Η αφωνία και η γελοιοποίηση

Αν περιμένουμε μία παρέμβαση μετά την αμετάκλητη κατάρρευση του αφηγήματος περί “σκευωρίας Novartis”, με τη δικαστική βούλα του αρμόδιου Συμβουλίου, είναι αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, που αποτέλεσε τον θεσμικό νου και τον νομικό ενορχηστρωτή του συγκεκριμένου αφηγήματος.

Ο Ευ. Βενιζέλος είχε στήσει μια επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία η “σκευωρία Novartis” ήταν η απόδειξη της αντισυνταγματικής εκτροπής της κυβέρνησης Τσίπρα κατά του κράτους δικαίου και των θεσμών. Κατ’ ουσίαν, η περιγραφή Βενιζέλου αντιστοιχούσε σε κυβερνήσεις τύπου Πολωνίας και Ουγγαρίας, μιλώντας ακόμα και για το ποινικό αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Ήταν δε τόση η βεβαιότητα των εμπνευστών της υπόθεσης “σκευωρία Novartis” ότι αυτή θα φτάσει σε δίκη, που έκαναν μέχρι και νομοτεχνική βελτίωση του σχετικού άρθρου, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τη δυνατότητα παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο. Βάλτε στο νού σας την εικόνα που φαντάζονταν…

Σήμερα, το αφήγημα αυτό κατέρρευσε με πάταγο. Ανώτατοι δικαστές που διερεύνησαν την υπόθεση, στην οποία σημειωτέον κατέθεσε και ο Ευ. Βενιζέλος, εξεταζόμενος αλλά και διά υπομνήματος, έκριναν – υπό κυβερνητικό καθεστώς απολύτως εχθρικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Δ. Παπαγγελόπουλο κατηγορούμενο – ότι δεν υπήρξε σκευωρία: η διερεύνηση του υπαρκτού σκανδάλου Novartis έγινε σύμφωνα με τον νόμο. Η παραπομπή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο έλαβε χώρα για άλλες πράξεις (περιφερειακές σε σχέση με τη διαβόητη “σκευωρία Novartis”), ενώ ακόμα και το περιγραφόμενο αδίκημα σε σχέση με την εισαγγελέα Ράικου αφορά στάδιο της υπόθεσης Novartis προγενέστερο της διερεύνησης ευθυνών των 10 πολιτικών προσώπων.

Όταν έχεις στο παρελθόν προβεί σε δηλώσεις τόσο μεγαλόστομες (όσο αυτή της “εσχάτης προδοσίας” (!) από τον πρώην πρωθυπουργό και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου), διατρέχεις – αν δεν τοποθετηθείς για την κατάληξη της υπόθεσης – έναν θανάσιμο κίνδυνο: αυτόν της γελοιοποίησης.

Τον έχει διακωμωδήσει αυτόν τον κίνδυνο ο αξεπέραστος Λάμπρος Κωνσταντάρας υποδυόμενος τον ρόλο του Χάρη Ζάβαλου στην παλιά ελληνική ταινία “Η Βίλα των Οργίων”. Προσπαθώντας να πάρει το ενοχοποιητικό καρνέ που αποκάλυπτε τις ηθικές πομπές του, μαζί και όλης της “καλής κοινωνίας”, ο επιχειρηματίας και φιλόδοξος πολιτευτής Ζάβαλος περιέγραφε στην κάτοχο του καρνέ (μια φτωχοδιάβολο ονόματι Βιολέτα) το έσχατο διακύβευμα τής σε βάρος του υπόθεσης:

“Αυτό το καταραμένο καρνέ είναι απόδειξη βόμβα. Μπορεί να γκρεμίσει τα στηρίγματα της κοινωνίας. Έχεις ιστορικές ευθύνες. Λίγο να φερθείς επιπόλαια και θα σταθείς αιτία παγκοσμίου καταστροφής. Άμα πέσουμε εμείς, γκρεμίζεται η κοινωνία. Οπότε θα βουλιάξουν μαζί και τα Βαλκάνια. Κι άμα βουλιάξουν τα Βαλκάνια, πάει η Ευρώπη. Κι άμα βουλιάξει κι η Ευρώπη, πάει κι η Ασία, κι η Αμερική, ολόκληρη η υδρόγειος….”

Μπαρούφες θα πείτε… Μάλλον (βλ. σχόλια εδώ).

Γι’ αυτό και η συνέχιση της αφωνίας μεγεθύνει τον κίνδυνο της γελοιοποίησης.

Φωτο: Τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου (εντός λίγων ωρών) μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή, κατά την οποία ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τα στελέχη τα μη προερχόμενα από τη ΝΔ ως θύματα της “σκευωρίας Novartis”.

Πηγή: Θανάσης Καμπαγιάννης – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *