Να μην αναβιώσει ο μοναρχοφασισμός

Αγωγή Ενωσης Αποστράτων κατά Ν. Μπογιόπουλου

Την Πέμπτη 21 Οκτώβρη εκδικάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει η Ενωσις Απoστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, απαιτώντας την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για έξι μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί» (αν καταδικαστεί και δεν τους πληρώσει, δηλαδή).

Δεν πρόκειται για μια ακόμη αγωγή κατά του Τύπου. Πρόκειται για αγωγή συγκεκριμένου μορφώματος, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, που αναβιώνει το μοναρχοφασισμό των δεκαετιών του ’40 και του ’50. Η ΕΑΑΣ ζητά την οικονομική εξόντωση του Μπογιόπουλου επειδή σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2020 στηλίτευσε τις αισχρές αντικομμουνιστικές και εθνικοφασιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει κάθε χρόνο στο Γράμμο και το Βίτσι, παρέα με όλα τα  νεοναζιστικά, χουντοβασιλικά και ακροδεξιά μορφώματα.

Θυμίζουμε μερικά απ’ όσα γράψαμε σε σημείωμά μας στις 11 του περασμένου Ιούλη:

Η αγωγή των απόστρατων τυπικά στρέφεται κατά του Ν. Μπογιόπουλου, επί της ουσίας όμως μας αφορά όλους και όλες. Οσους και όσες δημοσιολογούμε, αναλύοντας την πραγματικότητα και εκφράζοντας τις απόψεις μας επ’ αυτής, ανάλογα με τις ιδεολογικές, πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές μας αφετηρίες. Οποιανού δεν του αρέσει κάτι (συνήθως δεν τους αρέσει να αποκαλύπτονται οι πομπές τους), πρώτα στέλνει ένα απειλητικό εξώδικο (μπας και φοβηθεί ο δημοσιολογών ή το Μέσο από το οποίο δημοσιολογεί) κι άμα δεν τους φοβηθεί, του τραβάνε μια αγωγή, ζητώντας του τον ουρανό με τ’ άστρα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ωμό εκβιασμό προς τους δημοσιογράφους που κάνουν αποκαλυπτική δημοσιογραφία και έχουν το θάρρος της γνώμης. Κυρίως προς τους αριστερούς. Παλιά υπήρχαν οι φυλακές και οι εξορίες, τώρα που δεν υπάρχουν βρήκαν τις αγωγές με τις οποίες ζητούν τεράστια ποσά.

Από την άποψη αυτή, εμείς θεωρούμε ότι η αγωγή κατά Μπογιόπουλου μας αφορά άμεσα. Είναι γνωστό ότι δεν ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο, όμως, απέναντι στις φασιστικές απειλές δε χωράει διαχωρισμός στο στρατόπεδο του αντιφασισμού.

Είναι φασιστική απειλή η αγωγή της ΕΑΑΣ κατά Μπογιόπουλου; Αμ’ τι άλλο είναι; Αυτοί που κάνουν κουμάντο στην ΕΑΑΣ έχουν ακούσει πολλά από δικούς τους (δείτε για παράδειγμα εδώ), αγωγή όμως έκαναν στον Μπογιόπουλο. Γιατί; Επειδή ο Μπογιόπουλος υπερασπίστηκε τον ΔΣΕ, τις μαχήτριες και τους μαχητές του. Αυτό τους έτσουξε. Είναι μια αγωγή ενταγμένη στον «αγώνα κατά του κομμουνιστοσυμμοριτισμού». Γιατί γι’ αυτούς, «κομμουνιστοσυμμορίται» είμαστε όλοι και όλες όσοι/ες υπερασπιζόμαστε τους αγώνες που έδωσε ο ανθός του ελληνικού λαού, για ν’ απαλλαγεί η χώρα μας από ξένους και ντόπιους δυνάστες.

Και να πεις ότι πρόκειται για κάποιον πολιτικά αδύναμο ιδιώτη, που τον «περιέλαβε» ο Μπογιόπουλος χωρίς να του επιτρέψει να υπερασπιστεί τον εαυτό του! Εδώ πρόκειται για πολιτικό φορέα. Η ΕΑΑΣ είναι μεν ΝΠΔΔ (που επιχορηγείται από το υπουργείο Αμυνας και έχει φαντάρους να δουλεύουν σαν άμισθοι υπάλληλοι στα γραφεία της), όμως πολιτεύεται ως πολιτικό κόμμα. Στο χώρο της μοναρχοφασιστικής Ακροδεξιάς, βεβαίως βεβαίως. Εξ ου και οι επίσημες συναντήσεις με τους νεοναζιστές. Ηταν η εποχή του… πολυκομματισμού και οι επικεφαλής της ΕΑΑΣ «ψάχνονταν» να στήσουν κόμμα σε συνεργασία με άλλες ακροδεξιές, φασιστικές, ναζιστικές γκρούπες.

31.10.2014: Εκπρόσωποι της ΕΑΑΣ και του νεοναζιστικού μορφώματος συναντώνται στα γραφεία του δεύτερου, υπό το… στοχαστικό βλέμμα του φιρερίσκου. Ενα χρόνο και κάτι μέρες μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα!

Αυτοί έχουν δικαίωμα να βρομίζουν τον τόπο με τη μοναρχοφασιστική σαπίλα (παραβιάζοντας ακόμα και τους νόμους του κράτους, του οποίου αποτελούν Νομικό Πρόσωπο: οι νόμοι του ελληνικού αστικού κράτους μιλούν για εμφύλιο πόλεμο και όχι για «πόλεμο κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών»), αλλά ο Μπογιόπουλος (και ο κάθε Μπογιόπουλος) δεν έχει δικαίωμα να καταγγέλλει τη σαπίλα. Θέλουν να μας φιμώσουν, μ’ άλλα λόγια!

Να το πάμε λίγο παραπέρα, μιας και πλησιάζει η μέρα που θα εκδικαστεί η αγωγή. Η ΕΑΑΣ οργάνωσε και φέτος την  αισχρή αντικομμουνιστική, εθνικοφασιστική φιέστα στο Βίτσι. Ντόρος έγινε για την παρουσία του Μπογδάνου και της επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ηταν, όμως, εκεί όλος ο νεοναζιστικός και χουντοβασιλικός συρφετός (από Χρυσή Αυγή και εκπρόσωπο του Κασιδιάρη,μέχρι κάτι βασιλόφρονες), όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο από την κατάθεση στεφανιών, που έγινε με παραγγελία της ΕΑΑΣ. Το ξαναδημοσιεύουμε:

Αυτοί που προχώρησαν και φέτος στα ίδια αίσχη, απαιτούν από τον Ν. Μπογιόπουλο να τους αποζημιώσει με εβδομήντα χιλιάρικα (αλλιώς να καθήσει έξι μήνες στη φυλακή), επειδή στηλίτευσε τα αίσχη τους! Αλήθεια, τι… «ηθική βλάβη» τους προκάλεσε; Παρέα με τους νεοναζιστές δεν ήταν; Με τους νεοναζιστές δεν έκαναν συναντήσεις στα γραφεία του εγκληματικού μορφώματος, για να δουν αν μπορούν να συνεργαστούν εκλογικά; Δηλαδή, όταν λες τον φασίστα… φασίστα, του προκαλείς… ηθική βλάβη;

Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και δεν μπορεί να περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους μιας δικαστικής αίθουσας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να πάρει θέση, γιατί το ζήτημα την αφορά άμεσα ως κυβέρνηση. Εξηγούμαστε.

Η Ενωσις Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών ιδρύθηκε από το φασιστικό-δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά με τον Αναγκαστικό Νόμο 1284/20,23-4-1938. 

Η χούντα (ποιος άλλος;) μετέτρεψε τις Ενώσεις Αποστράτων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΔ 1171/72), δηλαδή σε παραρτήματα του αστικού κράτους. Στους σκοπούς που αναφέρει το χουντικό Νομοθετικό Διάταγμα διαβάζουμε: «Η διατήρησις αμειώτου του Εθνικού φρονήματος των μελών των, ως και των μελών των οικογενειών τούτων και η συνέχισις των προς την Πατρίδα προσφορών των με γνώμονα το εθνικόν συμφέρον». Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται επεξηγήσεις για το τι εννοούσε η στρατιωτικοφασιστική χούντα με τους όρους «εθνικό φρόνημα» και «εθνικό συμφέρον».

Το στάτους του ΝΠΔΔ διατηρήθηκε απ’ όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και ισχύει μέχρι σήμερα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάποιο συνταξιουχικό συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά για ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το υπουργείο Αμυνας και επιχορηγούμενο από το κράτος.

Σημειώσαμε και παραπάνω ότι για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχει «συμμοριτοπόλεμος» αλλά «εμφύλιος πόλεμος». Συγκεκριμένα, ο νόμος 1863/99 (ΦΕΚ Α204/1989), στο πρώτο κιόλας άρθρο του αναφέρει: 

Αρθρο 1

  1. Η περίοδος από την αποχώρηση των Στρατευμάτων κατοχής μέχρι 31.12.49 αναγνωρίζονται ως “περίοδος εμφυλίου πολέμου”.
  2. Οπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος “συμμοριτοπόλεμος” αντικαθίσταται με τον όρο “εμφύλιος πόλεμος” και όπου “συμμορίτες” με τον όρο “Δημοκρατικός Στρατός”.
  3. Διατάξεις , συντακτικών πράξεων, ψηφισμάτων, νόμων, δ/των και υπουργικών αποφάσεων, που είναι αντίθετες με τις διατάξεις του παρόντος καταργούνται.

Το νόμο εισηγήθηκε η κυβέρνηση Τζαννετάκη, που έστησαν ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ως αρχηγός της ΝΔ, με τους Φλωράκη-Κύρκου του τότε ενιαίου Συνασπισμού. Δε θα σχολιάσουμε το νόμο (δεν είναι αυτό το αντικείμενό μας σ’ αυτό το άρθρο), όμως ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει και καμιά από τις αστικές κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων, που ακολούθησαν έκτοτε, δεν διανοήθηκε να τον αλλάξει.

Είναι προφανές ότι οι απόστρατοι της ΕΑΑΣ παραβιάζουν ευθέως το νόμο, οργανώνοντας εκδηλώσεις αφιερωμένες στους «πεσόντες υπέρ πατρίδος καθ’ όλη τη διάρκεια του αντισυμμοριακού πολέμου. Ανδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της πρώην Βασιλικής Χωροφυλακής (που) έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών»!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, τους καλύπτει πλήρως, για ευνόητους λόγους (για να μη χάσει τα ακροδεξιά ψηφαλάκια). Ο υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε κοινοβουλευτική Ερώτηση, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες εθνικής συμφιλίωσης και θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, που γίνονται από όλες τις πλευρές, αποτελούν εορτές μνήμης, περισυλλογής, μακριά από αισθήματα μίσους και έχουν σκοπό την αποφυγή παρόμοιων μελλοντικών καταστάσεων»! Συμπλήρωσε δε, ότι «στις ως άνω εκδηλώσεις δεν παρεισέφρησαν ακραία στοιχεία και τηρήθηκε απολύτως η δημόσια τάξη»! Προφανώς η ΧΑ και οι παραφυάδες της δεν είναι «ακραία στοιχεία»…

Κανένας δεν μας υποχρεώνοι, βέβαια, να συνταχθούμε με την επαίσχυντη και γελοία στάση της κυβέρνησης της ΝΔ. Αντίθετα, είμαστε υποχρεωμένοι να στηλιτεύσουμε τις αντικομμουνιστικές, εθνικοφασιστικές εκδηλώσεις και να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια. Αυτό έκανε ο Ν. Μπογιόπουλος με την αρθρογραφία του. Γι’ αυτό απειλείται με οικονομική εξόντωση από το σύγχρονο μοναρχοφασισμό.

Τις τελευταίες μέρες, ένα αστικό δικαστήριο χαρακτήρισε παράνομη την απεργία των εκπαιδευτικών, εκτός των άλλων γιατί είναι… πολιτική απεργία, «αφού επιχειρεί να καταλύσει το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί και υπερβαίνει τα όρια». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παρακολουθεί «ξύνοντας τη μύτη της», ένα ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο από την κυβέρνηση και επιχορηγούμενο από το κράτος, να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια νόμους ψηφισμένους και ισχύοντες εδώ και χρόνια (εκτός από το νόμο 1863/89 «Αρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-49», υπάρχει και ο νόμος 1285/82 «Για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944»). Αλήθεια, η «πολιτειακή εξουσία» δεν ενοχλείται απ’ αυτή την καραμπινάτη παρανομία ενός ΝΠΔΔ; Κανένας εισαγγελέας δεν ευαισθητοποιήθηκε βλέποντας να παραβιάζεται τόσο ωμά νόμος που ισχύει; Ρητορικά είναι, φυσικά, τα ερωτήματα, όχι όμως και να δεχτούμε οι θύτες να μετατρέπονται σε θύματα.

Αυτή η ανοχή (και η παρασκηνιακή ενθάρρυνση) έχει αποθρασύνει την ΕΑΑΣ, που έφτασε μέχρι το σημείο να υποβάλει αυτή την ιταμή αγωγή κατά του Ν. Μπογιόπουλου. Γι’ αυτό έχουμε καθήκον αλληλεγγύης να σταθούμε στο πλευρό του διωκόμενου δημοσιογράφου και πολιτικό καθήκον να χτυπήσουμε κάθε προσπάθεια μοναρχοφασιστικού τύπου φίμωσης. Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνουμε όσα γράψαμε στις 11 του περασμένου Ιούλη:

Αυτό πρέπει να τελειώσει. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον Νίκο Μπογιόπουλο, που δέχεται αυτή την επίθεση, πρέπει ταυτόχρονα να συμπήξουμε ένα ευρύ μέτωπο ενάντια σε κάθε προσπάθεια φίμωσης των φωνών που βρίσκονται έξω από το κυρίαρχο μπλοκ, που δεν υπηρετούν τη «μία και μοναδική αλήθεια» του αστικού στρατοπέδου, ιδιαίτερα στα ζητήματα της σχετικά πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας. Να μην ανεχτούμε να μας φιμώσουν οι επίγονοι του δωσιλογισμού, που μεταλλάχθηκε σε «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας», μετά σε χούντα και πάει λέγοντας. Aυτοί πρέπει να το βουλώσουν, όχι εμείς.

Καλούμε όλα τα «εκτός των τειχών» Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, να συστρατευθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα. Σήμερα είναι ο Ν. Μπογιόπουλος, αύριο θα είναι κάποιος άλλος δημοσιογράφος ή κάποιο άλλο Μέσο. Αμα οι εχθροί της ελευθερίας κερδίσουν μία φορά, θα πάρει αέρα ο απαυτός τους και οι προσπάθειες φίμωσης θα γίνουν θύελλα. Επαναλαμβάνουμε: Αυτό πρέπει να τελειώσειΕδώ και τώρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *