Συνελήφθη η Εύα Καϊλή ως ύποπτη για διαφθορά

Στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ η ευρωβουλευτής • Ο βελγικός Τύπος αναφέρει ότι συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω • Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Από τον Νίκο Ανδρουλάκη • Μπαράζ ερευνών από τις βελγικές αρχές στις Βρυξέλλες.

Χιονοστιβάδα με την Εύα Καϊλή στο επίκεντρο, καθώς η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, όπως μεταδίδουν βελγικά μέσα, έχει συλληφθεί στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Η έρευνα αφορά σε υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ενώ νωρίς το πρωί είχαν προηγηθεί έρευνες σε 16 σημεία της βελγικής πρωτεύουσας που έφεραν τέσσερις συλλήψεις, ανάμεσά τους και ο σύντροφος της κ. Καϊλή.

Ενώ αρχικά βελγικά μέσα όπως η Le Soir έκαναν λόγο για προσαγωγή της και κλήση σε ανάκριση, αργά το βράδυ της Παρασκευής άλλαξαν τα ρεπορτάζ της και μιλούν για σύλληψη της ευρωβουλευτή.

Την πληροφορία αυτή μεταδίδει η Le Soir, αλλά και το δίκτυο vrt, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ευρωβουλευτής (που έχει ασυλία) είναι να πιαστεί επ’ αυτοφώρω.

Προς το παρόν δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν στην σύλληψή της, ενώ, νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κατοικία της.

Διαγράφη άμεσα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε τη διαγραφή της από το κόμμα. Η ανακοίνωση αναφέρει: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Το χρονικό 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε η εφημερίδα  Le Soir, η Εύα Καϊλή εκλήθη για ανάκριση από τις βελγικές αρχές, καθώς είναι σήμερα σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για έρευα που σχετίζεται διαφθορά εντός της Ε..Ε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Νωρίτερα το πρωί προσήχθη ο σύντροφός της, ενώ οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στην κατοικία της.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σε μια υπόθεση που δημοσιοποίησαν η βελγική Le Soir και η φλαμανδική Knack, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τέσσερις συλλήψεις ατόμων που θεωρούνται ύποπτα.

Η βελγική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνελήφθησαν και οι τέσσερις το πρωί.

Ο τελευταίος, όπως αναφέρει η Le Soir, είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.

Η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έχει, φυσικά, ασυλία και ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί είναι μόνο εφόσον πιαστεί επ’ αυτοφώρω.

Η πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Νοέμβη η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει σχόλια με την άκρως επαινετική της ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα της χώρας που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μνημειώδης ενδεχομένως να… καταστεί η ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. να προχωρά σε τρομερές δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο που είναι  σε εξέλιξη. Τότε η κ. Καϊλή είχε ψέξει τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Οι δηλώσεις της αυτές έφεραν την αντίδραση και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος την άδειασε σημειώνοντας ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί η Εύα Καϊλή είχε επισκεφθεί το Κατάρ και το Κουβέιτ, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι και είχε χαιρετίσει τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακό επίπεδο.

Πηγή: “ΕφΣυν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *