138 χρόνια από τη γέννηση του γιατρού και βιολόγου Γιώργου Παπανικολάου

Σήμερα συμπληρώνονται 138 χρόνια από τη γέννηση του γιατρού και βιολόγου Γιώργου Παπανικολάου, του ανθρώπου που δημιούργησε το «τεστ παπ».
Σε μία χώρα που έχει συγκροτηθεί γύρω από την ιδέα της λατρείας των προγόνων της είναι εντυπωσιακό πόσο λίγο τοποθετημένος στον «πάνθεο των ηρώων» της είναι ο άνθρωπος που υπήρξε δίχως την παραμικρή αμφιβολία ο πιο επιδραστικός ελληνικής καταγωγής άνθρωπος σε ολόκληρη την ιστορία, έχοντας σώσει ή βελτιώσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων με την έρευνά του πάνω στον καρκίνο του τράχηλου.

Ίσως, γιατί η ίδια η ζωή και η δράση του δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ενταχθεί στο πλαίσιο της εθνικοφροσύνης, της προγονολατρείας και του κλειστοφοβικού πατριωτισμού.

Το έργο του Παπανικολάου δεν απευθυνόταν κατά κανένα τρόπο σε Έλληνες ούτε σχετίζεται με κάποια εθνική ιδεολογία. Είναι βαθιά οικουμενικό και διεθνικό.

Παρεμπιπτόντως, αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, με τις σοσιαλιστικές ιδέες, φρόντισε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα κατοχύρωσης πατέντας στο τεστ του, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε γιατρό να το χρησιμοποιεί και κάθε μία από τα δισεκατομμύρια των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε αυτό, όπου κι αν ζούσαν.

Φαίνεται κι αυτός ο αφελής, δεν είχε καταλάβει πώς λειτουργούσε η αγορά.

Πηγή: Γιάννης Ανδρουλιδάκης f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *