Προσπαθούν να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες

Στο Ισραήλ και τη Βρετανία είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Αναφερόμαστε στις δύο χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού τους, μακράν κάθε ευρωπαϊκής χώρας (με την επιφύλαξη, πάντοτε, του «μαϊμουδίσματος» των στοιχείων, που χαρακτηρίζει όλες τις καπιταλιστικές χώρες, και τη Βρετανία και το Ισραήλ), για να τονίσουμε ότι Ισραήλ και Βρετανία έπιασαν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού επειδή είχαν διαθέσιμα τα απαιτούμενα εμβόλια και όχι επειδή έκαναν τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.

Τι νόημα έχει τότε η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μια χώρα (Ελλάδα) που δεν έχουν ανοίξει καν οι εμβολιασμοί για όλο τον πληθυσμό; Μόνο πολιτική σκοπιμότητα και όχι υγειονομική σκοπιμότητα υπάρχει πίσω απ’ αυτή τη συζήτηση που άνοιξε με τον πιο επίσημο τρόπο ο ίδιος ο Μητσοτάκης, βάζοντας στο παιχνίδι και τη Σακελλαροπούλου, η οποία εξελίσσεται σε πρώτης τάξης μπρελόκ στα χέρια της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης των α(χ)ρίστων

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τον ίδιο ακριβώς πυρήνα με τη διαχείριση της πανδημίας προτού μπει στην εξίσωση ο εμβολιασμός: την «ατομική ευθύνη». Ενώ είχαν μετατρέψει τη χώρα σε… χαρά του κοροναϊού, με το εγκληματικό άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2020, έλεγαν στον ελληνικό λαό πως για το δεύτερο κύμα έφταιγε ο ίδιος που δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας. Ενώ το δεύτερο κύμα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα (με έμφαση στις μεγάλες πόλεις, με την υψηλή πυκνότητα πληθυσμού), αυτοί εφάρμοζαν ένα ψευτο-λοκντάουν της πλάκας, αφήνοντας ανοιχτά και ανεξέλεγκτα τα μεγάλα εκκολαπτήρια και υπερμεταδότες του ιού, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Ετσι, το τρίτο κύμα όχι μόνο ήρθε νομοτελειακά, αλλά ήταν πιο φονικό από το δεύτερο (κι ακόμα δεν έχει ξεθυμάνει, μολονότι βρίσκεται σε ύφεση). Αυτοί, όμως, επέμεναν ότι όλα είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Οχι μόνο παρέδωσαν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους απροστάτευτους στην πανδημία (γιατί οι εργαζόμενοι έπρεπε να πάνε για δουλειά και να στριμωχτούν και στα μέσα μεταφοράς πηγαίνοντας και φεύγοντας), αλλά τους έριξαν και την ευθύνη.

Τώρα, βλέποντας ότι το τέταρτο κύμα είναι αναπόφευκτο (μένει να δούμε πότε ακριβώς θα εκδηλωθεί και πόση θα είναι η σφοδρότητά του), επειδή βιάστηκαν να «ανοίξουν» τα πάντα, μη τυχόν και δεν κονομήσουν οι καπιταλιστές του τουρισμού και των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, προσπαθούν να ρίξουν προκαταβολικά την ευθύνη στους «αρνητές» και στους «διστακτικούς» του εμβολιασμού, που κανένας δεν ξέρει σε τι ποσοστό του πληθυσμού ανέρχονται.

Απειλές φασιστικού τύπου

Ο Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή και προανήγγειλε ότι έρχεται η «επίσημη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Ως εκεί, δεν το πήγε παραπέρα. Προσέθεσε, όμως, κάτι ακόμα: «Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας». Βάσει αυτής της λογικής, ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε έναν οποιονδήποτε επιχειρηματία να μη δέχεται μη εμβολιασμένους στο προσωπικό της επιχείρησής του.

Αυτό που δεν είπε ανοιχτά ο Μητσοτάκης, ανατέθηκε στον γνωστό ακροδεξιό τηλεπλασιέ-υπουργό Ανάπτυξης Την επομένη, αυτός εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, προφανέστατα σε διατεταγμένη υπηρεσία, και άρχισε τις απειλές προς τους εργαζόμενους. Τον επισκέφτηκε, είπε, μεγαλοξενοδόχος και του είπε ότι «ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί». Και κατέληξαν (ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ υπουργός με τον μεγαλοξενοδόχο, ως εκπρόσωποι ελέω θεού μοναρχίας του μεσαίωνα!) ότι «δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το δήθεν δικαίωμά του να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση»!

Τσιρίζοντας καταπώς το συνηθίζει, έβαλε μπρος τον πιο χυδαίο γκεμπελισμό: «Φαντάζεστε κάποιος να ανοίξει το εστιατόριό του και να έχει κρούσμα κορωνοϊού και να καταστραφεί; Δηλαδή εσύ που θες να πας και είσαι ανεμβολίαστος, μπορείς να πάρεις στο λαιμό σου όλη την επιχείρηση, τους εργαζόμενους, τα δάνειά του και την οικογένειά του; Εχεις αυτό το δικαίωμα; (…) Αν είμαστε μία κοινότητα εμβολιασμένων ξέρουμε ότι έχουμε μεταξύ μας ασφάλεια και αυτός ο αόρατος εχθρός δεν μπορεί να μας βλάψει. Εάν μέσα στην κοινότητα των εμβολιασμένων έχουμε πέντε ανεμβολίαστους ξέρουμε ότι αυτοί μπορεί να μας κολλήσουν και το ακόμα χειρότερο, δίνουν το χώρο στον ιό να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο επικίνδυνος».

Καταρχάς, η ίδια η προσέγγιση είναι εντελώς αντιεπιστημονική (γι’ αυτό μιλάμε για γκεμπελισμό). Φορείς του ιού μπορούν να είναι και οι εμβολιασμένοι (απλά δεν νοσούν, δεν κινδυνεύουν). Το τείχος ανοσίας «μετριέται» σε επίπεδο κοινότητας (γι’ αυτό υπάρχουν οι όροι «ανοσία της αγέλης» ή «ανοσία στην κοινότητα») και όχι σε επίπεδο παρέας ή επιχείρησης. Ο γκεμπελίσκος, όμως, συγχέει σκόπιμα διαφορετικά πράγματα, για να δείξει με το δάχτυλο τους «εχθρούς της κοινωνίας», κρύβοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούμε (το αντίθετο), όμως δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το πρόβλημα των μη εμβολιασμένων, όταν ακόμα δεν έχει υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και έχουμε μόνο τα ψεύτικα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση (όπως με ψεύτικα νούμερα απέφευγε να πάρει ουσιαστικά μέτρα πριν από την έκρηξη του δεύτερου κύματος, αλλά και στη συνέχεια, ρίχνοντας με εγκληματικό τρόπο τον ελληνικό λαό σε μια θανατηφόρα δίνη, από την οποία δεν έχει βγει ακόμα.

Τον ακούσατε ποτέ τον ακροδεξιό τηλεπλασιέ-υπουργό, εδώ και ένα χρόνο, να λέει τα ίδια για τους καπιταλιστές που έριχναν τους εργάτες τους βορά στον ιό; Για τους ξενοδόχους που άφηναν το προσωπικό τους εντελώς εκτεθειμένο στα κρούσματα κι αν κάποιος/α από το προσωπικό νοσούσε, του έλεγαν να πάει για μερικές μέρες στο σπίτι του και να το βουλώσει, μη τυχόν και χαλάσει το όνομα της επιχείρησης; Οχι, βέβαια. Αναγορεύει τώρα σε υπόδειγμα υγειονομικής υπευθυνότητας αυτούς (τους καπιταλιστές) που για τα κέρδη τους λειτούργησαν (και εξακολουθούν να λειτουργούν) σαν κοινοί εγκληματίες.

Ακόμα και τώρα, δεν κάνει καν τη στοιχειώδη διάκριση ανάμεσα σε αρνητές και σε ανθρώπους που για ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να εμβολιαστούν. «Είσαι ανεμβολίαστος, απολύεσαι», αυτό είναι το φασιστικό μότο. Είσαι ανεμβολίαστος, δε θα βρεις δουλειά πουθενά, ακόμα κι αν έχεις ένα υποκείμενο νόσημα που αποκλείει τον εμβολιασμό. Γιατί ποιος καπιταλιστής θα προσλάβει κάποιον που πάσχει από κάποιο νόσημα, όταν στην αγορά μπορεί να βρει άφθονους «καθαρούς»;

Εμείς από τις αρχές του χρόνου, όταν άρχισε η φιλολογία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου. Δικαίωμα στους καπιταλιστές να επιλέγουν «ασφαλείς» εργάτες ήταν ο τίτλος ενός κεφαλαίου της ανάλυσής μας για το νόμο 4764, που αναφερόταν στη δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού. Στη συνέχεια μιλήσαμε για δυνατότητα των καπιταλιστών να εφαρμόσουν μια «ταξική ευγονική» στις επιχειρήσεις τους και για ταξικό απαρτχάιντ. Αυτό ακριβώς προωθεί τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις φασιστικές υλακές του γκεμπελίσκου της.

Για να καλύψουν τα ψέματά τους

Και τι θα γίνει με τους αντι-εμβολιαστές, τους «ψεκασμένους», τους διστακτικούς; Οποιος/α θέτει σήμερα αυτό το ερώτημα έχει ήδη πέσει στην παγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προσπαθεί να σκεπάσει τα ψέματά της για την πορεία του εμβολιασμού και την άθλια διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος, που θυμίζει παιδική χαρά.

Προτού μιλήσουμε για το πρόβλημα της άρνησης για εμβολιασμό, πρέπει να ξέρουμε τι μεγέθους είναι αυτό το πρόβλημα. Και κυρίως πρέπει να διαχωρίσουμε αυτό που είναι όντως πρόβλημα άρνησης, με αυτό που προκλήθηκε από τους άθλιους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μπορεί να αναστραφεί με την πειθώ ή με απλά μέτρα διευκόλυνσης.

Για παράδειγμα, λένε ότι θ’ αρχίσουν τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, χρησιμοποιώντας ιδιώτες γιατρούς. Γιατί δεν το έκαναν αυτό το τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη με τα υπόλοιπα εμβόλια και άφησαν όχι μόνο τους κατάκοιτους αλλά και τους ηλικιωμένους που έχουν προβλήματα μετακίνησης ανεμβολίαστους και έκθετους στο τρίτο κύμα της πανδημίας, που θέρισε χιλιάδες; Τεχνικά δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο για να το κάνουν έγκαιρα και να σωθεί κόσμος. Γιατί δεν οργάνωσαν μια έντονη καμπάνια προβολής της ανάγκης εμβολιασμού των μεγάλων ηλικιών, οι άνθρωποι των οποίων στην Ελλάδα ζουν στην πλειοψηφία τους σε σπίτια και όχι σε γηροκομεία, όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης;

Η απάντηση είναι απλή: τα εμβόλια το πρώτο τετράμηνο ήταν πολύ λίγα (γύρω στις 650.000 δόσεις) και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να βρουν μπράτσα να τα κάνουν και όχι να κάνουν σχεδιασμένο και στοχευμένο εμβολιασμό, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια εμβολιασμού για κάθε ηλικιακή ομάδα. Γι’ αυτό άνοιγαν τις ηλικιακές ομάδες τη μια μετά την άλλη, αδιαφορώντας για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην καθεμιά απ’ αυτές. Ελεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό για εκατομμύρια εμβολιασμούς, για κάλυψη των μεγάλων ηλικιών σε ποσοστά πάνω από 65%, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αυτών των ηλικιών ήταν πάρα πολύ χαμηλό. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των θανάτων ηλικιωμένων στο τρίτο πανδημικό κύμα σε σχέση με το δεύτερο. Δεν μπορείς να λες ότι έχεις καλύψει τους ηλικιωμένους εμβολιαστικά σε ποσοστό πάνω από 65% και να έχεις περισσότερους θανάτους ηλικιωμένων σε σχέση με το δεύτερο κύμα, όταν στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες έπεσε η θνησιμότητα την ίδια περίοδο, επειδή κατάφεραν να κάνουν περισσότερο στοχευμένο εμβολιασμό στις μεγάλες ηλικίες (χωρίς και αυτοί να εξαντλήσουν όλο τον πληθυσμό).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέπραξε έγκλημα κατά των ηλικιωμένων. Από τη μια λόγω ανικανότητας, από την άλλη λόγω νεοφιλελεύθερης αναλγησίας. Το σκεπτικό της ήταν: αφού τα εμβόλια είναι λίγα και βρίσκουμε εύκολα μπράτσα για να τα κάνουμε, γιατί να ξοδεύουμε λεφτά να τρέχουμε να τους βρίσκουμε έναν-έναν στα σπίτια τους;

Τι θα έκανε μια κυβέρνηση που σέβεται την υγεία του λαού; Πρώτον, θα έλεγε την αλήθεια για τον αριθμό των εμβολίων. Δεύτερο, θα εκπονούσε σχέδιο για πραγματική εμβολιαστική θωράκιση των ηλικιωμένων, βαθμιαία έστω. Τρίτο, θα οργάνωνε δυνατή καμπάνια για την ανάγκη του εμβολιασμού. Θα χρησιμοποιούσε γιατρούς και κοινωνικούς επιστήμονες για να πείσουν τους ηλικιωμένους (και τους συγγενείς τους) ότι πρέπει να εμβολιαστούν (η προσωπική επαφή είναι αναντικατάστατη). Τέταρτο, αφού ο εμβολιασμός έπρεπε να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους (για να προστατευτούν στο τρίτο κύμα της πανδημίας), θα οργάνωνε ένα ευρύ δίκτυο κατ’ οίκον εμβολιασμών για τους κατάκοιτους και όσους έχουν δυσκολία μετακίνησης (ακόμα και για εκείνους που οι στενοί συγγενείς τους αδιαφορούσαν να τους δηλώσουν αμέσως για εμβολιασμό και να τους βοηθήσουν να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο, αφήνοντάς το γι’ «αργότερα»). Μόνο αν είχαν γίνει όλ’ αυτά, θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά σε τι επίπεδα κινείται το ποσοστό άρνησης.

Δεν περιμέναμε, βέβαια, από μια αστική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο. Ομως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε ούτε το ένα εκατοστό απ’ αυτά. Τα άφησε όλα στο αυθόρμητο, αντιμετώπισε τον εμβολιασμό ως «κατανάλωση των λίγων διαθέσιμων εμβολίων» και όχι ως «στοχευμένη διάθεση των λίγων διαθέσιμων εμβολίων» και τώρα ζητάει και τα ρέστα, συμπεριφερόμενη αισχρά ακόμη και προς τους νεκρούς. Το 90% ήταν ανεμβολίαστοι, λένε εν χορώ υπουργοί, «ενσωματωμένοι» επιστήμονες και παπαγαλάκια της λίστας Πέτσα. Αρα, αυτοί φταίνε που πέθαναν (αυτό δεν το λένε, βέβαια, αλλά το αφήνουν να εννοηθεί).

Η μακαριότητα του εμβολιαστικού αυτόματου πιλότου διαταράχτηκε μόνο όταν άρχισε η γνωστή «ιστορία» με το εμβόλιο της AstraZeneca. Και πάλι, αντί να μιλήσουν καθαρά στο λαό, άρχισαν τα κόλπα με λογική εμπόρου που το μόνο που τον νοιάζει είναι να «σπρώξει» την πραμάτεια του. Πρώτα άνοιξαν πρόωρα την ηλικιακή κατηγορία 60-64 μόνο γι’ αυτό το εμβόλιο. Μετά το έβαλαν σε «πανέρια» και το προώθησαν ως «προσφορά» στις ηλικιακές ομάδες 30-44 (στο ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας). Κι αφού «ξεστοκάρισαν» το ξέχασαν και πλέον μιλούν μόνο για τα τρία άλλα εμβόλια, σβήνοντας το AstraZeneca από το λεξιλόγιό τους!

Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να «ξεστοκάρουν». Η ζημιά που έκαναν στην εμβολιαστική συνείδηση του λαού, μετατρέποντας τη συζήτηση γι’ αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο σε συζήτηση για όλα τα εμβόλια, για την ίδια την ανάγκη του εμβολιασμού, δηλαδή, τους άφησε αδιάφορους. Διαχειρίζονται και τον εμβολιασμό όπως ακριβώς διαχειρίστηκαν την πανδημία.

Κι ενώ το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμού των ηλικιωμένων είναι πολύ χαμηλό, οικτρό, άλλαξαν και πάλι εμβολιαστική στρατηγική. Πλέον δεν τους ενδιαφέρουν οι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες, αλλά ο εμβολιασμός στις παραγωγικές ηλικίες, τον οποίο έθεσαν στην υπηρεσία του τουριστικού «προϊόντος». Οργάνωσαν παράλληλη εμβολιαστική εκστρατεία στα νησιά, δίνοντάς της το όνομα… «Γαλάζια Ελευθερία», αλλά μόνο με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J, για να τελειώσουν γρήγορα. Οταν είδαν ότι δεν υπήρχε και τόσος… ενθουσιασμός, ξανάλλαξαν την τακτική τους και άρχισαν να διαθέτουν και τα mRNA εμβόλια στα νησιά, ενώ έφεραν το J&J και στην ηπειρωτική χώρα.

Δε διστάζουν να προχωρήσουν ακόμα και σε αδιανόητες απατεωνιές για να «φουσκώσουν» τον αριθμό των εμβολιασθέντων. Κι επειδή αποκαλύψαμε τις απατεωνιές τους με το δήθεν βούλιαγμα των εμβολιαστικών κέντρων από τους νέους, που δήθεν «σκοτώνονταν» ποιος θα πρωτοκάνει το AstraZeneca που διατέθηκε σε «προσφορά», βγήκε ο Κικίλιας να μας πει (σόλο συνέντευξη Τύπου στις 2 Ιούνη) ότι «θα περιμένουμε και την ΕΛΣΤΑΤ που το καλοκαίρι του 2021 θα ξανακάνει την απογραφή – η τελευταία απογραφή ήταν το 2011 – για να δούμε ποιος είναι ο παρονομαστής» και ότι «καλό είναι, το λέω για ειδικούς και μη, όταν γίνονται κρίσεις να γίνονται με βάση τον παρονομαστή»!

Τι λες, ωρέ γίγαντα της μαθηματικής σκέψης; Οτι θ’ αλλάξουν τόσο πολύ τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας (συνολικά και ανά ηλικιακή ομάδα), ώστε θα έχουμε αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού με τη νέα απογραφή; Για να φανεί η απύθμενη βλακεία του ανθρώπου, ιδού ένα παράδειγμα. Αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως 5 εκατ. άνθρωποι σε έναν πληθυσμό 10,8 εκατομμυρίων, το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 46,30%. Αν ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί στα 10 εκατομμύρια, τότε το ποσοστό εμβολιασμένων γίνεται 50%. Εχει καμιά ουσιαστική διαφορά, από την άποψη της οικοδόμησης «τείχους ανοσίας», το 46,3% με το 50%; Εδώ οι κορυφαίοι επιστήμονες του αστικού κόσμου δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα σε ποιο ποσοστό μπορούμε να μιλάμε για «ανοσία της αγέλης».

Αν εμείς, για να κάνουμε ενδεικτικούς υπολογισμούς, πρέπει να περιμένουμε καναδυό χρόνια, ώστε να ξέρουμε το αποτέλεσμα της νέας απογραφής πληθυσμού, όπως μας συμβουλεύει ο Κικίλιας, τότε γιατί αυτοί ανακοινώνουν (σχεδόν κάθε μέρα) ποσοστά εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού; Ο ίδιος ο Κικίλιας, προτού μας δώσει τη… συμβουλή να περιμένουμε να μάθουμε τον παρονομαστή, είχε ανακοινώσει ποσοστό εμβολιασθέντων 35,55% του πληθυσμού με μία δόση και 20,39% του πληθυσμού με δύο δόσεις (επαναλαμβάνοντας τη γνωστή απατεωνιά του Θεμιστοκλέους, που μετράει δυο φορές τις δόσεις). Αυτός δικαιούται να χρησιμοποιεί ως παρονομαστή την προηγούμενη απογραφή, ενώ εμείς όχι;

Ο Κικίλιας κατέφυγε σ’ αυτή τη βλακεία μέσα στην απελπισία του. Βλέπει ότι το ψέμα για τα εκατομμύρια των εμβολιασμών δεν αντέχει άλλο. Κανένας, βέβαια, δεν μπορεί να αντιτάξει κάποιους πραγματικούς αριθμούς σ’ αυτά που ανακοινώνουν οι κυβερνητικοί, είναι πάρα πολλοί, όμως, αυτοί που πλέον πιστεύουν ακράδαντα ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα. Αυτό το αντιλαμβάνονται τα κυβερνητικά στελέχη, γι’ αυτό και ο Κικίλιας, μέσα στην απελπισία του, κατέφυγε στον… παρονομαστή που θ’ αλλάξει.

Παραπαίουν στις ίδιες τις αντιφάσεις τους

Οταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας ανοίγει ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού (έστω και για επαγγελματικές ομάδες όπως οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία) και μετά ξαμολάει το ακροδεξιό μαντρόσκυλο ν’ αρχίσει τις τσιρίδες απειλώντας ότι όποιος εργαζόμενος δεν εμβολιαστεί θα απολύεται, σημαίνει πως η χώρα έχει φτάσει σ’ ένα υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και πλέον προσκρούει στο σκληρό πυρήνα των κάθε είδους αρνητών. Για να δούμε αν είναι έτσι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Θεμιστοκλέους στις 7 Ιούνη, είχαν γίνει 6.225.000 δόσεις εμβολίων, ενώ 2.350.000 άνθρωποι είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Πάνω-κάτω (για να μην κουράζουμε με αριθμούς), σύμφωνα με τους ψευδείς κυβερνητικούς ισχυρισμούς, γύρω στα 4 εκατ. άνθρωποι έχουν ξεκινήσει ή και ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Αυτός ο αριθμός μας κάνει το 38,1% του πληθυσμού, όπως είπε ο Θεμιστοκλέους. Τι προσπαθούν να μας πουν, ότι το υπόλοιπο 62% (άντε να το μειώσουμε και να πούμε το υπόλοιπο 50%) είναι αρνητές του εμβολιασμού και πρέπει να βάλει ο Κούλης το ακροδεξιό μαντρόσκυλο να τους απειλήσει με απόλυση από τις δουλειές τους;

Απειλείς με υποχρεωτικότητα και με απολύσεις όταν βλέπεις ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνείται να εμβολιαστεί και δεν αλλάζει με τίποτα τη θέση του. Οχι όταν ο ίδιος καμάρωνες όλους τους προηγούμενους μήνες ότι ο εμβολιασμός πηγαίνει «κανόνι». Οχι όταν ακόμα και τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί σου εξακολουθούν να λένε ότι ο ο εμβολιασμός πηγαίνει «κανόνι». Ιδού οι αποδείξεις:

Κικίλιας (2.6.21): «Νομίζω ότι είναι εντυπωσιακοί οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε στον εμβολιασμό, γνωρίζετε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Βλέπω ότι και στις πιο μεγάλες ηλικίες, παρότι έχουν ανοίξει αρκετό καιρό οι συγκεκριμένες ηλικίες και έχουν μπει στις πλατφόρμες για εμβολιασμό, συνεχίζουν σε μικρό βαθμό αλλά σταδιακά να αυξάνονται πάλι οι αριθμοί». «Νομίζω ότι η εικόνα είναι πολύ θετική και αυτή είναι η θέση μου ως Υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται περί θριαμβολογίας».

Θεμιστοκλέους (7.6.21): «Θα ήθελα να πω εδώ ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη πίεση στα ραντεβού και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας τα ραντεβού είναι καλυμμένα στο 100%. (…) Οπως έχουμε ανακοινώσει στην προηγούμενη ενημέρωση, η απορροφητικότητα των εμβολίων είναι πολύ υψηλή για τις τρεις εταιρείες και τα διαθέσιμα ραντεβού γίνονται ανάρπαστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Κικίλιας (9.6.21, ενώ έχει αρχίσει η φιλολογία περί υποχρεωτικότητας): «Προφανώς είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι εμβολιασμοί». «Ανακοίνωσα και εγώ και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβαθμίου τα στοιχεία, πλέον οι συμπολίτες μας 60 και άνω εμβολιάζονται πάνω από το 70%. Και εγώ πιστεύω ότι ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα στην πρώτη φάση του θα ανέβουν και άλλο τα νούμερα αυτά».

Χαρδαλιάς (9.6.21): «Λοιδορηθήκαμε όταν είπαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό (σ.σ. πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα) αρκεί να έχουμε τα εμβόλια. Σας το θυμίζω».

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους για τον εμβολιασμό (Θεμιστοκλέους, Κικίλια, Χαρδαλιά), το πρόγραμμα πάει «κανόνι». Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη και τον Γεωργιάδη, έχουμε πρόβλημα αντι-εμβολιαστικής στάσης, που πρέπει να λυθεί με την υποχρεωτικότητα επί απειλή απόλυσης. Αυτές οι δύο, απολύτως αντιφατικές προσεγγίσεις αποτελούν μια ενότητα στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τη μια ψεύτικοι αριθμοί για τους εμβολιασθέντες (ιδιαίτερα γι’ αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό) και από την άλλη απειλές προς μη εμβολιαζόμενους, προκειμένου να μεταφερθεί σ’ αυτούς η ευθύνη, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι εγκληματική.

Οι πολίτες ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους εδώ και καιρό (ακόμη και εκείνοι που έκαναν το AstraZeneca με τους τρεις μήνες μεταξύ των δύο δόσεων). Τότε γιατί ο Θεμιστοκλέους ακόμα και τώρα (7 Ιούνη η τελευταία συνέντευξή του) εξακολουθεί να δίνει ΜΟΝΟ ποσοστό όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση; Η δικαιολογία ότι κάποιοι προσήλθαν καθυστερημένα, οπότε υπάρχουν και σ’ αυτές τις ηλικίες άνθρωποι που έχουν κάνει μόνο μία δόση, δεν μπορεί να σταθεί. Αυτοί που καθυστέρησαν υποτίθεται ότι είναι ελάχιστοι. Οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία, έχoυν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό εδώ και καιρό.

Ενώ, όμως, στο σύνολο του πληθυσμού αναφέρει πόσοι έχουν κάνει μία δόση και πόσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (κάνοντας και τη γνωστή απατεωνιά), όταν μπαίνει στις ηλικιακές ομάδες αναφέρει μόνο μία δόση. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να θολώσει τα νερά, για να μην αναγκαστεί να δώσει νούμερα που φοβάται ότι θα τα βρει μπροστά του. Ας μας πουν συγκεκριμένα: πόσοι άνθρωποι στις ηλικίες άνω των 70 ετών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους;

Είναι σίγουρο ότι το ποσοστό είναι οικτρά χαμηλό, γι’ αυτό και δεν το δίνουν, μολονότι αυτές οι ηλικίες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό εδώ και καιρό. Ομως με τα ψέματα δεν αλλάζει η πραγματικότητα. Και τους ηλικιωμένους δεν μπορείς να τους εκβιάσεις με απόλυση. Θα έπρεπε να υπάρξει –έστω και τώρα- σχέδιο (κάποιες πλευρές του περιγράψαμε παραπάνω). Ομως, ένα τέτοιο σχέδιο θα αποκάλυπτε αμέσως την αλήθεια, θα ξεσκέπαζε τα ψέματα με τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ρουμπώνει» τον ελληνικό λαό επί ένα εξάμηνο και τις εγκληματικές ευθύνες της για τους θανάτους ηλικιωμένων κατά το τρίτο κύμα. Ενώ ήξεραν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι λίγα και ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχει μείνει ανεμβολίαστη, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να το αλλάξουν αυτό, αλλά αντίθετα διακινούσαν ψεύτικα νούμερα και παράλληλα αρνούνταν να εφαρμόσουν ένα αποφασιστικό λοκντάουν, μερικών εμβδομάδων έστω, προκειμένου να υπάρξει μια αποφασιστική συγκράτηση της διασποράς του ιού.

Το θέμα είναι τεράστιο και θα χρειαστεί να επανέλθουμε σε διάφορες πλευρές του. Η ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση, υπόθεση του ελληνικού λαού. Για να το πετύχουμε αυτό, όμως, πρέπει να ξεσκεπάσουμε τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να αποκαλύψουμε την εγκληματική πολιτική της σε όλο το εύρος της διαχείρισης της πανδημίας (από τα ψευτο-λοκντάουν και το εγκληματικό «άνοιγμα» μέχρι τον εμβολιασμό).

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *