Υποκλοπές: Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών με Δημητριάδη, Μπιζιο, Ντίλιαν και Λαβράνο

Δεν θα υπάρξει επίκληση απορρήτων και υπομνήματα μαρτύρων ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά του απόρρητου έχουν ταχθεί Κεφαλογιάννη, Τζαβάρας που καθορίζουν τους συσχετισμούς. Ερωτήματα για την προσέλευση των μαρτύρων.

Δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα με ακρόαση των πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση αξιώνει την αυτοπρόσωπη παρουσία των προσώπων που έχουν κληθεί όπως και τον αποκλεισμό της επίκλησης του απορρήτου.

Όλα αυτά θα κληθεί να αποφασίσει η ίδια η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν από πλευράς Ν.Δ η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας, πρόσωπα που έχουν εκφράσει διαφωνία με την «κεντρική γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου για την υπόθεση.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν με σαφήνεια μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Εκεί οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η «συμμετοχή» των προσώπων που έχουν κληθεί, δηλαδή των Γρ.Δημητριάδη, Φ.Μπίζιου, Τ.Ντίλιαν και Γ.Λαβράνου με έγγραφα υπομνήματα.

Επισήμαναν μάλιστα ότι θα επιμείνουν στην αυτοπρόσωπη προσέλευση ακόμη και αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί το μέτρο της βίαιης προσαγωγής. Αυτά με βάση το σκεπτικό πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ανάλογες δικαιοδοσίας με μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Αυτά ενώ ακόμη δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις των προσώπων που έχουν κληθεί στις επιστολές που έχουν αποσταλεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Θανάση Μπούρα.

Επίσης οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισαν πως τα εν λόγω πρόσωπα δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο αφού δεν πρόκειται για κρατικούς λειτουργούς αλλά για ιδιώτες. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται πλέον και ο Γρηγόρης Δημητριάδης αφού παραιτήθηκε από την θέση του γραμματέα του Πρωθυπουργού. Παράλληλα ζήτησαν η συνεδρίαση να μεταδοθεί δημόσια από το κανάλι της Βουλής όπως γίνεται σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φέρεται να διαφώνησε με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την δυνατότητα βίαιης προσαγωγής. Παρόλα αυτά παρέπεμψε το ζήτημα σε αποφάσεις της ίδιας της επιτροπής που θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετέχουν 19 βουλευτές, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία απαρτίζεται από 11 βουλευτές, ανάμεσά τους όμως περιλαμβάνονται η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας. Η πρώτη έχει πολλάκις διαφωνήσει με την επίκληση του απόρρητού από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα των υποκλοπών. Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο Κώστας Τζαβάρας.

Μάλιστα σε σημερινές δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανέφερε σχετικά με την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών «δεν έχει σχέση με απόρρητα. Δεν μπορεί να τίθεται θέμα απορρήτου για μάρτυρες που καλούνται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στο πλαίσιο της έρευνας ζητημάτων που αφορούν την διαφάνεια», προσθέτοντας ότι «από την στιγμή που δεν έρχεται στην συγκεκριμένη φάση κανένας υπουργός δεν τίθεται θέμα απορρήτου». Έτσι λοιπόν σε περίπτωση ψηφοφορίας για ένα τέτοιο ζήτημα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει πλειοψηφία.

Σημαντικά πάντως ερωτήματα έχουν προκύψει και για το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση σχετικά με την άρση του απορρήτου. Έως στιγμής …αγνοείται η τύχη του και κυρίως το πότε θα κατατεθεί στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής ώστε να προωθηθεί για ψήφιση.

Ζήτημα που εγείρει απορίες ιδίως μετά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενό του, την κατάθεση πρότασης νόμου από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ανακοινώσεις – κόλαφο της ΑΔΑΕ και νομικών οργανώσεων όπως η Ένωση Ποινικολόγων.

Πηγή: Γεράσιμος Λιβιτσάνος -news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *