Το βλέμμα του Δεκέμβρη…

Φωτογραφίζοντας την κηδεία των θυμάτων στις 4 Δεκέμβρη 1944 ο Κέσελ αποτυπώνει τα βλέμματα των ανθρώπων ακριβώς πριν τη σύγκρουση (ούτως ή άλλως την ώρα της κηδείας η απόφαση του ΕΛΑΣ ήταν δεδομένη), ανθρώπων αποφασισμένων να δώσουν τη μάχη. Ανθρώπων από τη βαθιά πληβειακή Αθήνα, που έζησαν την πείνα του χειμώνα του 1941-42, την ανάταση της αντίστασης, τα μπλόκα και τις αθλιότητες των Ταγμάτων και που δεν ήταν διατεθειμένοι να παραδώσουν την Αθήνα και τη συνολικά τη χώρα στον εσμό μιας αστικής τάξης κυνικής, που δεν δίστασε να συνεργαστεί και που στηριζόταν στο κακόφημο σύμπαν των «εθνικών οργανώσεων» και στις ήδη παραταγμένες Βρετανικές δυνάμεις.

Το βλέμμα αυτό θα φανεί στον ηρωισμό της μάχης της Αθήνας και θα μείνει και αργότερα. Σε μια βαθιά αγωνιστική ταυτότητα των λαϊκών συνοικιών για πολλές δεκαετίες, σε εκλογικά αποτελέσματα, σε κουλτούρες, σε αφηγήσεις, ακόμη και στον κινηματογράφο (δείτε την τελευταία σκηνή από τη Μαγική Πόλη του Κούνδουρου).

Έχει χαθεί πια; Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Άλλωστε, θα υπάρξει και ένας άλλος Δεκέμβρης, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Πηγή: Παναγιώτης Σωτήρης – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *