Μου πήραν τη μοναδική μου κατοικία, δεν παραδίδω τα κλειδιά και στέλνουν τα ΜΑΤ

Πηγή: Φωτεινή Λαμπρίδη – tvxs

Tην Τρίτη 14 Ιουνίου, τα ΜΜΕ έπαιζαν νυχθημερόν, το θέμα της αμύθητης περιουσίας του Γιώργου Τράγκα. Την ίδια μέρα, η συνάδελφος του, δημοσιογράφος και δικηγόρος, επί 38 έτη συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, Ιωάννα Κολοβού, έχασε τη μοναδική της κατοικία σε πλειστηριασμό για χρέη 15.000 ετών στην Εθνική τράπεζα.

Όπως είπε στο tvxs, o δικαστικός κλητήρας, την απείλησε πως αύριο Παρασκευή, θα την βγάλει έξω με τη βοήθεια δύο διμοιριών ΜΑΤ. «Έχω βιώσει απίστευτη βαρβαρότητα από το κράτος. Όχι κράτος δικαίου, Ουγκάντα είμαστε. Για ποιον δυτικό πολιτισμό μιλάμε; Εγώ δεν παραδίδω τα κλειδιά του σπιτιού μου. Δεν έχω που να πάω» λέει η δημοσιογράφος, η οποία διαμένει στο λαϊκό διαμέρισμα των Ιλισίων, μαζί με τον γιό της (μονογονεϊκή οικογένεια), ο οποίος επίσης έχει πρόβλημα υγείας, καθώς είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Όσοι-ες δημοσιογράφοι έχουμε περάσει από το πολιτιστικό ρεπορτάζ, τη γνωρίζουμε, είτε προσωπικά είτε μέσα από την πάντα αξιοπρεπή δουλειά της στη Βραδυνή, την Πρώτη, το Μονόγραμμα της ΕΡΤ. Της ζητάω να μου διηγηθεί πως έφτασε να κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο.

«Δεν έχω άλλο σπίτι. Μόνο αυτό το διαμέρισμα που κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Δεν υπάρχει υποθήκη, ούτε προσημείωμα, ούτε στεγαστικό δάνειο. Μόνο χρέη 15.000 ευρώ που είχα από διάφορες κάρτες. Κάποια στιγμή, με ενθάρρυναν οι τράπεζες να συγκεντρώσω σε μία τράπεζα το χρέος και πήγα στην Εθνική. Πλήρωνα κανονικά έως τη στιγμή που έχασα σε μικρό χρονικό διάστημα, τον άνδρα μου και μετά τον αδερφό μου 35 ετών. Λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, έπαψα να πληρώνω τη δόση μου για 2-3 χρόνια. Το ποσό εκτοξεύτηκε στα 45.000 ευρώ μέσω των επιτοκίων. Των ληστρικών επιτοκίων!

Τους ζήτησα διακανονισμό και μου είπαν, ναι αλλά θα μας δώσεις 5.000 ευρώ. Δεν τα είχα και τα ζήτησα από την ΕΣΗΕΑ, η οποία μου τα έδωσε από το εφάπαξ μου. Όμως μετά ήθελαν άλλα 2.000 ευρώ για να προχωρήσουμε. Πού να τα βρω; Συνταξιοδοτήθηκα πρόωρα γιατί είχα ένα παιδί να φροντίσω μόνη και η σύνταξη μου είναι 700 ευρώ» εξηγεί η Ιωάννα Κολοβού σε κατάσταση απόγνωσης.

Στη βιαιότητα που βίωσε από την τράπεζα, ήρθε να προστεθεί και η επιθετικότητα του δικαστικού κλητήρα:

«Οι κλητήρες έρχονται 7 το πρωί  με 7 το απόγευμα. Ο κ. Αγγελόπουλος, με πήρε  στις 8 -υπερβάλλον ζήλος- λέγοντας μου απειλητικά πως θα έρθει με τα ΜΑΤ, με ισχυρή αστυνομική δύναμη. Μάλιστα με έβρισε κιόλας με φράσεις μηνίσιμες»

Η δημοσιογράφος λέει πως αισθάνθηκε αβοήθητη, απέναντι σε τράπεζες – ληστές κι ένα κράτος εχθρικό.

«Δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Να πληρώσω γιατί κάποιους λόγους έφτασα ως εδώ, έστω κι αν έχουν ευθύνες οι τράπεζες. Δεν μπορούν όμως οι τράπεζες, ενώ ζητάω τρόπο να εξοφλήσω να μην συνεργάζονται. Εγώ πιστεύω ότι ήθελαν να πάρουν το σπίτι τέλος. Δεν μπορεί επίσης το κράτος να απειλεί, να μην εξετάζουν τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν στον κάθε πολίτη. Που είμαστε; Στην Ουγκάντα και στελνουν τα ΜΑΤ σε μια γυναίκα μόνη; Και δεν είμαι η μόνη. Ξέρω μια άλλη περίπτωση, στην Πετρούπολη. Πριν έναν μήνα ήρθαν 5.30 το πρωι και την έβγαλαν με τα ΜΑΤ!».

Η κ. Κολοβού έψαξε τον νέο ιδιοκτήτη του σπιτιού αλλά δεν τον βρήκε:

«Αγόρασε το διαμέρισμα μου 95.000 ευρώ χωρίς να το δει. Φαινόταν ότι ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας airbnb. Πήγαμε στην εταιρεία του, τι να δούμε. μια αποθήκη κλειστή. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του».

Τη ρωτάω τι θα κάνει την Παρασκευή που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις αστυνομικές δυνάμεις και που θα μείνει μετά την έξωση.

«Μαζεύουν οι συνάδελφοι μου λεφτά να νοικιάσω ένα μικρό διαμέρισμα. Δεν θέλω να παραδώσω το σπίτι μου. Ας έρθουν. Θα είναι εδώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών και το ΠΑΜΕ. Βέβαια ο νόμος αυτός πέρασε επί ΣΥΡΙΖΑ το ΄17, ήταν στις πρώτες μνημονιακές δεσμεύσεις. Τώρα προς τιμήν τους είπαν ότι θα κατεβάσουν πρόταση στη Βουλή κι έκαναν και ανακοίνωση για το θέμα μου. Έχουμε στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό, στον Άδωνι Γεωργιάδη, στο υπ. Δικαιοσύνης… καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Σιωπή».

Ρωτάω πως βιώνει ο γιος της όλη αυτή την κατάσταση.

«Διέκοψε τη θητεία του στον στρατό γιατί φοβάται μην κάνω το απονενοημένο διάβημα. Θέλει να είναι δίπλα μου». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *