Ολέθρια μακαριότητα

Το μείζον για την λοιμωξιολόγο-κυβερνητική εκπρόσωπο Βάνα Παπαευαγγέλου (σόου «ενημέρωσης» 29.7.2021) ήταν να μας πληροφορήσει ότι «τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, κάτω του 1%, γεγονός που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, αλλά και στη θέσπιση απαραίτητου αρνητικού τεστ για να μπορεί να ταξιδέψει κάποιος και να έρχεται στη χώρα μας».

Τα ίδια μας έλεγαν και πέρυσι και ξέρουμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα, όμως ας μείνουμε στα φετινά δεδομένα.

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, στον περίκλειστο χώρο των ολυμπιακών αγώνων, με αθλητές και συνοδούς που βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, καθημερινά ανιχνεύονται κρούσματα. Η γιαπωνέζικη κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να πείσει το λαό της χώρας, που δεν ήθελε τους ολυμπιακούς αγώνες, ότι αθλητές και συνοδοί δεν έρχονται σε καμιά επαφή με τη γιαπωνέζικη κοινωνία, είναι κλεισμένοι σε γυάλα και επομένως δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα δεν είναι, φυσικά, κλεισμένοι σε καμία γυάλα. Ούτε κάνουν καθημερινά μοριακό τεστ, όπως οι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων. Παρά ταύτα, η κ. Παπαευαγγέλου, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ηλίθιους, επιμένει ότι αντίθετα με αυτό που συμβαίνει με τους μαντρωμένους αθλητές και συνοδούς στη μακρινή Ιαπωνία, όπου παρά το μάντρωμα καταγράφονται καθημερινά κρούσματα, στην Ελλάδα ο απολύτως ελεύθερος τουρισμός είναι επιδημιολογικά ακίνδυνος!

Επειδή η παιδική χαρά του Κούλη δεν μπορεί να συνεννηθεί και να πετύχει μια ενότητα στην προπαγάνδα, ήταν ο Χαρδαλιάς αυτός που ξετίναξε το ψέμα της Παπαευαγγέλου (χωρίς να το αντιληφθεί, φυσικά). Ανακοίνωσε ότι μια σειρά περιφερειακές ενότητές (ανάμεσά τους οι περισσότερες τουριστικές) ανεβαίνουν επίπεδου κινδύνου και επεσήμανε ότι «προκαλεί ανησυχία και η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου, περιοχές που παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο». Κι ακόμη, ότι η Μύκονος και η Ιος «έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο».

Δε θα σχολιάσουμε την κοροϊδία με τη Μύκονο, στην οποία εφάρμοσαν κάποια ψευτο-μέτρα, μετά τα κατήργησαν, διότι… απέδωσαν (το είχε πει και ο Τσίπρας που έτρεξε να κάνει ψηφοθηρία στο άλλοτε νησί των ανέμων και τώρα νησί της μεγαλοαστικής κραιπάλης και διαφθοράς και της μικροαστικής γελοιότητας), και τώρα ετοιμάζονται να τα επαναφέρουν. Θα σχολιάσουμε μόνο το γεγονός ότι οι βασικοί τουριστικοί προορισμοί έχουν καταστεί επίκεντρα του τέταρτου κύματος της πανδημίας, σε πείσμα του προκλητικού ισχυρισμού της Παπαευαγγέλου ότι ο τουρισμός δεν επιβαρύνει καθόλου.

Εχετε πάει σε κάποιον τουριστικό προορισμό; Φίλοι και σύντροφοι μάς μεταφέρουν την εικόνα της απόλυτης μακαριότητας. Κανένας δε φοράει μάσκα. Ούτε καν οι υπάλληλοι στα μαγαζιά. Στα μπιτσόμπαρα τη μέρα και στα χοροπηδηχτάδικα τη νύχτα γίνεται της μπιιιπ! Ορθιοι, πατείς με πατώ σε, με το αλκοόλ να ρέει και να εξαφανίζει ακόμη και την πιο στοιχειώδη αυτοπροστασία. Και βέβαια, εκεί δεν υπάρχει… εθνικός διαχωρισμός, ντόπιοι και ξένοι γίνονται ένα.

Πάμε παρακάτω. Εκεί που έως τώρα ενοχοποιούσαν τα κορονοπάρτι των νέων, τώρα έχουμε νέα προσέγγιση: «Οι κοινωνικές συναθροίσεις συνυφασμένες με τη νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια έκθεση στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης στον ιό για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» (Παπαευαγγέλου). Η κυβερνητική λοιμωξιολόγος θα μας πει, ακόμα, ότι «παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων στους νέους κάτω των 34 ετών», ενώ «παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Οι χώροι δουλειάς, λοιπόν. Τα μεγάλα εκκολαπτήρια του κοροναϊού και υπερμεταδότες της διασποράς, που παράλληλα τροφοδοτούν και το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσια και εταιρικά. Τι κάνουμε εκεί; Τίποτα απολύτως. Χειρότερα από προηγούμενα, μάλιστα, διότι μέσα στο κλίμα της γενικής χαλάρωσης οι καπιταλιστές βρήκαν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν και κάποια ψευτομέτρα που τηρούσαν.

Επειδή ξέρουν ότι σύντομα δε θα μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα, το κυβερνητικό δόγμα άλλαξε και διατυπώνεται ως εξής, διά στόματος Χαρδαλιά: «H πρώτη μας, λοιπόν, γραμμή προστασίας απέναντι στον ιό είναι η πιστή τήρηση των μέτρων και η δεύτερη, η πιο αποτελεσματική, είναι ο εμβολιασμός».

Η αλλαγή του δόγματος είναι προφανής. Εως τώρα, με τον ίδιο τον Μητσοτάκη να πρωταγωνιστεί, γινόταν λόγος μόνο για τον εμβολιασμό. Οποιος αρρωστήσει θα φταίει ο ίδιος, επειδή δεν εμβολιάστηκε, ήταν το κυβερνητικό δόγμα. Το συνέτριψε η ίδια η πραγματικότητα και έρχεται τώρα ο Χαρδαλιάς να αναγορεύσει την «τήρηση των μέτρων» σε «πρώτη γραμμή προστασίας».

Τήρηση των μέτρων πώς, όμως; Ως ατομική υπόθεση του καθένα και της καθεμιάς. Οχι ως κρατική υγειονομική πολιτική. Η κυβέρνηση απεκδύεται κάθε ευθύνης και τη μεταφέρει στις πλάτες των πολιτών. Ατομικά στον καθένα και την καθεμιά.

Είναι κοροϊδία και πρόκληση ταυτόχρονα.

Κοροϊδία, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, ότι κανένας δεν μπορεί να προστατευθεί ατομικά, όταν είναι αναγκασμένος να κυκλοφορεί και να εργάζεται σε συνθήκες συνωστισμού, με την επιδημία να απλώνεται ανεξέλεγκτα. Αλήθεια, η κ. Παπαευαγγέλου γιατί δεν ξαναμίλησε για τα ορφανά κρούσματα, για τα οποία είχε μιλήσει πριν από μερικές εβδομάδες; Της έβαλαν πιπέρι στη γλώσσα, προφανώς, γιατί τα ορφανά κρούσματα έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, καθιστώντας το τέταρτο κύμα παντελώς ανεξέλεγκτο. Κι αυτό δεν συμφέρει την κυβέρνηση να επισημαίνεται, γιατί οδηγεί στη σκέψη «και πού είναι τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα;». Σ’ αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, η ατομική προστασία του καθένα και της καθεμιάς είναι παντελώς ανίσχυρη να τον/την προστατέψει. Το άθροισμα των ατομικών προστασιών δεν μπορεί να δημιουργήσει συλλογική προστασία, η οποία θα ανασχέσει το πανδημικό κύμα.

Εμπαιγμός, γιατί οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται και κυκλοφορεί η πλειοψηφία του λαού, οι άνθρωποι της δουλειάς, δεν καθορίζονται από τον κάθε εργαζόμενο και την κάθε εργαζόμενη ατομικά, αλλά επιβάλλονται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ο κόσμος πρέπει να ζήσει και για να ζήσει πρέπει να εργαστεί και να πάει στη δουλειά σε συνθήκες που δεν τις καθορίζει ο ίδιος. Είναι εμπαιγμός, λοιπόν, να του μιλούν για πιστή τήρηση των μέτρων, όταν στους καπιταλιστές δεν επιβάλλουν (δεν επέβαλαν ποτέ) ούτε καν την τήρηση των εντελώς περιορισμένων επιδημιολογικών πρωτοκόλλων.

Ενόψει αυτής της ολέθριας μακαριότητας, την οποία καλλιεργεί συστηματική η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να μη θιγεί το κερδοσκοπικό πλιάτσικο των καπιταλιστών του τουρισμού, των αερομεταφορών, της ακτοπλοΐας και των υπόλοιπων κλάδων που ποτέ δεν μπήκαν ούτε στα προηγούμενα ψευτο-λοκντάουν, εμείς θα επαναλάβουμε και πάλι αυτά που γράφουμε εδώ και εβδομάδες:

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας μπορεί να ανασχεθεί μόνο με περιοριστικά μέτρα. Ακούγεται… ενοχλητικό να γίνεται λόγος για περιοριστικά μέτρα, λοκντάουν (που έχει νόημα μόνο αν «πιάσει» τους υπερμεταδότες, τους χώρους εργασίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων) και άλλα τέτοια… κακόηχα μέσα στο καλοκαίρι, όμως εμείς τουλάχιστον ούτε θα στρουθοκαμηλίσουμε, ούτε θα λαϊκίσουμε χαϊδεύοντας αυτιά. Θα εξακολουθήσουμε να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, όχι μόνο γιατί δε θέλουμε να γίνουμε ουρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά γιατί δε θέλουμε να συμβιβαστούμε με το «μοιραίο», δε θέλουμε να αποδεχτούμε ως αναγκαία «παράπλευρη απώλεια» τις νέες εκατόμβες νεκρών που έρχονται.

Ή θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αντιστεκόμενοι στην εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ή θα μετρήσουμε τις νέες εκατόμβες νεκρών και παράλληλα την αποθέωση της καπιταλιστικής αυθαιρεσίας (σε όλους τους κλάδους, όχι μόνο στον τουρισμό και την εστίαση).

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *