Τρέμουν το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης

Συνεχίστηκαν οι τηλεδιασκέψεις Βενιζέλου-τρόικας για να προγραμματίσουν την μεθόδευση με την οποία θα οδηγήσουν πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση. Μια ματιά στα σημερινά πρωτοσέλιδα των αστικών φυλλάδων είναι αρκετή για να σχηματίζει κανείς μια εικόνα για το τι σχεδιάζει να υλοποιήσει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-τρόικας.

Και ενώ επανέρχονται τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας, η σφοδρότητα της επίθεσης ενάντια στα λαϊκά στρώματα εντείνεται και ήδη προαναγγέλλονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επέκταση της εργασιακής εφεδρείας, μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Είναι τόσο βάρβαροι οι σχεδιασμοί τους, και παρά την απουσία μέχρι τώρα μαζικού εργατικού ταξικού κινήματος που θα μπορούσε να σταθεί ανάχωμα στην καπιταλιστική επέλαση, που και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι σε πλατιά λαϊκά στρώματα κοχλάζει η οργή και αγανάκτηση.

Φυσικά αυτό δεν αρκεί αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια κοινωνική έκρηξη που μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις στο πολιτικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δημιουργηθεί τριγμοί στο αστικό πολιτικό σκηνικό και ήδη ακούγονται φωνές για πρόωρες εκλογές, οικουμενική κυβέρνηση κλπ. ώστε αυτό να αιματοδοτηθεί. Τρέμουν την λαϊκή ανυπακοή και θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αν αυτή πάρει μαζικά χαρακτηριστικά όπως πάει να γίνει με το καινούργιο χαράτσι για τα ακίνητα που έβαλαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι: «Αν η άρνηση πληρωμής των λογαριασμών πάρει μαζικά χαρακτηριστικά η ΔΕΗ θα αδυνατεί να επιβάλλει διακοπή ρεύματος» ακούσαμε να λέει σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός.

Και αν τρέμουν την λαϊκή ανυπακοή στην φορομπηχτική πολιτική τους ουσιαστικά πανικοβάλλονται στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κινητοποιήσεις, εξ αιτίας της θύελλας αντιλαϊκών μέτρων που έχουν εξαγγείλει, που θα ξεφεύγουν από τα όρια της αστικής νομιμότητας γι’ αυτό ήδη δαπανούν εκατομμύρια ευρώ, χρήματα του σκληρά φορολογούμενου λαού για να θωρακίζουν περισσότερο τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα από τα «Νέα»:

«Οι αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. ξαναγεμίζουν με δακρυγόνα, τα οποία βρέθηκαν σε έλλειψη (…) Με δεδομένο ότι ένα “οικονομικό” δακρυγόνο τύπου CS κοστίζει περίπου 4 – 5 ευρώ και πως σε μια επεισοδιακή συγκέντρωση χρησιμοποιούνται περισσότερα από 2.000, πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό κονδύλιο που δαπανά το υπουργείο. Ιδιαίτερα κοστοβόρα αποδεικνύεται η χρήση της φυσούνας, η οποία επίσης χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Η φυσούνα, που ζυγίζει 9,5 κιλά γεμάτη, αδειάζει μέσα σε 16 δευτερόλεπτα και γι’ αυτό οι χειριστές της αναγκάζονται να κουβαλούν και ένα δοχείο 25 λίτρων με μείγμα CS και CO2, προκειμένου να τη γεμίζουν συνεχώς (…) πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε η προμήθεια παραγγελίας 900.000 ευρώ που αφορά δακρυγόνα και χημικά (…) Πολλές εισηγήσεις για την προμήθεια πλαστικών σφαιρών και χρωμοσφαιριδίων έχει δεχθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. προτείνουν τη χρησιμοποίησή τους σε περιπτώσεις που κινδυνεύει να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης από τις αστυνομικές δυνάμεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *