Ενδεχόμενος δόλος;

Κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο απήγγειλε ο εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη στον μπάτσο που κάρφωσε μια σφαίρα στο κεφάλι του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος ακόμη χαροπαλεύει στην Εντατική του «Ιπποκράτειου», χωρίς να έχει διαφανεί σημάδι βελτίωσης και αισιοδοξίας.

Επειδή δεν γνωρίζει όλος ο κόσμος νομικά, να εξηγήσουμε με απλά λόγια τη διαφορά ανάμεσα στον άμεσο δόλο και στον ενδεχόμενο δόλο. Ο άμεσος δόλος σημαίνει ότι ο δράστης είχε σκοπό να επιφέρει το αποτέλεσμα που τελικά επήλθε. Ο ενδεχόμενός δόλος είναι ένα σκαλί παρακάτω, καθώς σημαίνει ότι ο δράστης δεν είχε αυτό το σκοπό, γνώριζε όμως πως ενδεχομένως να επερχόταν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και παρολαυτά έδρασε. Ο ενδεχόμενος δόλος στην απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι στα όρια κακουργήματος και πλημμελήματος. Ο ενδεχόμενος δόλος μετατρέπεται πιο εύκολα σε αμέλεια και ο θάνατος ή ο βαρύτατος τραυματισμός ενός ανθρώπου μετατρέπεται σε πλημμέλημα (όπως γίνεται π.χ. στα βαριά τροχαία δυστυχήματα).

Για να δώσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, ο οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Και καλώς, κατά τη γνώμη μας. Οταν τρέχεις «με χίλια» στο κέντρο μιας πόλης, ξέρεις ότι μπορεί να παρασύρεις άνθρωπο, αλλά αδιαφορείς και τζογάρεις με τις ανθρώπινες ζωές που θα βρεθούν στο διάβα σου. Δεν έχεις πρόθεση να σκοτώσεις, αλλά ξέρεις ότι αυτό μπορεί να συμβεί και αδιαφορείς.

Είναι ίδια η περίπτωση του οδηγού μ’ αυτή του μπάτσου; Σε καμία περίπτωση. Ο οδηγός συμπεριφέρθηκε ασυνείδητα και αντικοινωνικά, όμως ο μπάτσος συμπεριφέρθηκε συνειδητά δολοφονικά.

Οι μπάτσοι, σε αντίθεση με την αρχική ανακοίνωση της Αστυνομίας, ότι τάχα ενεπλάκησαν στο κυνηγητό υπόπτου χωρίς να γνωρίζουν τι και πώς, είναι αραχτοί στην καφετέρια του βενζινάδικου και πίνουν καφέδες. Είναι τέσσερις και ο βενζινάς (που αρχικά ισχυρίστηκε ότι απλά τηλεφώνησε στην Αστυνομία!) τους ενημερώνει για ό,τι προηγήθηκε. Επομένως, οι μπάτσοι γνωρίζουν ότι κυνηγάνε ένα ανοιχτό φορτηγάκι, που το οδηγεί νεαρός Ρομά, ο οποίος δεν πλήρωσε 20 ευρώ πετρέλαιο που έβαλε στο βενζινάδικο. Ξέρουν τι αδίκημα έχει διαπραχτεί. Αδίκημα που αν έφτανε σε δικαστήριο μπορούσε να μείνει ατιμώρητο, λόγω ευτελούς αξίας. Και ξέρουν ότι αυτός που διέπραξε το μικροαδίκημα είναι Ρομά. Δείτε το βίντεο:

Οι τέσσερις μπάτσοι με δύο μοτοσικλέτες στρώνουν στο κυνήγι το φορτηγάκι. Μολονότι μέχρι να ενημερωθούν από τον βενζινά και να αρματωθούν πέρασε λίγος χρόνος, φτάνουν γρήγορα το φορτηγάκι, ο οδηγός του οποίου προφανώς δεν τρέχει, γιατί δεν ήξερε ότι μέσα στο βενζινάδικο είχαν αράξει οι μπάτσοι και θα τον κυνηγήσουν. Το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το TheBrakeNet δείχνει το φορτηγάκι να πηγαίνει μπροστά και τις δύο μοτοσικλέτες να το ακολουθούν. Πεντακόσια μέτρα πιο κάτω, οι μπάτσοι έχουν πυροβολήσει στο κεφάλι τον νεαρό Ρομά. Ούτε διεμβολισμός ούτε πυροβολισμοί στα λάστιχα. Πυροβολισμοί σε ευθεία βολή, όπως δείχνει η σφαίρα που καρφώθηκε στο κεφάλι του παιδιού.

Δεν έπρεπε καν να χρησιμοποιήσουν όπλα. Ούτε σημαδεύοντας τα λάστιχα. Μια κλοπή ευτελούς αξίας ήταν το αδίκημα. Τέσσερις ήταν, είχαν οπτική επαφή, μπορούσαν να καταγράψουν την πινακίδα του αυτοκινήτου, να εγκαταλείψουν το κυνηγητό (που δημιουργούσε συνθήκες οδικού κινδύνου) και να στείλουν την υπόθεση στον εισαγγελέα. Δείτε το βίντεο:

Ποιος ενδεχόμενος δόλος, λοιπόν; Ξέρουν ποιον κυνηγούν, ξέρουν ότι το αδίκημα είναι ασήμαντο, ξέρουν όμως ότι είναι Ρομά και γι’ αυτό πυροβολούν στο ψαχνό. Ο δόλος είναι άμεσος και υπερχειλής. Πυροβολούν για να τραυματίσουν τον οδηγό και τον βρίσκουν στο κεφάλι. Για 20 ευρώ απλήρωτα καύσιμα!

Ο εισαγγελέας που έβαλε αυτή την κατηγορία λειτούργησε ως προκλητικός υπερασπιστής των μπάτσων δολοφόνων. Γιατί δεν είναι μόνο ο μπάτσος που πυροβόλησε, είναι και οι άλλοι που δεν τον απέτρεψαν αλλά συνέδραμαν στο δολοφονικό του έργο και επομένως είναι άμεσοι συνεργοί του. Το έγκλημα, πέραν του άμεσου δόλου, έχει και όλα τα χαρακτηριστικά του ρατσιστικού εγκλήματος.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *