Μύρισε εργατική άνοιξη στις απεργιακές πορείες 

Μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες πόλεις σήμερα, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 6ης Απρίλη να δίνει τη δυνατότητα να βγει στην επιφάνεια η οργή των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας για την επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης. Με αιχμή τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια και στους πολέμους του κεφαλαίου στην εποχή μας χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι απήργησαν και κατέκλυσαν το κέντρο (παρά την απουσία μετρό και τη δυσκολία πρόσβασης).

Δεν είναι τυχαίο πως οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 10.30 π.μ. (που ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ) και κράτησαν μέχρι και μετά τις 2 μ.μ., όταν τα τελευταία μπλοκ από τα Προπύλαια πέρασαν από το Σύνταγμα και κατευθύνθηκαν ξανά στην αφετηρία της πορείας. Για πάνω από 3,5 ώρες το κέντρο της Αθήνας δονούνταν από τα συνθήματα των σωματείων.

Ιδιαίτερα μαζική και ζωντανή ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσαν πρωτοβάθμια σωματεία και στήριξαν δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος στα Προπύλαια, με κύριο χαρακτηριστικό τα πολλά μπλοκ πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων, τη μεγάλη παρουσία νέων εργαζομένων, ενώ παλμό έδωσαν και τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. Μαζική, σε μία από τις πρώτες της εμφανίσεις σε διαδήλωση, η παρουσία της Ταξικής Κίνησης για την Εργατική Χειραφέτηση. Όταν η πορεία από τα Προπύλαια έμπαινε στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου, τα τελευταία μπλοκ βρίσκονταν ακόμα στο ύψος των Χαυτείων!

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που απλώθηκε μπροστά στη βουλή, αφού πλαισιώθηκε με προσυγκεντρώσεις και πυκνά μπλοκ. Ήταν μία από τις μαζικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, δείγμα κι αυτό των ανεβασμένων διαθέσεων.

Χαμηλών τόνων ήταν η συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, που διοργάνωσαν οι κοινωνικοί πυροσβέστες της (εξαφανισμένης κι εξωνημένης) ΓΣΕΕ και του συνεταίρου της ΑΔΕΔΥ. Παρόλα αυτά κι εδώ υπήρχε αυξημένη συμμετοχή σε κάποιες ομοσπονδίες, αν και βεβαίως τη συγκέντρωση διέσωζαν τμήματα του κινήματος και της Αριστεράς που επέλεξαν να παρευρεθούν στο κάλεσμα των γραφειοκρατών. Προκλητική η παρουσία κομματικού μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατέβει με προφανή σκοπό την άγρα ψήφων…

Στο Πριν του Σαββατοκύριακου 9-10 Απρίλη αναλυτικό ρεπορτάζ για την απεργία από όλη την Ελλάδα, καθώς και για τις προοπτικές κλιμάκωσης και αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος.

Πηγή: Πριν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *