Γελάνε και τα… μπαρμπούνια

Με το φιάσκο του Δένδια στη Λιβύη

  • Aν ο Δένδιας σχεδίαζε να συναντηθεί (και) με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη, γιατί αυτό δεν είχε ανακοινωθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως συνηθίζεται για τις επίσημες αποστολές μελών της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό; Aντίθετα, είχε ανακοινωθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο Μένφι στην Τρίπολη.
  • Τα 30.000 anti-covid εμβόλια, που κουβαλούσε ως πεσκέσι ο Δένδιας, πού θα παραδίδονταν; Σε υπηρεσίες της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της Τρίπολης (με πρωθυπουργό τον Ντμπέιμπα) ή σε υπηρεσίες της υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ Βεγγάζης, όπως παραδόθηκαν τελικά;
  • Πόσο συνηθισμένο είναι να πραγματοποιείς επίσημη επίσκεψη σε μια χώρα και να λες ότι σκοπεύεις να συναντηθείς με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της, όχι όμως και με τον υπουργό Εξωτερικών, που είναι και ο ομόλογός σου;
  • Με τον Τσαβούσογλου, που υπογράφει εκ μέρους του δεύτερου συμβεβλημένου κράτους στα τουρκο-λιβυκά μνημόνια, γιατί δεν αρνείται να συναντηθεί ο Δένδιας, παρά συζητούν σαν φιλαράκια όποτε τύχει να διασταυρωθούν οι δρόμοι τους;

Θα μπορούσαμε να βάλουμε πολλά παρόμοια ερωτήματα, αλλά δεν χρειάζεται να μακρηγορούμε για το προφανές. Ο Δένδιας προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη Λιβύη σαν μπανανία και την πάτησε άγρια. Μπορεί η Λιβύη να είναι μια διαλυμένη χώρα, με διάφορα καπετανάτα να λυμαίνονται τμήματα της επικράτειάς της, όμως η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει την επίσημη στήριξη του ΟΗΕ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης, ενώ η Τουρκία τής προσφέρει στρατιωτική στήριξη. Και η Τουρκία δεν είναι μπανανία, όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ο Δένδιας.

Ο Δένδιας κανόνισε επίσκεψη στην Τρίπολη για να συναντηθεί με τον Μένφι και έβαλε όρο (αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται) να μην συναντηθεί με την ΥΠΕΞ Μανγκούς, γιατί αυτή έχει υπογράψει το δεύτερο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και δεν ήθελε να το επικυρώσει συναντώντας την! Πρωτότυπη στάση. Οταν συναντιέται με τον Τσαβούσογλου, επικυρώνει την κατοχή της Κύπρου ή το «γκριζάρισμα» ελληνικών νησιών από την Τουρκία;

Αυτά είναι αστεία πράγματα και δείχνουν καβαλημένο καλάμι. Η Μανγκούς αποδείχτηκε πιο έξυπνη από τον Δένδια. Φόρεσε τα καλά της, ειδοποίησε και τις κάμερες και πήγε να τον συναντήσει στο αεροδρόμιο. Μπορεί να του έσκαγε και σταυρωτά φιλιά στα μάγουλα, αλλά ο Νικολάκης ο μεγαλοπρεπής έμεινε μέσα στο αεροπλάνο και αρνιόταν να κατέβει. 

Η αμερικανοσπουδαγμένη (καταλαβαίνετε) Λάιλα αποδείχτηκε πιο περπατημένη από τον Νικολάκη. Εβαλε τις λιβυκές υπηρεσίες να αρνηθούν να εγκρίνουν σχέδιο πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου για Βεγγάζη. Κι αφού άφησε τον Δένδια καμιά ώρα κλεισμένο στο αεροπλάνο, να κοιτάζει μελαγχολικά από το φινιστρίνι, επέτρεψε στο αεροπλάνο να φύγει μόνο με σχέδιο πτήσης για Αθήνα. Ο Δένδιας πέταξε για Βεγγάζη αφού το αεροπλάνο έκανε ολόκληρο κύκλο για να προσεγγίσει μέσα από το FIR Μάλτας!

Την είδηση έσπευσε να βγάλει πρώτο το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, προκαλώντας αίσθηση διεθνώς. Ο Δένδιας έσπευσε τότε να βγάλει μια λακωνική ανακοίνωση που έλεγε: «Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά». Αυτό το ανελλήνιστο «συνεχίζει» (αντί του ορθού «συνεχίζεται») μας οδηγεί στη σκέψη ότι την ανακοίνωση έγραψε ο ίδιος ο Δένδιας (θυμόμαστε το επίσης ανελλήνιστο «να παράξει», που επανέλαβε δυο φορές σε προφορική δήλωσή του προ ημερών), που υπό το κράτος της ταραχής πήγε και συναντήθηκε με τον Χαφτάρ!

Με τον Χαφτάρ που τα ίχνη του τα είχαμε χάσει τελείως μετά από εκείνη την αιφνιδιαστική νυχτερινή επίσκεψή του στην Αθήνα στις 20 Δεκέμβρη του 2020. Η Δύση απομόνωσε τον Χαφτάρ και ενίσχυσε τον Σάραζ και μετέπειτα την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Ντμπέιμπα (που προέκυψε αφότου τα τουρκικά στρατεύματα κατανίκησαν τα στρατεύματα του Χαφτάρ στα περίχωρα της Τρίπολης). Αναγκαστικά και η Αθήνα ξέχασε τον Χαφτάρ. Μέχρι που τον ξαναθυμήθηκε ο Δένδιας και συναντήθηκε μαζί του (φωτογραφία). «Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Στρατάρχη Haftar που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” και για την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη», είπε στις δηλώσεις του στη Βεγγάζη. Εκεί συναντήθηκε και με κάτι φύλαρχους της επιρροής του Χαφτάρ, που όμως είναι μειοψηφία στην «εθνοσυνέλευση».

Στη συνέχεια, ο Δένδιας πέταξε και μέχρι το Τομπρούκ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της «Βουλής» Αγκίλα Σάλεχ, που έχει δικό του καπετανάτο και δε θέλει να ταυτίζεται με τον «τελειωμένο» Χαφτάρ.

Η μεγάλη πλάκα είναι πως ο Μητσοτάκης είπε πρόσφατα πως θα επιδιώξει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Την υπάρχουσα κυβέρνηση, εννοείται. Ο Δένδιας ανακοίνωσε, μετά το φιάσκο, ότι θα κάνει συνομιλίες «με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, ώστε αυτή η κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης». Οσο για τη σημερινή κυβέρνηση, αυτή «έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές». Εσπευσε, μάλιστα, να συμπληρώσει: «Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο είναι ότι βλέπω ότι δεν το πράττει»!

Σιγά μην ρωτήσουν τον Δένδια ο Ντμπέιμπα, η Μανγκούς και οι άλλοι που στελεχώνουν την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Το αποτέλεσμα ήταν ότι το ελληνικό κράτος έχασε κάθε επαφή με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στη διαιρεμένη Λιβύη, οι οποίες είναι αυτές που αναγνωρίζονται ως νόμιμη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ και τους ιμπεριαλιστές της Δύσης (παρά τις ενστάσεις τους για τις στενές σχέσεις με την Τουρκία). Η Μανγκούς, κλιμακώνοντας την ένταση που δημιούργησε ο Δένδιας, πέφτοντας στην παγίδα της (αν ήταν παγίδα και δεν ήταν απλά διπλωματική κίνηση), ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα.

Μιλάμε για φιάσκο, και διπλωματικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσωπικό του Δένδια. Ηδη, από σήμερα κιόλας, οι μισοί φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι τον υπερασπίζονται και οι άλλοι μισοί κατηγορούν τον Δένδια για προχειρότητα και έλλειψη προετοιμασίας. Κι ο Μητσοτάκης τον αφήνει να φορτωθεί μόνος του το φιάσκο, για να τον «κοντύνει».

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *