Πέφτουν οι μίζες σαν το χαλάζι


“Ενα ποσοστό (2%) και μία λέξη (Politik), γραμμένα με το χέρι ακριβώς πάνω από τον όρο «Griechenland», δείχνουν τους αποδέκτες του ύποπτου χρήματος της Siemens. Παραδόξως το κρίσιμο αυτό σημείο της δικογραφίας θεωρήθηκε «δυσανάγνωστο» από την ελληνική μεταφραστική υπηρεσία”. Γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία.

Τίποτα το καινούργιο. Το αναμενόμενο. Ν.Δ και ΠΑΣΙΚ είναι βουτηγμένα στο μάρκο, το δολάριο και το ευρώ. Οπως ακριβώς τα λένε τα μεγαλοστελέχη της Siemens. Μόνο που δεν θα μάθουμε και πολλές λεπτομέρειες, γιατί η ίδια η Siemens φροντίζει να στεγανοποιήσει την υπόθεση, να μην την αφήσει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Γι’ αυτό προσέλαβε μια μεγάλη αμερικάνικη δικηγορική φίρμα, η οποία οργανώνει την όλη υπόθεση με μια διαδικασία «εσωτερικής ανάκρισης», που έχει σαν εργαλείο της τα γνωστά στο αμερικάνικο ποινικό σύστημα «ντιλ». Δηλαδή, τα στελέχη που διεκπεραίωναν το μιζάρισμα καλούνται να καταθέσουν στους αμερικανούς συμβούλους και οργανώνουν το τι θα πουν και τι όχι στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, ώστε να έχουν την καλύτερη ποινική μεταχείριση και η υπόθεση να τακτοποιηθεί όμορφα και χωρίς πολλά τραύματα.

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το σκάνδαλο Siemens θα μας απασχολήσει έντονα. Μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θέλουν να το σπρώξουν κάτω από το χαλί, όμως υπάρχει και ο εσωτερικός καπιταλιστικός ανταγωνισμός. Στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια το όνομα Siemens πήγαινε πακέτο με το όνομα Κόκκαλης και με τις προμήθειες του ΟΤΕ. Γι’ αυτό και δυο εκδοτικά συγκροτήματα (Αλαφούζου και Τεγόπουλου) «σηκώνουν» το θέμα. Είναι άλλο πράγμα η ποινική του διάσταση και άλλο η πολιτική, που έχει να κάνει με το μοίρασμα της πίτας των μεγάλων προμηθειών και με τα «λόμπι» που οι μεγάλες εταιρίες έχουν δημιουργήσει. Εν αναμονή, λοιπόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *