«Ευχαριστούμε, ΗΠΑ» (για τη δολιοφθορά στους Νord Stream)

Ποιος έκανε τη δολιοφθορά στους αγωγούς Νord Stream 1 και 2; Είναι πολλοί αυτοί που «δείχνουν» τη Ρωσία (Ουκρανοί και Πολωνοί κυρίως), αν και επίσημα δεν έχει υπάρξει καμιά καταγγελία από χώρα της Δύσης.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν σχολίασε πως η ζημιά δεν είναι προς συμφέρον κανενός! «Υπάρχουν αρχικές αναφορές που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά, αλλά αυτές είναι πρώτες αναφορές και δεν το έχουμε επιβεβαιώσει ακόμα», είπε. Και έσπευσε να συμπληρώσει: «Αλλά αν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, αυτό δεν είναι σαφώς προς το συμφέρον κανενός»!

Αρα, πρέπει να πιστέψουμε ότι τη δολιοφθορά (που είναι επιβεβαιωμένη πλέον) την έκαναν… εξωγήινοι. Γιατί «τρελαμένοι» γήινοι δεν θα μπορούσαν να διαθέτουν τον εξοπλισμό που απαιτείται για να προκαλέσουν ζημιές σε δύο υποθαλάσσιους αγωγούς, σε τουλάχιστον τρία σημεία.

Γιατί, όμως, ο Μπλίνκεν δεν «έδειξε» τη Ρωσία, όπως κάνουν διάφοροι Ευρωπαίοι που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία χάλασε τους αγωγούς για να εκβιάσει την ΕΕ; Γιατί είναι αρκετά έξυπνος για ν’ αντιληφθεί πως αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί. Η Ρωσία δεν έχει κανένα κέρδος από τη δολιοφθορά στους δυο αγωγούς. Αντίθετα, έχει ζημιά. Η Ρωσία έχει στη διάθεσή της το αέριο και τους διακόπτες. Οποτε θέλει τους κλείνει και το αέριο παύει να ρέει προς την Ευρωλάνδη. Ποιο είναι το διαπραγματευτικό της χαρτί; «Αρση κυρώσεων έναντι φυσικού αερίου». Με τους αγωγούς εκτός λειτουργίας, αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί αδυνατίζει πάρα πολύ.

Στις αρχές Σεπτέμβρη, ο ίδιος ο Πούτιν είχε πει πως αν η Ευρώπη θέλει αέριο, δεν έχει παρά να θέσει σε λειτουργία τον ολοκάινουριο Nord Stream 2. «Το συμπέρασμα είναι πως αν έχετε ισχυρή επιθυμία, αν δυσκολεύεστε τόσο, απλώς άρετε τις κυρώσεις στον Nord Stream 2, που είναι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Απλώς πατήστε το κουμπί και όλα θα πάνε καλά», είχε δηλώσει ο ηγέτης του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Τώρα αυτό δεν μπορεί να το επαναλάβει με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να περιλάβει και τη διαδικασία επισκευής του αγωγού.

Ποιος έχει συμφέρον από την ακύρωση του ρωσικού διαπραγματευτικού χαρτιού; Οι ΗΠΑ και τα τσιράκια τους, οι Ζελένσκηδες στην Ουκρανία και αλλού. Ο αμερικάνικος κατασκοπευτικός μηχανισμός ξέρει ότι στο παρασκήνιο ο γερμανογαλλικός άξονας «επικοινωνεί» με τη Ρωσία, οπότε οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές είχαν κάθε λόγο να θέλουν να σαμποτάρουν τις «γέφυρες» Ρωσίας – γερμανογαλλικού άξονα. Και οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, που έχουν στη διάθεσή τους και στρατιωτική ισχύ, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε πέρας τέτοιες επιχειρήσεις «στα μουλωχτά».

Χθες, θα άρχιζε να λειτουργεί ο αγωγός Baltic Pipe που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία, μέσω Δανίας. «Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στο αέριο τελειώνει. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από εκβιασμό, απειλές και εξαναγκασμούς», διακήρυξε ο ακροδεξιός πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στη φιέστα εγκαινίων στις 27 Σεπτέμβρη. 

Αυτά είναι μπούρδες. Αυτός ο αγωγός σχεδιάστηκε το 2013 και άρχισε να κατασκευάζεται το 2018 (τότε δεν υπήρχε στον ορίζοντα η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο) και σε καμιά περίπτωση δεν συσχετίστηκε με την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Αντίθετη, συσχετίστηκε με την απεξάρτηση της Πολωνίας από το λιγνίτη, για λόγους μείωσης των εκπομπών CO2. Η δυναμικότητά του είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο (λιγότερο από το ένα πέμπτο της δυναμικότητας καθενός από τους δύο Nord Stream). Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Baltic Pipe, το 2016 η Δανία κατανάλωνε 2,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο και η Πολωνία 16 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Η απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι προπαγάνδα για αφελείς. Και βέβαια, ο συγκεκριμένος αγωγός δεν αφορά τη Γερμανία και τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία έχουν ήδη εξαντλήσει τη διατιθέμενη δυναμικότητα.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στη δολιοφθορά στους δύο Nord Stream. Σε αντίθεση με τον Μπλίνκεν, που παρέστησε τον απορημένο, ο πολωνός ευρωβουλευτής Ράντεκ Σικόρσκι έστησε τρελό χορό στο Twitter. «Ευχαριστούμε, ΗΠΑ» έγραψε, δημοσιεύοντας τη γνωστή φωτογραφία με τη διαρροή φυσικού αέριου στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σε άλλο τουίτ «εξήγησε» ότι οι Nord Stream έδιναν τη δυνατότητα στον Πούτιν να εκβιάζει την Ευρώπη και μια μέρα μετά ξαναπανηγύρισε: «Τώρα 20 δισ. δολάρια σκραπ μετάλλου κείνται στο βυθό της θάλασσας, ένα ακόμη κόστος για τη Ρωσία για την εγκληματική της απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Κάποιος έκανε μια ειδική επιχείρηση συντήρησης» (λογοπαίγνιο με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν).

Μην βιαστείτε να πείτε ότι ο Σικόρσκι μπορεί να είναι κάποιος «τρελαμένος» Πολωνός με τη γνωστή αντι-ρωσική υστερία. Ο Σικόρσκι είναι πολιτική προσωπικότητα με τεράστια καριέρα, πάντα υπό τις διαταγές της Δύσης. Γεννημένος το 1963, ήταν από τους επικεφαλής της απεργιακής επιτροπής των φοιτητών το 1981. Οταν το 1981 στην Πολωνία ανέλαβε την εξουσία ο στρατός με τον Γιαρουζέλσκι, ο Σικόρσκι βρέθηκε αμέσως στην Αγγλία για σπουδές. Σπούδασε στην Οξφόρδη και εξειδικεύτηκε ως πολωνολόγος και σοβιετολόγος. Ηταν αρθρογράφος εφημερίδων στη Βρετανία και άλλες χώρες της πρώην βρετανικής αυτοκρατορίας.

Τον Αύγουστο του 1989, όταν το καθεστώς κατέρρευσε, επέστρεψε στην Πολωνία και άρχισε να αναλαμβάνει κρίσιμα υπουργικά πόστα σε όλες τις κυβερνήσεις. Υφυπουργός Αμυνας, με καθήκον την προετοιμασία της ένταξης της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, υφυπουργός Εξωτερικών, υπουργός Αμυνας (πρωταγωνίστησε στην εγκατάσταση βάσεων αμερικάνικων πυραύλων στην Πολωνία), υπουργός Εξωτερικών. Οταν δεν ήταν υπουργός, ήταν εξέχον στέλεχος σε αμερικανικά και νατοϊκά «think tanks». Εκτός πολωνικών κυβερνήσεων βρέθηκε όταν η πλειοψηφία πέρασε στα χέρια των ακροδεξιών σχημάτων των αδερφών Κατσίνσκι, του Ντούντα και του Μοραβιέτσκι.

Παντρεμένος με την αμερικανίδα δημοσιογράφο Αν Απλμπόουμ, με πολωνική και αμερικανική υπηκοότητα, ο Σικόρσκι είναι σήμερα ευρωβουλευτής της Πολωνίας, καθηγητής στο Χάρβαρντ, μέλος της διοικούσας επιτροπής της λέσχης Μπίλντεμπεργκ κτλ. κτλ. Δεν είναι λοιπόν κάποιος τυχάρπαστος Πολωνός με αντι-ρωσική υστερία, αλλά ένας υψηλόβαθμος λεγεωνάριος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Μετά τα τουίτ του Σικόρσκι, ακόμη και γερμανοί αναλυτές θυμήθηκαν πόσο λυσσασμένα είχαν πολεμήσει οι ΗΠΑ την κατασκευή του Nord Stream 2. Και οι ρωσόφιλοι δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν στο αρχείο τους την απάντηση που είχε δώσει ο Μπάιντεν στις 7 Φλεβάρη του 2022, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του αμερικάνικου δικτύου ΑΒC. «Αν η Ρωσία εισβάλει, τότε δε θα υπάρχει πλέον ο Nord Stream 2. Θα τον τελειώσουμε» έλεγε ο Μπάιντεν. «Μα πώς ακριβώς θα το κάνετε αυτό, όταν το project είναι υπό τον έλεγχο της Γερμανίας;» επανήλθε ο ρεπόρτερ. «Σου το υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε» απάντησε ο Μπάιντεν!

Νωρίτερα, τον Γενάρη του 2022, η διαβόητη υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια (fuck the EU) Νούλαντ είχε κάνει μια παρόμοια δήλωση: «Αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Μπορεί κάποιος να πει πως οι αμερικανοί αξιωματούχοι εννοούσαν πως θα χρησιμοποιήσουν… διπλωματικά μέσα για να σταματήσουν τον Nord Stream 2. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού «Spiegel», πάντως, μη κατονομαζόμενες πηγές δήλωσαν πως το καλοκαίρι η γερμανική κυβέρνηση έλαβε ενημέρωση από τη CIA ότι ο Nord Stream θα μπορούσε να δεχτεί επίθεση και το Βερολίνο υπέθεσε ότι και οι δύο αγωγοί θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν. Αν ισχύει το ρεπορτάζ του «Spiegel», τότε η ενημέρωση της CIA προς τη γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκληφθεί και ως… ξεκάρφωμα. Θυμίζουμε πως οι δολιοφθορές έγιναν σε νερά ελεγχόμενα από τη Σουηδία και τη Δανία και όχι από τη Γερμανία.

Αυτά είναι τα δεδομένα που δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιοι οργάνωσαν τη δολιοφθορά στους δυο ρωσο-γερμανικούς αγωγούς. Είναι η ζημιά ανεπανόρθωτη; Σίγουρα όχι, δεν ξέρουμε όμως πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάστασή της. Και το κυριότερο: για την αποκατάσταση της ζημιάς θα πρέπει να υπάρξει γερμανο-ρωσική συμφωνία, η οποία αυτή τη στιγμή προσκρούει στις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε (όπως εξαρχής γράψαμε, εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε στη γοητεία της σεναριολογίας και των… προβλέψεων).

H δολιοφθορά στους ρωσο-γερμανικούς αγωγούς είναι ένα ακόμη επεισόδιο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ρωσίας-Δύσης ή μάλλον Ρωσίας-ΗΠΑ. Οι λαοί της Ευρώπης θα πληρώσουν και αυτό το κόστος με την αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *