Δωρεές με απευθείας… κατάθεση

Επιστολή τού επί τιμή πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη αποκαλύπτει ότι 10.000.000 δολάρια που δόθηκαν από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμό του Δημοσίου αλλά στην εταιρεία Price Waterhouse and Coopers! ● Καμιά αναφορά για τη δωρεά στη «Διαύγεια» ούτε από τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας ● Πώς μπορεί να συνδέεται η υπόθεση με την πρόσφατη αποστολή συστοιχίας πυραύλων PATRIOT στη Σ. Αραβία ● Το απόστημα των «μυστικών κονδυλίων» και ο ύποπτος ρόλος κάποιων ΜΚΟ.

Στο επιτελικό κράτος των απευθείας αναθέσεων και κυρίως των απευθείας διορισμών, στους οποίους σε ό,τι αφορά τις ισχυρές κρατικές θέσεις άνοιξε τον χορό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φαίνεται ότι έχουμε τώρα και τις απευθείας φιλάνθρωπες δωρεές! Δυστυχώς η πανδημία έγινε σε όλα τα επίπεδα το ισχυρό άλλοθι της αδιαφάνειας και το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης στην άρνησή της να δίνει εξηγήσεις.

Από την άλλη οι γενναιόδωρες προσφορές στα ΜΜΕ που αναμασούν την κυβερνητική προπαγάνδα (μεταξύ μας αυτό θα το έκαναν και δωρεάν) συσκοτίζει κάθε είδους ενημέρωση για το πού και πώς ξοδεύεται το δημόσιο χρήμα. Σήμερα χάρη και πάλι σε έναν έντιμο διπλωμάτη που επί χρόνια παλεύει για να υπάρξει επιτέλους και στη χώρα μας ένας οικονομικός έλεγχος στο όνομα των πολιτών, ήρθε σε γνώση μας, και σε γνώση πολλών άλλων ΜΜΕ που επέλεξαν να αδιαφορήσουν, μια τουλάχιστον παράξενη «δωρεά». Ολοι δε εκείνοι που έσκιζαν τα ρούχα τους με την ιστορία τού δήθεν μεσάζοντα που επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Π. Καμμένου παραλίγο να καταφέρει να πουλήσει μέσω ΥπΕΘΑ παλιά όπλα στη Σαουδική Αραβία, τώρα δεν μπήκαν στον κόπο να αναρωτηθούν για τη γενναιόδωρη προσφορά αυτής της χώρας στο όνομα της πανδημίας.

Ο πρέσβης επί τιμή Νίκος ΒαμβουνάκηςWikimedia Commons

Ας πιάσουμε όμως από την αρχή το νήμα της πορείας αυτής της δωρεάς, όπως ακριβώς την περιγράφει ο ε.τ. πρέσβης Ν. Βαμβουνάκης που υπηρέτησε και ως πρέσβης στη Σ. Αραβία. Ενα αναλυτικό ανοιχτό γράμμα του προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και προς σειρά ΜΜΕ που εστάλη στις 17.9 θέτει σειρά ερωτημάτων για τη δωρεά 10.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Η επιστολή συνοδεύεται από το επίμαχο έγγραφο της δωρεάς που κατατέθηκε σε ιδιωτικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ σύμφωνα με το έγγραφο αφορούσε το υπουργείο Υγείας εκπροσωπούμενο από τον γ.γ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Φωτογραφίες από το έγγραφο της δωρεάς που περιέχονται στην επιστολή Βαμβουνάκη. Στην τελευταία αναφέρεται το όνομα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους

ΑΘΗΝΑ 17.9 Κύριε πρωθυπουργέ,

1. Μου περιήλθε προ ημερών το σχέδιο του «Memorandum of Financial Contribution» (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας (εκπροσωπούμενης από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους) και του «Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman» (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας που αφορά τη δωρεά στην Ελλάδα 10.000.000 δολ. ΗΠΑ για την καταπολέμηση του COVID.

2. Περιέργως, η γενναιόδωρη αυτή χειρονομία δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΞ ή το υπ. Υγείας, ούτε υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ. Δεν γίνεται επίσης μνεία της στον ιστότοπο του KSRelief/org (https://www.ksrelief.org/ και https://www.ksrelief.org/Pages/NewsDetails/C3D85FEA-C9E9-4210-B29A-D60D603D3575).

3. Στη σελ. 3 του MFC, διαπίστωσα με έκπληξη ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που δόθηκε από ελληνικής πλευράς για την κατάθεση του παραπάνω ποσού δεν είναι αυτός της Τραπέζης της Ελλάδος ή κάποιας ΔΟΥ, αλλά ο λογαριασμός GR9201715580006558101865331 στην Τράπεζα Πειραιώς ο οποίος ανήκει στη γνωστή εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, ο επικεφαλής της οποίας στην Ελλάδα είναι κυπριακής καταγωγής.

4. Για την επαλήθευση του λογαριασμού, ξεκίνησα τη διαδικασία αποστολής ενός δικού μου χρηματικού ποσού, χωρίς να την ολοκληρώσω, διαπιστώνοντας έτσι ότι αυτός ανήκει όντως στην «PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

(Στη συνέχεια ο κ. Βαμβουνάκης παραθέτει μια εικονική κατάθεση στον ίδιο λογαριασμό προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιον ανήκει.)

Ελεγξα επίσης τον αριθμό τηλεφώνου (2131331070) που αναγράφεται στο MFC κάτω από το όνομα του γ.γ. Μ. Θεμιστοκλέους και διαπίστωσα ότι δεν ανήκει στο υπουργείο Υγείας.

5. Δεν νομίζω ότι θα ισχυριστεί κάποιος ότι οι Σαουδάραβες επέλεξαν να πιστωθούν τα 10.000.000 δολ. στον λογαριασμό μιας διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας επειδή δεν μας εμπιστεύονται ως χώρα. Θα ήταν κόλαφος για την Ελλάδα, αφού θα σήμαινε ότι ο δωρητής αμφιβάλλει για τη διαφανή διαχείριση του ποσού από την κυβέρνησή σας. Αλλωστε, ο λογαριασμός αυτός δόθηκε στους Σαουδάραβες από εμάς τους ίδιους. Γνωρίζω μάλιστα από το δικό μας ΥΠΕΞ ότι η εδώ πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας ζητούσε επί μήνες έναν τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να εμβάσει τα χρήματα. Το ότι δεν δόθηκε λογαριασμός του ελληνικού Δημοσίου προκαλεί εύλογα ερωτήματα που μάλλον χρήζουν και δικαστικής διερεύνησης.

6. Διερωτώμαι αν η δωρεά των 10.000.000 σχετίζεται με τη στρατιωτική αποστολή της συστοιχίας πυραύλων PATRIOT που αναχώρησε στις 14.9.2021 από την Ελλάδα για τη Σ. Αραβία, συνοδευόμενη από 100 αξιωματικούς, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 21.4.2021 μεταξύ των δύο κρατών. Συμφωνία που, όπως είναι γνωστό, αποσκοπεί στη στρατιωτική προστασία πετρελαιοπηγών της χώρας αυτής. Πρόκειται συνεπώς για τις έμπρακτες ευχαριστίες των Σαουδαράβων για τους πυραύλους PATRIOT; Και αν ναι, τα 10.000.000 δολ. ΗΠΑ έλαβαν (και πότε) την προβλεπόμενη από τον νόμο προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Δωρεών του υπ. Οικονομικών; Σε ποιο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η αποδοχή της δωρεάς; Σημειώνω ότι δεν κατάφερα να εντοπίσω τα 10.000.000 ούτε καν στη «Διαύγεια».

7. Διερωτώμαι επίσης:

  • α) Η άτυπη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας-Σ. Αραβίας εξυπηρετεί πράγματι την εθνική μας ασφάλεια; Δεν μας ανησυχεί ότι αφ’ ενός αποδυναμώνεται η αμυντική ικανότητα της χώρας μας και αφ’ ετέρου αποκτούμε εχθρικές σχέσεις με τους απανταχού σιίτες (περίπου 200 εκατομμύρια), ικανός αριθμός των οποίων ζει και στην Ελλάδα; Ή μήπως προσδοκούμε ότι σε περίπτωση σύρραξης με τη γείτονα, η μουσουλμανικότατη Σ. Αραβία θα στραφεί κατά της μουσουλμανικής Τουρκίας;
  • β) Δεν απασχολεί την κυβέρνηση ότι, ενώ διατρανώνει τον υπέρτατο σεβασμό της στη Χάρτα του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο, συνεργάζεται στρατιωτικά με ένα κράτος με ανατριχιαστικό παρελθόν και παρόν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (μεσαιωνικού τύπου μεταχείριση γυναικών και ομοφυλοφίλων, δολοφονία Κασόγκι, δημόσιοι αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί και μαστιγώσεις καταδίκων κ.λπ.);
Εκτόξευση πυραύλου PATRIOTAP Photo/Raytheon, HO

Λεπτομέρειες υποθέτω, από τη στιγμή που η αποστολή των PATRIOT ικανοποιεί πλήρως τις ΗΠΑ, οι οποίες απέσυραν πρόσφατα πυροβολαρχίες τους από τη Σ. Αραβία, αλλά επιθυμούν να καλυφθεί άμεσα το κενό από έναν ευχείρωτο σύμμαχο, όπως η Ελλάδα.

Ποιων άραγε πολυεθνικών εταιρειών και εμίρηδων τις πετρελαιοπηγές θα φυλάττουν οι σύγχρονοι Λεωνίδες;

Αυτή η ανοιχτή επιστολή και τα εύλογα ερωτήματα για την ακριβή διαδρομή και χρήση των χρημάτων αυτών παραμένουν έως σήμερα όχι μόνο αναπάντητα αλλά και επτασφράγιστο μυστικό. Δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση/κοινοποίηση για τη δωρεά ούτε από το ΥπΟικ, που υποχρεωτικά ελέγχει τόσο την προέλευση όσο και τη διαδρομή οποιασδήποτε δωρεάς, ούτε όμως και κάποια δημόσια καταγραφή από την Τριμελή Επιτροπή Διαφάνειας που συστήθηκε από τον πρωθυπουργό για τον έλεγχο (και) των δωρεών στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η τριμελής αυτή επιτροπή διαχειρίζεται τις δωρεές και ελέγχει τις προμήθειες που θα πρέπει να γίνουν, ενώ μεριμνά και για τη διαφάνεια των συμβάσεων που θα υπογράφονται. Πρόεδρος ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ενώ τα δύο άλλα μέλη της είναι ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπουραντάς. Θυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο ήταν και το περίφημο Ταμείο Μολυβιάτη που συστήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και στη συνέχεια δημιούργησε σωρεία ερωτημάτων για τη διαχείριση του τεράστιου ποσού που συγκεντρώθηκε τότε.

Για όσους δε αναρωτηθούν για τα «σκοτεινά» κίνητρα του ε.τ. πρέσβη κ. Βαμβουνάκη δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στην αψεγάδιαστη πορεία του και στις συνεχείς κατά καιρούς άοκνες προσωπικές του προσπάθειες να σπάσει ένα κακό απόστημα στα λεγόμενα «μυστικά» κονδύλια των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Κονδύλια στα οποία κάποτε θέλησε για τους δικούς του λόγους να ρίξει φως και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού επί ΥπΕξ Αντ. Σαμαρά.

Ο Ν. Βαμβουνάκης είχε εντοπίσει αρχικά τον ύποπτο ρόλο της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων» που πήρε εκατομμύρια για να αποναρκοθετήσει -υποτίθεται- τον Λίβανο και άλλες χώρες, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε και τις αδρές χρηματοδοτήσεις στη ΜΚΟ του Σ. Φλογαΐτη. Πριν δε λάβει τη σημερινή μορφή του ο οργανισμός Φλογαΐτη, που σήμερα αποτελεί βασική πηγή επί πληρωμή συμβουλών της κυβέρνησης, είχε υπό τη μορφή ΜΚΟ ασχοληθεί με τη «Νομική μεταρρύθμιση στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, καταπολέμηση της διαφθοράς στον Λίβανο, επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας και του Αζερμπαϊτζάν, εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική, εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν κ.ά.» («Ακαδημία Διαφάνειας από τον καθηγητή της “χρυσής” ΜΚΟ», 29.6.2013, ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη).

Με σωρεία αναφορών ο κ. Βαμβουνάκης κατέγραφε ότι επί σειρά ετών η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών δεν προάσπιζε, ως όφειλε, τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες αυτές χρηματοδοτήσεις. Ομως η έρευνα που ακολούθησε έγινε από τον επικεφαλής της ίδιας (!) της ελεγχόμενης υπηρεσίας και όπως ήταν αναμενόμενο, κατέληξε στο ότι όλα ήταν νόμιμα. Η τελευταία πλήρης αναφορά του κ. Βαμβουνάκη το 2014 για τις ανεξέλεγκτες επιχορηγήσεις έγινε προς την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και προς τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Εκτοτε η τύχη της αναφοράς αγνοείται, ενώ ο Ι. Τέντες είναι πλέον πρόεδρος της νέας «Ακαδημίας Διαφάνειας» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σ. Φλογαΐτη («Χορηγίες, χρηματοδοτήσεις και στο βάθος ‘’Διαφάνεια’’», «Εφ.Συν.» 22.5.2020).

Το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο άτεγκτος πρέσβης, που πλήρωσε και προσωπικά την προσπάθειά του να σταματήσει το πάρτι εκατομμυρίων, τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του υπουργείου Εξωτερικών. «Η τοποθέτηση του κ. Βαμβουνάκη στην κορυφή μιας υπηρεσίας που τις δύο τελευταίες δεκαετίες αποτέλεσε το Ελντοράντο αμφιβόλου ποιότητος «ανθρωπιστών» σηματοδοτεί όχι μόνο τον τερματισμό ενός ανεξέλεγκτου πάρτι εκατομμυρίων, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους όλα αυτά τα χρόνια έκαναν χρυσές δουλειές εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των φορολογουμένων για ανύπαρκτα έργα και δράσεις-μαϊμού» («Αυγή» 6.3.2015).

Στη συνέχεια βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αξιοκρατικά προφανώς κριτήρια τοποθέτησε επικεφαλής της ΥΔΑΣ τον Γιώργο Λαρίσση, σύζυγο της πρώην προέδρου ΟΝΝΕΔ Πεντέλης. Ο ίδιος ήταν υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη της Ν.Δ. στη Νέα Σμύρνη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και αναπληρωτής γραμματέας σχέσεων κοινωνίας-κόμματος. Σύμφωνα με το «Documento», το 2014 μαζί με τη σύζυγό του εργάζονταν στο πολιτικό γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη.

Συμπτωματικά δε χθες ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και -σύμφωνα με την «Καθημερινή»- στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει αν ο Κυρ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα υπουργό για την «αόρατη» δωρεά των 10.000.000 δολαρίων.

Πηγή: Αντα Ψαρά – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *