Παπάρες πρωινάδικου από έναν απελπισμένο Κούλη

Οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας: τους υπερτιμήσαμε. Χθες το μεσημέρι γράψαμε ότι πρέπει να αναμένουμε δήλωση Κούλη για την «έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία» (όχι όμως και για την έναρξη της «μεταπρογραμματικής εποπτείας, που θα κρατήσει μέχρι το 2060 – αυτό το κρύβουν), σημειώνοντας ότι η δήλωση θα είναι «μάλλον έντυπη, γιατί τα τηλεοπτικά εσχάτως… δεν του πάνε, αλλά ας μην το αποκλείσουμε κατηγορηματικά». Προβλέψαμε σωστά ότι θα κάνει δήλωση, είχαμε όμως σφοδρή αμφιβολία ότι θα κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ε, λοιπόν, το έκανε. Και όχι απόγευμα προς βραδάκι, που κάνει συνήθως τα διαγγέλματα με τα γουρλωμένα μάτια, αλλά πρωί-πρωί, μπαίνοντας σφήνα στα πρωινάδικα! Εκεί που μεταδιδόταν κάποιο ρεπορτάζ παραλίας (γνωστό και ως ρεπορτάζ κώλου) ή κάποιο ρεπορτάζ για τον επερχόμενο τρύγο στους αμπελώνες της Πάνω Τραχανοπλαγούλας, έπεσε CUT και εμφανίστηκε ο Κούλης ο γουρλομάτης. Φαντάζεστε τι μπινελίκι έπεσε -άμα τη εμφανίσει του, όπως έγραφαν παλιά οι εφημερίδες- από όσους/ες είχαν ανοιχτή την τηλεόραση πίνοντας τον πρωινό καφέ και σχεδιάζοντας τα της ημέρας.

Και τι είπε; Τα ίδια που είχε πει τον Ιούνη, όταν το Eutogroup αποφάσισε αυτό που ισχύει από σήμερα. Τα ίδια που είπε ο Σταϊκούρας πριν από μερικές μέρες, όταν έλαβε την επιστολή από τον Τζεντιλόνι (για να μην τα επαναλαμβάνουμε, μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ).

Είπε και άλλα, όμως. Καταρχάς, επιτέθηκε βρόμικα στο αντιμνημονιακό κίνημα, ταυτίζοντάς το με τη Χρυσή Αυγή. Κι ύστερα, απέδωσε ευθύνες σε όλες τις άλλες κυβερνήσεις, εκτός από τη δική του. «Ξέχασε» ακόμη και την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός των Σαμαροβενιζέλων και κράδαινε τη χατζάρα των απολύσεων πάνω από τα κεφάλια των δημόσιων υπάλληλων. «Η τελευταία τριετία απαντά, έτσι, στην πράξη στα διδάγματα της τελευταίας 12ετίας», είπε, σπάζοντας την έως τώρα επίσημη γραμμή που αντιπαρέθετε την περίοδο της «συνετής διακυβέρνησης» 2010-2014, με ΓΑΠ, Παπαδήμο και Σαμαροβενιζέλους, σε αυτή της «άφρονος διακυβέρνησης και του λαϊκισμού» 2015-2019, με Τσιπροκαμμένους. Τους έβαλε όλους μαζί στη δωδεκαετία και αντιπαρέθεσε τη δική του τριετία.

Είναι σίγουρο ότι αυτό θα εκληφθεί ως πρόκληση, όχι μόνο από τους συριζαίους, που έτσι κι αλλιώς ήταν μαθημένοι, αλλά από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τους έβαλε στο ίδιο τσουβάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι επέλεξε ν’ ανοίξει ένα τέτοιο μέτωπο αυτή τη στιγμή, δείχνει το αίσθημα απομόνωσης που διακατέχει τον Μητσοτάκη και τον πανικό που τον έχει καταλάβει.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Τη διαδικασία της «ενισχυμένης εποπτείας» την είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Η κυβέρνηση Τσίπρα διαχειρίστηκε τα δύο πρώτα εξάμηνα (με θετικές εκθέσεις από τους ελεγκτές της ΕΕ) και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα υπόλοιπα πέντε. Το Εurogroup συμφώνησε να δώσει «έξοδο» τέσσερις μήνες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία. Αντί για Δεκέμβρη, Αύγουστο του 2022. Ομως, η τελευταία δόση των κονδυλίων που πρέπει να επιστραφούν για να μειώσουν το χρέος δεν εκταμιεύτηκε τώρα. Θα εκταμιευτεί τον Δεκέμβρη, αφού προηγουμένως γίνει η πρώτη επιθεώρηση και η πρώτη έκθεση ελέγχου στο πλαίσιο της «μεταπρογραμματικής εποπτείας» (δείτε αναλυτικά εδώ).

Την κορυφαία παπάρα ο Μητσοτάκης την κράταγε για το τέλος: «Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οικοδομήσει την ισχυρή, σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια»!

Αυτό που θα γίνει θα είναι η συνέχιση της μνημονιακής «κανονικότητας». Τίποτ’ άλλο. Για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, θα πρέπει να ξεσηκωθεί η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός και να τους πάρει και να τους σηκώσει. Τον Μητσοτάκη και όλους τους υπόλοιπους που περιμένουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη Κούλη.

ΥΓ. Ο Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων-υποκλοπών, χώνοντας το κεφάλι στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο. Ο ίδιος και οι εξίσου πανικόβλητοι σύμβουλοί του πίστεψαν ότι μπορεί να πουλήσει καλοκαιριάτικα αυτό το φθαρμένο απ’ όλες τις μπάντες προϊόν. Οτι είναι τόσο δυνατό το brand Κούλης, ώστε με παπάρες πρωινάδικου να κρύψει αυτό για το οποίο συζητούν οι πάντες και που θα τροφοδοτήσει με νέα ένταση την πολιτική επικαιρότητα από τη Δευτέρα. Και τι να πεις για την ακρίβεια που έχει ήδη δημιουργήσει ένα νέο κύμα φτωχοποίησης του ελληνικού λαού…

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *