Ο Τζαβάρας έφυγε, η Κεφαλογιάννη μένει;

Μετά την «εκπαραθύρωση» του Κώστα Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τα «φώτα» πέφτουν στην Όλγα Κεφαλογιάννη την έτερη γαλάζια «αντάρτισσα» στην Επιτροπή.

Τη Δευτέρα έχουν κληθεί για κατάθεση στην Επιτροπή τα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και ειδικότερα οι Γρ. Δημητριάδης, Γ. Λαβράνος, Φ. Μπίτζιος και Τ. Ντίλιαν.

Το δύο επίμαχα ζητήματα στην επικείμενη συνεδρίαση είναι πρώτον αν οι εργασίες της Επιτροπής θα καλυφθούν από το απόρρητο και δεύτερον αν οι τέσσερις προαναφερθέντες υποχρεωθούν να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως για να καταθέσουν.

Οι Κ. Τζαβάρας και Ο. Κεφαλογιάννης, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν διαφοροποιηθεί σαφώς από την κυβερνητική γραμμή του «απορρήτου» και έχουν υπογραμμίσει πως οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Η στάση τους προφανώς και ενοχλούσε, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Μαξίμου ήταν πως η παρουσία τους στην Επιτροπή Θεσμών έδινε τη δυνατότητα για ανατροπή συσχετισμών στην επικείμενη συνεδρίαση.

Οι συμμετέχοντες βουλευτές είναι 19 και η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 10 βουλευτές. Με τη διαφοροποίηση της Ο. Κεφαλογιάννη και του Κ. Τζαβάρα το κυβερνών κόμμα θα έμενε με 8 βουλευτές στους 19 και άρα θα έχανε τη δυνατότητα διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων.

Ο «μηχανισμός» του Μαξίμου παρενέβη και έθεσε εκτός «μάχης» τον Κ. Τζαβάρα, ωστόσο το κυβερνητικό αδιέξοδο παραμένει εάν η Όλγα Κεφαλογιάννη επιμείνει στη θέση της τότε η ΝΔ και πάλι δεν θα έχει πλειοψηφία και η κυβέρνηση θα μπορούσε να «ποντάρει» μόνο στην υποστήριξη της Ελληνικής Λύσης, η οποία ωστόσο στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε συμπλεύσει με την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Η δύναμη των κομμάτων στην 19μελή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ως εξής: 10 βουλευτές από ΝΔ, 5 από ΣΥΡΙΖΑ και 1 από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Με την απομάκρυνση Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει το μήνυμα πως δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή διαφοροποίηση από τη γραμμή της «ομερτά» για το σκάνδαλο υποκλοπών.

Ωστόσο η περίπτωση της Όλγας Κεφαλογιάννη δεν είναι τόσο απλή. Λίγες ώρες πριν την έξωση Τζαβάρα, η Όλγα Κεφαλογιάννη, που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις βρισκόταν και στη λίστα των παρακολουθήσεων από το Predator, είχε φροντίσει να στείλει και αυτή το δικό της μήνυμα στο Μαξίμου.

Σε συνέντευξή της πέταξε «καρφιά» τόσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο και για το ζήτημα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και για τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Αριστερά του χαβιαριού».

Μερικές ημέρες νωρίτερα είχε προϊδεάσει για τη στάση που σχεδιάζει να κρατήσει στην Επιτροπή: «Το θέμα του απορρήτου δεν μπορεί κανείς πλέον να το επικαλείται ειδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που εκ του κανονισμού της Βουλής έχει το δικαίωμα του ελέγχου. Εάν η ΕΥΠ ή ο οποιασδήποτε μπορεί να επικαλείται το απόρρητο ουσιαστικά καταργεί την αρμοδιότητα της Επιτροπής».

Σχετικά με την κλήση για κατάθεση των Δημητριάδη, Μπίτζιου, Λαβράνου και Ντίλιαν, είχε τονίσει: «Η Βουλή έχει αποφασίσει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάποια πρόσωπα από αυτά που διαβάζουμε ότι εμπλέκονται με τις εταιρείες αυτές. Περιμένουμε απαντήσεις όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή αυτή».

Η βουλεύτρια της ΝΔ έχει δείξει επανειλημμένα ανυπακοή στον Κ. Μητσοτάκη και μάλιστα με την αρχή να γίνεται αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 όταν αρνήθηκε να γίνει υπουργός Τουρισμού.

Από τα Ανώγεια και μετά, από το πολιτικό μνημόσυνο του πατέρα της στο οποίο έκανε ηχηρή παρέμβαση ο Κ. Καραμανλής διαφοροποιούμενος από τον Κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η Όλγα Κεφαλογιάννη καθιστά σαφές ότι σκοπεύει να πρωταγωνιστήσει στη ΝΔ όταν θα ανοίξει το παιχνίδι της διαδοχής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, πρόσωπα που τη γνωρίζουν λένε ότι δεν βιάζεται αλλά θα κινηθεί οπωσδήποτε όταν αρχίσει να φαίνεται το τέλος της εποχής Μητσοτάκη.

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *