Το “ολοκαύτωμα” της δημοσιογραφίας στην κάλυψη των πυρκαγιών

Απευθείας συνδέσεις με ρεπόρτερ στα όρια της υστερίας να κυνηγάνε αλαφιασμένους πολίτες που προσπαθούσαν να σώσουν ότι σώζεται. Εικόνες στατικές πάνω σε φλόγες που έγλυφαν τοίχους, πολύωρες ανούσιες συνδέσεις, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονταν, παρουσιαστές στα όρια κυνισμού να επιχειρούν να παινέψουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη με φόντο το δάσος που καιγόταν, τηλεοπτική κάλυψη απούσα από τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια, την Κώ, τη Ρόδο, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία. Στα social media εκκλήσεις πολιτών από τη Λίμνη Ευβοίας για την ανάγκη αποστολής σωστικών μέσων μπας και ταρακουνηθεί το παχύδερμο της κρατικής εξουσίας, ανάθεμα πολιτών για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού…

Η τηλεοπτική κάλυψη “καρφώθηκε” στη Βαρυμπόμπη, εξαιτίας πετσωμένων διαφημιστικών λιστών των 20 και 18 και 3 και ουκ έστι αριθμός, εκατομμυρίων ευρώ στήριξης σε σιτιζόμενα από το κράτος ΜΜΕ εδώ και ένα χρόνο. Και επειδή η δημοσιογραφία τείνει να καταστεί τέχνη άγνωστη στα μίντια. Τα κανάλια δεν πληρώνουν για εργαζόμενους ανταποκριτές και δεν μπορούν να ελέγξουν το περιεχόμενο των δηλώσεων-ανταποκρίσεων πολιτών, άρα δεν ζητάνε τη συνεργασία τους από τα μέτωπα της καταστροφής.

Οι ρεπόρτερ αφέθηκαν στην τύχη τους να καταγράφουν τις ίδιες και ίδιες εικόνες στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης. Καμία ερώτηση, προβληματισμός, πληροφορίες για τον αριθμό των σωστικών μέσων, για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, καμία έρευνα για τα αίτια, μόνο επανάληψη εκτιμήσεων και σεναρίων λες και η ενημέρωση είναι συζήτηση στα καφενεία της γειτονιάς. Μόνο αλαφιασμένες δραματικές ανταποκρίσεις και η προσπάθεια των παρουσιαστών στο στούντιο σε ΕΡΤ και ΣΚΑΙ κυρίως, να προστατέψουν με αστεία επιχειρήματα την κυβέρνηση . Εξαίρεση στην υστερική τηλεοπτική κάλυψη ήταν αυτή του Open, στις απευθείας συνδέσεις οι ρεπόρτερ στάθηκαν με ψυχραιμία στις ήδη δραματικές εξελίξεις.

Με την χθεσινοβραδυνή ενημέρωση Χαρβαλιά σε όλα τα κανάλια, η τηλεοπτική κάλυψη κατέβασε ρολά καθώς ο προπαγανδιστικός ρόλος των τηλεοπτικών καναλιών επιτελέστηκε. Οι άλλες πυρκαγιές στη χώρα δεν ήταν “πολιτική είδηση” προς εκμετάλλευση από την κυβέρνηση.

Το ίδιο συνέβη και στους λεγόμενους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ακόμη και στην ΕΡΤ ακόμη και στον Αθήνα 9,84 με τους υψηλούς προϋπολογισμούς των ανταποδοτικών τελών από τους πολίτες.

Μουσικές εκπομπές και χαλάρωση τη στιγμή που οι στάχτες είχαν εισχωρήσει στα ερμητικά κλειστά σπίτια του Λεκανοπεδίου. Οι πολίτες είχαν πληροφόρηση μόνο από τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, τις ανταποκρίσεις πολιτών από τα μέτωπα στο face book και το twitter, τις αναρτήσεις επιστημονικών φορέων στις ιστοσελίδες τους.

Η τηλεόραση βρέθηκε μόνο στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης γιατί εκεί δινόταν η “πολιτική μάχη” της δεξιάς κυβέρνησης ώστε να ακουστεί η απάνθρωπη κυνική δήλωση Μητσοτάκη “δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες”, δίπλα στο καμμένο πτώμα ζώου, στα αλαφιασμένα άλογα, στα αποκαΐδια του καταπράσινου δάσους ζωής.

Η δημοσιογραφία ήταν απούσα σε αυτή την καταστροφή και αν συνεχιστεί αυτή η τακτική θα είναι παντελώς αχρείαστοι και όσοι δημοσιογράφοι έχουν απομείνει στα ΜΜΕ.

Πηγή: mediatvnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *