για τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό. «Την έκανα κι εγώ την ίδια ερώτηση στον στρατηγό, τι άποψη έχει για τον εθνικοσοσιαλισμό. Ο νοών νοείτω. […] Εδώ ο πρώτος εθνικοσοσιαλιστής ήταν ο Μερκούρης που έγινε και δήμαρχος. Κάναμε την ανάλυση τι έγινε στην Ελλάδα από τους Γερμανούς. Και με λέει: δεν σημαίνει ότι επειδή ο Γερμανός στρατιώτης ήταν εδώ στην Ελλάδα, ότι συγκεκριμένα ήταν και μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος. Μπορεί να ήταν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Και πιθανόν αυτοί έκαναν τα έκτροπα. […] [Ο Ντερτιλής] μου υποστήριξε τον εθνικοσοσιαλισμό ιδεολογικά, αλλά όχι τεχνικά. Μου είπε, δηλαδή, ότι δεν χειρίστηκαν στρατιωτικά κομμάτια όπως έπρεπε».

■ Το κορυφαίο σημείο της συζήτησης είναι όταν ο Μπαντέμης αρνείται κατηγορηματικά ότι ο Ντερτιλής μετείχε στην αντίσταση εναντίον των κατοχικών δυνάμεων. Παραθέτουμε κατά λέξη το σχετικό απόσπασμα:

Μπαντέμης: «Επί γερμανικής κατοχής είχε συλληφθεί ο Ντερτιλής με τον πατέρα του. Ηταν κρατούμενοι και οι δυο στο Χαϊδάρι, γύρω στον ενάμιση χρόνο».

Συμιγδαλάς: «Με ποια κατηγορία Παναγιώτη; Σου είπε;»

Μπ.: «Τους συλλάβανε γιατί τους θεωρούσαν ύποπτους για αντίσταση».

Συμ.: «Μάλιστα. Ο στρατηγός τι σου είπε; Ισχύει αυτή η κατηγορία;»

Μπ.: «Οχι».

Συμ.: «Μάλιστα».

Μπ.: «Οχι».

■ Σε όλη τη συζήτηση οι συνομιλητές επικρίνουν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο για την «ήπια» στάση του:

Συμιγδαλάς: «Για τη στάση του Παπαδόπουλου, που ήθελε να είναι τόσο δημοκρατικός, σου έλεγε τίποτα; Για την επιμονή του να δώσει βήμα στους πολιτικάντηδες;»

Μπαντέμης: «Μου έλεγε ότι κακώς λέγανε δικτάτορα τον Παπαδόπουλο; […] Ελεγε ότι όλοι οι πολιτικάντηδες είναι μασόνοι και τέκτονες. Και ότι όλα υποκινούνται μέσα από τις στοές και αυτό είναι η καταστροφή της Ελλάδος».

■ Και βέβαια όλοι οι μη εθνικοσοσιαλιστές είναι πουλημένοι: «Μου έλεγε ότι η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία είναι όλοι προδότες. Είναι όλοι προσκυνημένοι στους Τούρκους. Ελεγε ότι οι κυβερνήσεις μετά την 21 Απριλίου είναι παράνομες. Δεν μου εξήγησε γιατί, αλλά μου έδωσε παραδείγματα, όπως τον δικαστή Ντεγιάννη που ήταν υποκινούμενο του Καραμανλή».

■ Ειδικά για τις δίκες των πρωταιτίων της χούντας και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ο Συμιγδαλάς δεν διστάζει να τις συγκρίνει με τις δίκες των ναζί εγκληματιών πολέμου «Δικάστηκαν με νόμους με αναδρομική ισχύ, όπως στις δίκες της Νυρεμβέργης. […] Οταν οι Γερμανοί καταδικάζονταν για εκτελέσεις κ.λπ., το ίδιο έπρεπε να εκτελεστούν οι Αγγλοι, οι Ρώσοι, οι Αμερικάνοι και οποιοσδήποτε άλλος είχε εμπλακεί».

Το τελικό συμπέρασμα του Συμιγδαλά δεν είναι άλλο από το ότι αν είχαμε σήμερα δικτατορία όλα θα ήταν καλύτερα: «Αν μπορούσε να εφαρμοστεί και σήμερα καμία φάπα –που λέει ο Κώστας Πλεύρης– ίσως να ζούσαμε και καλύτερα».

Με δεδομένη την επανάκαμψη της σκληρής ναζιστικής γραμμής –που ασφαλώς την έχει επιβάλει ο Πλεύρης στα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής– η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: Γιάννης Μπασκάκης, Δημήτρης Ψαρράς – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *