Από το «αστικό βουλεβάρτο» σε μια τραγική εκδοχή της Βενετίας

“Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός αστικού βουλεβάρτου που θα είναι αντάξιο με τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, στο Βερολίνο για παράδειγμα”, είπε πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Αναφερόταν στα νέα έργα που πρόκειται να γίνουν στην Πανεπιστημίου, τα οποία «θα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και από τις δύο πλευρές, πολύ πράσινο και τη φύτευση 86 νέων ψηλών, μεγάλων πλατάνων».

Η δήλωση αυτή έγινε μόλις λίγες ώρες πριν κάνει την εμφάνισή του το νέο κύμα κακοκαιρίας, ο «Μπάλλος», για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, πριν ο δήμαρχος Αθηναίων κάνει λόγο για την «αίσθηση ενός αστικού κήπου» που θα δώσει η νέα παρέμβαση στο πολύπαθο κέντρο.

Έκτοτε, η εικόνα της χώρας προσομοιάζει περισσότερο με την Βενετία, παρά με οτιδήποτε άλλο «ευρωπαϊκό», σε μια μάλιστα τραγική εκδοχή της και σίγουρα όχι με τις εικόνες των καναλιών με τις γόνδολες. Αυτό μαρτυρούν και οι εικόνες από τον Κολωνό, όπου κάτοικος χρησιμοποίησε ακόμη και κανό, αφού στην περιοχή φαίνεται πως υπάρχει μόνο ένα φρεάτιο για όμβρια και αυτό είναι φραγμένο.

Από το πρώτο 24ωρο, η κακοκαιρία δημιούργησε τεράστια προβλήματα, ειδικά στο Ιόνιο, στην Κέρκυρα, με περιοχές να μένουν αποκλεισμένες λόγω κατολισθήσεων και να χρειάζεται η επέμβαση ελικοπτέρου για να απεγκλωβιστούν κάτοικοι, την ώρα που από τις εικόνες δεν μπορεί κανείς να διακρίνει αν πρόκειται για δρόμο ή για ποτάμι, και στην Ιθάκη, όπου, ο ίδιος ο δήμαρχος του νησιού δήλωσε πως «η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη», με εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και σε μαγαζιά.

Στην πρωτεύουσα, κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, με τον Ιλισό και τον Κηφισό να φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους, ενώ η κυκλοφορία είχε διακοπεί στην Πειραιώς, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Χαμοστέρνας, στην Κηφισίας, ακόμη και στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, την ώρα που η Πυροσβεστική ήδη έχει δεχθεί πάνω από 1000 κλήσεις για βοήθεια και απάντληση υδάτων.

Στο Χαλάνδρι κατέρρευσε ένα μπαλκόνι πολυκατοικίας, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνει το λεωφορείο που βούλιαξε στην λεωφόρο Ποσειδώνος χθες. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, επιβεβαίωσε ότι το αποστραγγιστικό έργο στην περιοχή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, ο τομέας της εκπαίδευσης, ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να περάσει από αξιολόγηση, όπως διατυμπανίζει η Νίκη Κεραμέως, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, όχι επειδή πραγματοποιήθηκε κάποια μεγάλη κινητοποίηση εκπαιδευτικών, όπως οι τελευταίες, αλλά επειδή σχολεία και πανεπιστήμια πλημμύρισαν.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε πλημμυρισμένο σχολείο, μαθητές με τη βοήθεια εκπαιδευτικών αναγκάστηκαν να σχηματίσουν γέφυρα από θρανία, για να μπορέσουν να φύγουν, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδευτικός χρειάστηκε να πάρει στα χέρια του νήπιο, κατά τη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης, για να το απομακρύνει από το σχολείο. Σημειωτέον, το «σχολείο» είναι ένα απλό κοντέινερ, όπως φαίνεται στις εικόνες, και όχι κάποια σοβαρή υποδομή.

Επίσης, πανεπιστήμια της χώρας, όπως η Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και το Γεωπονικό, πλημμύρισαν εξίσου, με τους φοιτητές να προσπαθούν να φύγουν, ακόμη και σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα, όπως έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Στη Θεσσαλονίκη, λεωφορείο έπεσε μέσα σε τρύπα, έκτασης 5 μέτρων, που δημιουργήθηκε μετά από υποχώρηση του οδοστρώματος.

Τα προαναφερθέντα δυστυχώς είναι απλώς ενδεικτικά της κατάστασης, καθώς οι ειδήσεις για προβλήματα, πλημμύρες και εγκλωβισμούς είναι εκατοντάδες, από διάφορες περιοχές της χώρας. Η σημαντικότερη ωστόσο είναι αυτή: στη Νότια Εύβοια, 70χρονος που αγνοούνταν από το βράδυ της Πέμπτης, εντοπίστηκε νεκρός σε κοίτη ρέματος κοντά στο χωριό Τσακαίοι Καρύστου, μέσα στο όχημα του το οποίο βρέθηκε κατεστραμμένο.

Ο κτηνοτρόφος κάλεσε βοήθεια βλέποντας ότι παρασύρεται από τα ορμητικά νερά. Όπως δήλωσε στο evima.gr η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίων Μαρία Ρούπα, «ο άνδρας επικοινώνησε με την πυροσβεστική το απόγευμα της Πέμπτης και την ώρα που τους έλεγε χαρακτηριστικά ότι “κινδυνεύω, με παρασέρνουν τα νερά”, έκλεισε η γραμμή του τηλεφώνου».

Πριν από λίγες ημέρες, το πολύπαθο Βόρειο κομμάτι της Εύβοιας, αντιμετώπισε μια σειρά από καταστροφές, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Αθηνά». Τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε τα εξής: «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δυστυχώς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε όμως να κάνουμε τρία πράγματα: Να προετοιμαζόμαστε καλύτερα, να δίνουμε μάχη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες είτε έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις είτε με την αποκατάσταση των περιοχών».

2 μήνες μετά τις πυρκαγιές λοιπόν, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, από ένα και μόνο στιγμιότυπο: Εργάτες, μιλώντας από την Αγία Άννα της Εύβοιας, τόνισαν πως κλήθηκαν για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, μόλις δύο μέρες πριν την κακοκαιρία, διότι δεν ήταν έτοιμες οι μελέτες.

Ωστόσο, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισες πως δεν έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις στα καμένα παρά το γεγονός ότι είχαν επισημανθεί στην κυβέρνηση συγκεκριμένα σημεία, συγκεκριμένες λεκάνες που θα έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης.

Ο κρατικός μηχανισμός λοιπόν, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ανέτοιμος, εν αναμονή ισχυρότερων βροχών. Οι συγκρίσεις με την Ευρώπη φαντάζουν γελοίες. 

Πηγή: Γιάννης Τσεκούρας – tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *