Ο Λάμπρος Γούλας απέδειξε πως δεν είναι… ελέφαντας

Αθωώθηκε πανηγυρικά ο άνθρωπος που βρέθηκε στα καλά καθούμενα στριμωγμένος σε μια γωνία σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια από έναν όχλο αστυνομικών που τον ξεγύμνωσαν, τον βασάνισαν και τον συνέλαβαν, λέγοντάς του πως «έτσι γαμάνε οι χακί… Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Οποιος δεν δέχεται φάπα και πούτσα, δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια».

Ηταν 8 Νοεμβρίου 2019, όταν ο Λάμπρος Γούλας οδηγούνταν ενώπιον εισαγγελέα με χειροπέδες, κολάρο, εμφανή τραύματα και κουτσαίνοντας. Είχε συλληφθεί την προηγούμενη μέρα στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια άλλης μιας επίδειξης ωμής καταστολής από την αστυνομία. Η εισαγγελέας δεν διερεύνησε τα τραύματά του· ασχολήθηκε μόνο με το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί στη ΓΑΔΑ, του αφαίρεσε το αδίκημα της οπλοχρησίας (αφού δεν είχε βρεθεί τίποτα στην κατοχή του) και τον παρέπεμψε σε δίκη για τρία πλημμελήματα: βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού.

Ομως, ο κατηγορούμενος δεν το άφησε έτσι. Κατήγγειλε δημόσια ξυλοδαρμό και κακοποίησή του από αστυνομικούς στο πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας, πριν μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ: «Με βάζουν σε μια γωνία κι ούτε ξέρω πόσο με χτύπησαν. Ο ένας από αυτούς ήταν πιο τρελαμένος, μου κοπάναγε το κεφάλι στον τοίχο. Κάποια στιγμή, έδωσε εντολή να με γδύσουν […] Μου κατεβάζει το εσώρουχο, κολλάει από πίσω μου και φωνάζει “έτσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Οποιος δεν δέχεται φάπα και πούτσα, δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια”».

Μέχρι στιγμής, κανένας αστυνομικός δεν έχει κάτσει στο εδώλιο για τον βασανισμό του Λάμπρου Γούλα, αλλά χθες έγινε η δίκη του Λάμπρου Γούλα για τα αδικήματα που του φόρτωσαν οι αστυνομικοί, αφότου τον εξευτέλισαν.

Η δίκη

Η φωτογραφία του που επιδείχθηκε στο δικαστήριο

Μάρτυρας κατηγορίας ήταν μόνο ένας από τους αστυνομικούς της διμοιρίας 512, η οποία συνέλαβε τον κατηγορούμενο. Ομως, μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα ήταν όλη η διμοιρία.

Πρόεδρος: Πού βρισκόσασταν;

Μάρτυρας: Ημασταν Τσαμαδού και Στουρνάρη, είχε προηγηθεί επεισόδιο με μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ που δέχτηκε επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη […] Μπροστά μας ήταν συγκεντρωμένα 50-60 άτομα, λάβαμε εντολή να οπισθοχωρήσουμε. Ομως, υπήρξε φραστική επίθεση, μας πέταξαν μπουκάλια και προχωρήσαμε σε συλλήψεις.

Πρόεδρος: Αφού δεν είχατε αυτή την εντολή…

Εισαγγελέας: Η κατηγορία αφορά απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Τραυματιστήκατε εσείς ή κάποιος άλλος;

Μάρτυρας: Οχι.

Εισαγγελέας: Επειδή εσείς φέρεστε να είστε ο παθών.

Μάρτυρας: Εγώ μάρτυρας είμαι, δεν είμαι παθών!

Λάμπρος Γούλας: Δακρυγόνα ρίξατε;

Μάρτυρας: Ναι, υπήρξε ρίψη.

Λάμπρος Γούλας: Μπορείτε να περιγράψετε τη στιγμή της σύλληψής μου;

Μάρτυρας: Ετρεξε ο συνάδελφος και πάνω στην ένταση έπεσε πάνω του, του πέρασε χειροπέδες πισθάγκωνα.

Λάμπρος Γούλας: Στην κατάσταση που ήμουν, πώς ακριβώς εννοείτε ότι αντιστάθηκα;

Αννυ Παπαρρούσου (δικηγόρος κατηγορούμενου): Ποιος τον κακοποίησε και γιατί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Αννυ Παπαρρούσου: Προς τα πού κατευθυνθήκατε μετά τη σύλληψή του;

Μάρτυρας: Πήγαμε στην οδό Μπουμπουλίνας (σ.σ. εκεί που βρίσκεται το πάρκινγκ των βασανιστηρίων) αλλά δεν τον είχαμε μαζί.

Πρόεδρος: Αφού η διμοιρία σας τον συνέλαβε…

Στο σημείο αυτό, η δίκη είχε ουσιαστικά τελειώσει. Μόνη έγνοια του αστυνομικού ήταν να μη στοιχειοθετηθούν οι ευθύνες της διμοιρίας του στον ξυλοδαρμό του κατηγορούμενου και μέσα από την κατάθεσή του είχε καταδειχθεί ότι η δικογραφία για τον Λ. Γούλα σχηματίστηκε μόνο και μόνο επειδή βασανίστηκε στην Μπουμπουλίνας και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ σε κακό χάλι. Αυτό έπρεπε κάπως να δικαιολογηθεί και έτσι του φόρτωσαν το κατηγορητήριο.

Οι μάρτυρες

Ακολούθησαν οι καταθέσεις τεσσάρων μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου, οι οποίοι ήταν παρόντες στη σύλληψή του.

■ Ο Νίκος Ματαράγκας περιέγραψε ότι ήταν δίπλα στον Λ. Γούλα: «Αν τον καταδικάσετε, πρέπει να καταδικάσετε και εμένα, επειδή ήμασταν μαζί και δεν έκανε κανείς μας τίποτα».

■ Η Χριστίνα Κουμιάλη κατέθεσε ότι ήταν στο Καφενείο, όταν ο χώρος αποκλείστηκε από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ και εκτίμησε ότι οι αστυνομικοί κατά την αποχώρησή τους εκνευρίστηκαν από τα χειροκροτήματα των διαμαρτυρόμενων και εξαπέλυσαν επίθεση.

■ Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ περιέγραψε ότι ήταν έξω από το Καφενείο με τον διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων, ο οποίος ήταν σε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Ο υφυπουργός Λ. Οικονόμου συμφώνησε να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και να διαλυθεί ο κόσμος. Αλλά με το που πήγαν να αποχωρήσουν, γύρισαν και έριξαν χημικά».

■ Η Ειρήνη Δαφέρμου συγκλόνισε περιγράφοντας ότι είδε τον κατηγορούμενο «γυμνό, να τον χτυπάνε αστυνομικοί στο πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας, ήταν μεγάλο σοκ για μένα». Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της προέδρου: «Πώς αντιδράσατε εκείνη την ώρα; Αλλά τι λέω; Τι να κάνατε; Να καλούσατε την αστυνομία;».

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του κατηγορούμενου.

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Σήμερα στο Εφετείο άλλο ένα στημένο κατηγορητήριο»

Μετά την ομόφωνη αθώωσή του ο κατηγορούμενος σχολίασε ότι «το δικό μου κατηγορητήριο κατέπεσε πανηγυρικά» και αναφέρθηκε στη σημερινή δίκη δύο μελών του Ρουβίκωνα, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών Χαμπίμπι στα Εξάρχεια, το 2016. Κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός είναι ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ενώ ως φυσικός αυτουργός ο Νίκος Ματαράγκας.

«Είναι άλλο ένα στημένο κατηγορητήριο: έχουμε Εξάρχεια, έχουμε ανθρώπους που αγωνίζονται, που προσφέρουν την αλληλεγγύη τους, ενάντια σε ναρκομαφίες, σε κάθε είδους παραβιαστικές συμπεριφορές και καταστολή. Οι κατηγορίες για τους συντρόφους μου θα καταρρεύσουν, όπως κατέρρευσαν και οι δικές μου».

Πηγή: Γιώτα Τέσση _ “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *