ΕΠΙΣΗΜΟ: Η SIEMENS χρηματοδοτούσε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Καθαρογράφηκε η απόφαση

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια ερευνών και 2 από την απόφαση, με τον Θεόδωρο Τσουκάτο να έχει ομολογήσει (και να έχει απαλλαχθεί) για τα “μαύρα ταμεία” του ΠΑΣΟΚ και τον βασικό μάρτυρα – κατάδικο και προσωπικό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη- Μιχάλη Χριστοφοράκο, να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, καθαρόγραψε την τελική απόφαση σχετικά με το μεγαλύτερο σκάνδαλο -μαζί με αυτό της Novartis- της μεταπολιτευτικής ιστορίας. «Η SIEMENS χρηματοδοτούσε σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα», εννοώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει η απόφαση.

Η αρχική απόφαση του δικαστηρίου αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ και εκδόθηκε τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των δικαστικών ερευνών για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, με εντολή του τότε προϊστάμενου της Εισαγγελίας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Το δικαστήριο προχώρησε στηνκαταδίκη 22 κατηγορουμένωνγια την υπόθεση, μεταξύ αυτών πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία, ο Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ Ραιχαντ Σίκατσεκ.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr και όσον αφορά στην υπόθεση κατάθεσης του Θεόδωρου Τσουκάτου, όπως αναφέρεται στην καθαρογραμμένη απόφαση 4.000 σελίδων, «το δικαστήριοπείθεταιότι το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες , από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2.000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό».

το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι κατά την απολογία του, ο Θεόδωρος Τσουκάτος είχε στραφεί κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν, όπως έλεγε τότε, ως «αποδιοπομπαίο τράγο» και «μαύρο πρόβατο». Μάλιστα ο ίδιος σημείωνε τότε ότι «όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα».

Το δικαστήριο βέβαια απάλλαξε τον Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλους 12 κατηγορούμενους για το συγκεκριμένο τμήμα της υπόθεσης καθώς, όπως σημειώνεται, «δεν εμπλέκονται στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του Οργανισμού από τη Siemens, δεδομένου ότι η μεσολάβησή τους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν, εξαντλούνταν στη διακίνηση του ποσού των ενός εκατομμυρίου μάρκων Γερμανίας από τη Siemens […] προς το ΠΑΣΟΚ».

Δικαιωμένος ο Παπαγγελοπουλος

Με αφορμή  την απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση της Siemens, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου.

«Πριν από 15 χρόνια ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσα εντολή να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Siemens. Σήμερα στην ιστορική απόφαση του Εφετείου αναφέρεται ότι η  Siemens σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά χρηματοδοτούσε παράνομα στην Ελλάδα τα τότε κόμματα εξουσίας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος, συνεχίζοντας: «Προτείνω στους πολιτικούς μου διώκτες να ξεπλύνουν και το σκάνδαλο της Siemens ως σκευωρία μου, όπως ακριβώς επιχειρούν στο σκάνδαλο της Novartis και να με εκδικηθούν για άλλη μια φορά».

Πηγή: 2020mag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *