Η ασυλία της αστυνομίας είναι εντυπωσιακή

Στη χώρα μας η αστυνομία έχει ασυλία. Και αυτό φάνηκε και στην απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και στη διαχείριση των πειστηρίων στην υπόθεση Σαμπάνη και σε πλείστα άλλα παραδείγματα.

Η ασυλία της αστυνομίας είναι εντυπωσιακή. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι η αστυνομία είναι κατά βάση υπεύθυνη για την όποια τήρηση της νομιμότητας και επίσης παραμένει ο βασικός ανακριτικός μηχανισμός. Άρα αυτή κρίνει τι τιμωρείται και τι όχι.

Από τη μεταπολίτευση και μετά είναι ένας πολύ πιο αποστειρωμένος μηχανισμός σε σχέση με τον στρατό. Ο στρατός υπέστη πλήγμα και είδε την πραγματική του εξουσία να μειώνεται. Επίσης, η παρουσία των φαντάρων στις τάξεις του διαμορφώνει μια συνθήκη σχετικής διαφάνειας στο τι συμβαίνει.

Συγκριτικά η αστυνομία είναι εξαιρετικά αδιαφανής. Αρκεί να αναφέρουμε πόσο λίγα πράγματα υπάρχουν στη δημοσιότητα σε σχέση με τις πρακτικές της, τους κανόνες εμπλοκής, τις διαδικασίες που ακολουθεί, τις τακτικές της. Είναι όλα διαβαθμισμένα και πρακτικά απροσπέλαστα.
Ο πολιτικός έλεγχος στην αστυνομία είναι πολύ μικρός και αυτό έχει φανεί σε διαφορετικές κυβερνήσεις.

Αντιθέτως, πιο αποτελεσματικός είναι ο πολιτικός έλεγχος της αστυνομίας σε κυβερνήσεις, δηλαδή ο τρόπος που προωθεί η αστυνομία τη δική της ατζέντα.
Με αυτή την έννοια η ελληνική αστυνομία αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο εάν θέλουμε να θεωρούμαστε δημοκρατική κοινωνία.

Χωρίς σαφή πολιτικό έλεγχο, πραγματικούς πολιτικούς προϊσταμένους και αυστηρή εποπτεία από αιρετά όργανα και φορείς της κοινωνίας και χωρίς πλήρη δημοσιότητα ως προς τη λειτουργία της, η αστυνομία θα παραμείνει μια απειλή για τους πολίτες και τη δημοκρατία.
Και μία διαρκής σπατάλη σε καιρούς όπου οι πόροι δεν περισσεύουν.

Πηγή: Παναγιώτης Σωτήρης – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *