Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Σε λιγότερες από 24 ώρες συνελήφθησαν ένας ιερέας στην Ηλιούπολη για βιασμό 16χρονου κοριτσιού σε παρελθόντα χρόνο και ένας ιερέας στον Άγιο Παντελεήμονα για βιασμό 12χρονου κοριτσιού.

Επίσης αστυνομικός 21 ετών συνελήφθη από άντρες της ΔΙΑΣ γιατί έδερνε την γυναίκα του 19 χρονών. Ακούγοντας τις φωνές της 19χρονης, η οποία φώναζε βοήθεια, οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία. Άμεσα άντρες της ΔΙΑΣ έφτασαν στο σημείο, όμως ο 21χρονος αρνούνταν να τους ανοίξει και τους έβριζε! (Ο 21χρονος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως, όπου υπέβαλε μήνυση κατά των συναδέλφων του, γιατί μπήκαν στο σπίτι του χωρίς ένταλμα).

Στον ένα χρόνο από το ελληνικό #metoo και στα πολλά χρόνια δράσης φεμινιστικών οργανώσεων και οργάνωσης ομάδων γυναικών -που μας ωρίμασαν ως πολιτικά υποκείμενα- δεν έχουμε καταφέρει προφανώς να εξαφανίσουμε την πατριαρχία ή να εξαλείψουμε τις γυναικοκτονίες. Έχουμε καταφέρει όμως το “τι νεολογισμός είναι αυτός πάλι;” (γυναικοκτονία), το “τι γύρευε εκεί΄”, το “τα λέει για να τον εκβιάσει/την έβαλαν οι ανταγωνιστές να τον καταστρέψει” ή το “γιατί τα θυμήθηκε τώρα;” να απαντιούνται αμέσως από πολύ ευρύτερο κόσμο από ότι κάποια χρόνια πριν, και όλα τα ταμπού -όπως μπάτσοι, παππάδες, αξιότιμοι Διευθυντές, αξιότιμοι καθηγητές ή ωραίοι νέοι που “δεν τα κάνουν αυτά”- να έχουν σπάσει.

Ακόμη και το “γείτονα κοίτα τη δουλειά σου και μη σε νοιάζει” ή το “η αστυνομία δε μπορεί να μπει σε σπίτι χωρίς ένταλμα” (που είχαμε ακούσει πρόσφατα στα Πετράλωνα θυμίζω), που δυστυχώς οδήγησε σε δολοφονίες ή κακοποιήσεις γυναικών που μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, προφανώς, μέχρι αυτά να μη συμβαίνουν καν, μέχρι να καταβάλλουμε την πατριαρχία (γιατί δε νικιέται ολοκληρωτικά παρά μόνο σε μια άλλη κοινωνία). Αλλά κι αυτό που διανύσαμε ως εδώ δείχνει ότι ναι, όντως κινείται.

Κρίνοντας από αυτό που βλέπω στα πιο νέα παιδιά, επίσης, κρίνοντας και από το πώς μεγαλώσαμε εμείς τη δεκαετία του 90 και πόσα που θεωρούσαμε τότε κανονικότητα και πλέον έχουμε εντελώς αναθεωρήσει, μπορώ να σας πω με αισιοδοξία ότι οι “τι-γύρευε-εκεί” είναι σαν τους δεινόσαυρους: επικίνδυνοι για τώρα, αλλά σίγουρα προορισμένοι να αφανιστούν.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙς 7 μμ στο Σύνταγμα
(έχω μια ειδική θέση στην καρδιά μου για τους “εσείς που ήσασταν όταν…” μισογύνηδες)

Πηγή: Δέσποινα Κουτσούμπα – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *