Υποκλοπές: Απανωτές ενδείξεις ενοχής της κυβέρνησης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνεται η «ενοχική συμπεριφορά» της κυβέρνησης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών με αντικείμενο τις υποκλοπές και το λογισμικό Predator: Όχι μόνον επέβαλε την απόρρητη συνεδρίαση στην οποία εξετάζεται μόνον ο παραιτηθείς γραμματέας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης κι αρνήθηκε την υποχρεωτική προσαγωγή των 3 επιχειρηματιών που δεν παραβρέθηκαν, αλλά χρησιμοποίησε και «τρικ» προκειμένου να εμφανίσει συμπαγή την πλειοψηφία της.

Το κόλπο του Μπούρα

Πιο συγκεκριμένα, όταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατατέθηκαν οι προτάσεις για δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής και βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων, ο πρόεδρος Θανάσης Μπούρας, δεν πραγματοποίησε κανονική ψηφοφορία για τα θέματα αυτά. Αντίθετα ζήτησε να εγερθούν όσοι στηρίζουν τις προτάσεις αυτές. Έτσι σηκώθηκαν οι 9 βουλευτές της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ.

Με το «κόλπο» αυτό δεν υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Ιδίως ο «καραμανλικός» Γιώργος Βλάχος που αντικατέστησε τον Κώστα Τζαβάρα (ο οποίος είχε εκφράσει αντίθεση στην κεντρική γραμμή), όπως και η Όλγα Κεφαλογιάννη που δημοσίως έχει αντιταχθεί στην λογική του απόρρητου. Αυτά, ενώ ήδη έχουν αντικατασταθεί η Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Κουτσούμπας που φέρονταν να είναι επιφυλακτικοί, από τους Δημήτρη Μαρκόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Δύο βουλευτές δηλαδή που αποδείχθηκαν … «Μουτζαχεντίν» στην υπεράσπιση της «γραμμής» του Μεγάρου Μαξίμου με την συμμετοχή τους στην Εξεταστική Επιτροπή για τις Υποκλοπές.

Όλη η παραπάνω μεθόδευση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στους «γαλάζιους» βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και δείχνει τους συμβιβασμούς που τελικά επιτεύχθηκαν. Παράλληλα όμως δείχνει και το πόσο πιέζεται και στο εσωτερικό της η Νέα Δημοκρατία από αυτή την υπόθεση.

Αυτά ενώ νωρίτερα η δήλωση του Θανάση Μπούρα που αιτιολόγησε τον απόρρητο χαρακτήρα της συνεδρίασης με την εκτίμηση πως η υπόθεση σχετίζεται με την ΕΥΠ αποτιμήθηκε από την αντιπολίτευση ως «ομολογία». Όπως επισήμαναν ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ) εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί πως μία συνεδρίαση στην οποία δεν έχουν κληθεί στελέχη της ΕΥΠ ή πολιτικοί προϊστάμενοι της υπηρεσίας …αφορά την ΕΥΠ, ομολογεί πως το Predator σχετίζεται με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Θυμίζουμε τέλος ότι στην επιτροπή παραβρίσκεται – όπως προαναφέραμε- μόνον ο γενικός γραμματέας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης. Αρνήθηκαν να εμφανιστούν οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με το λογισμικό Predator. Οι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίζιος επικαλέστηκαν ότι βρίσκονται στο εξωτερικό αποδεχόμενοι μόνον να απαντήσουν με υπόμνημα, ενώ ο ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν ουδέποτε εντοπίστηκε ή απάντησε.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος – news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *