Οι ΗΠΑ δεν μπορούν καν να διαχειριστούν την ήττα τους.

Αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού εδώ και δεκαετίες. Δεν συνέβη τώρα – είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, όμως τώρα επικυρώνεται συμβολικά.

Δεν είναι η μόνη, ίσως ούτε καν η μεγαλύτερη. Και από το Ιράκ αποχωρούν, ενώ και στην αντιπαράθεση με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι προφανές ότι δύσκολα θα επιβάλλουν όρους. Ο αντίκτυπος μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, αλλά είναι τεράστιος. Γιατί πολύ απλά στέλνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αήττητες. Για την ακρίβεια δεν μπορούν καν να διαχειριστούν την ήττα τους.

Και ιδού το φαινομενικό παράδοξο: την ώρα που κλιμακώνεται ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και την ώρα που ολοένα και περισσότερα δεξιά, ακροδεξιά, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και ακραίο κέντρο στη Δύση επιμένουν ψυχαναγκαστικά στην υπεράσπιση της Δύσης (ό,τι και εάν σημαίνει αυτό), αυτή απλώς μετράει ήττες. Και μάλιστα ήττες σε ό,τι ακριβώς αποτέλεσε το πεδίο της αυτοκρατορικής λογικής μετά την «Πτώση του Τείχους»: την ένοπλη εξαγωγή δημοκρατίας και οικονομίας της αγοράς. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε από τον φετινό Δεκαπενταύγουστο.

Το πρωτοσέλιδο των ΝΥΤ μπορεί απλώς τα λέει όλα.

Πηγή: Παναγιώτης Σωτήρης – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *