Μετά την «Κιβωτό» το «Χαμόγελο»;

Τα σκάνδαλα είναι συνέπεια των κρίσεων μέσα στο σάπιο σύστημα της επιχειρηματικής φιλανθρωπίας

Σχολιάζοντας τη σύνθεση του ΔΣ που διόρισε στην «Κιβωτό» του παπά και της παπαδιάς η Δόμνα Μιχαηλίδου, με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μαρτίνου, της πανίσχυρης εφοπλιστικής οικογένειας των Μαρτίνων, γράφαμε μεταξύ των άλλων, σε άρθρο με τίτλο: Από την πρεσβυτέρα στην εφοπλιστέρα:

Είναι προφανέστατο σε ποιους παραδόθηκε το μαγαζί του παπά και της παπαδιάς. Η σύζυγος του εφοπλιστή Μαρτίνου έχει την προεδρία και τρία στα εφτά μέλη. Οι υπόλοιποι «μπαζώνουν» τη σύνθεση.

Ποιος απουσιάζει; Το άλλο μεγάλο μαγαζί του χώρου, ονόματι «Χαμόγελο του Παιδιού». Το αφεντικό του, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, συγκρούστηκε με τη Δόμνα Μιχαηλίδου την περασμένη άνοιξη, όταν αυτή προώθησε ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο οποίο την υποστήριξε το ιερατείο και το αστικό φιλανθρωπικό τζετ σετ. Ο Γιαννόπουλος έχει πλάτες στα αστικά ΜΜΕ, αλλά και ο παπα-Κιβωτός είχε και δεν τον προστάτεψαν. Τον «ξεφλούδισαν» μέσα σε λίγες μέρες και τον πέταξαν σαν την τρίχα από το ζυμάρι. Απλά το σημειώνουμε, γιατί η προκλητική εξαίρεση του τόσο προβεβλημένου «Χαμόγελου» από το διορισμένο ΔΣ της «Κιβωτού» μπορεί να μην είναι μόνο εκδικητική συμπεριφορά της Δόμνας έναντι του Γιαννόπουλου αλλά να προμηνύει και άλλες εξελίξεις. Θα δείξει…

Χθες… βάρεσαν τα σήμαντρα, με δισέλιδο δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», με τον εύγλωττο τίτλο: «Στο μικροσκόπιο το “Χαμόγελο του Παιδιού“ – Σειρά ερωτημάτων για τα οικονομικά του φορέα και τη δυστοκία αξιοποίησης των δεκάδων ακινήτων του – Οι υποθέσεις κακοποίησης στη ΜΚΟ και οι καταγγελίες για αναιτιολόγητες απολύσεις υπαλλήλων».

Το δημοσίευμα υπογράφει ο γνωστός για τις «πηγές» του στην αστυνομία Βασίλης Λαμπρόπουλος, γεγονός που δείχνει ότι οι ασφαλίτικοι μηχανισμοί ψάχνουν το θέμα και ετοιμάζουν φάκελο. Ισως να τον έχουν ήδη έτοιμο και ρίχνουν –μέσω Λαμπρόπουλου- τις προειδοποιητικές βολές.

Το δημοσίευμα στο «Βήμα» ξεκινά ως εξής:

«Σημαντικά πλεονάσματα της τάξης των 6.000.000 ευρώ που έρχονται σε αντίθεση με κατά καιρούς δηλώσεις για «προβλήματα επιβίωσης» του οργανι- σμού. Δείγματα ελλιπούς- προβληματικής διαχείρισης σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί-δωρισθεί από ιδιώτες την τελευταία 25ετία και εμφανίζονται, σύμφωνα με καταγραφές του Κτηματολογίου, στα περιουσιακά στοιχεία του. Η ύπαρξη λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα όπου είχαν κατατεθεί περίπου 5.000.000 ευρώ. Σποραδικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων εκ των οποίων μία ερευνάται από δικαστικούς λειτουργούς στη Βόρεια Ελλάδα με απόλυτη μυστικότητα. Ορισμένες, παλαιότερες, αιχμηρές αναφορές από συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπαλλήλους για κακή συμπεριφορά υπευθύνων σε ορισμένες δομές. Το περιεχόμενο εγγράφων με επιθετικό, επικριτικό χαρακτήρα σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για το ζήτημα της «αποκλειστικής» διαχείρισης υποθέσεων εξαφανίσεων με διαφαινόμενο επικοινωνιακό, «διαφημιστικό» ενδιαφέρον. Η έλλειψη για δεκαετίες ουσιαστικού κρατικού ελέγχου σε οικονομικά δεδομένα και όχι μόνο.

Αυτές είναι ορισμένες από τις διαπιστώσεις- πληροφορίες και το περιεχόμενο άτυπων ενημερώσεων που φαίνεται να ωθούν ελληνικές ελεγκτικές υπηρεσίες, όπως η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος και άλλες, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα δεδομένα του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» και σε δεύτερη φάση και σε άλλους φορείς (ΜΚΟ, Σωματείο, Ιδρύματα) που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων».

Το ίδιο δημοσίευμα συστήνει το «αφεντικό» του «Χαμόγελου» με τον εξής υπαινικτικό τρόπο: «Ιδρυτής του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από εκκρεμείς συναλλαγές με πολυεθνικές εταιρείες)…».

Προφανώς θα υπάρξει συνέχεια, αλλά δεν ξέρουμε τι χαρακτήρα θα πάρει. Θα επιτεθούν στον Γιαννόπουλο μετωπικά, με σκοπό να του πάρουν το «μαγαζί», όπως έκαναν με τον παπά και την παπαδιά, ή στόχος είναι να τον σύρουν σε κάποιον συμβιβασμό; Και ο Γιαννόπουλος πώς θα αντιδράσει; Σε αντίθεση με τον παπά και την παπαδιά που ήταν… ντιπ λαϊκοί, ο Γιαννόπουλος είναι καπιταλιστής και εδώ και χρόνια εμφανίζεται σαν «δυνατός παίχτης». Είναι όμως «καλυμμένος» ή τον έχουν βρει «ανοιχτό»;

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάη, μιλώντας στο πρωινάδικο του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ο Γιαννόπουλος είχε επιτεθεί στη Μιχαηλίδου για το νέο πλαίσιο που προώθησε, κατηγορώντας την ότι θέλει να κλείσει το μαγαζί του. Ελεγε χαρακτηριστικά ότι «έβαλε νέες προδιαγραφές κτιριακές σε υφιστάμενα κτίρια, που εμείς δεν τα έχουμε αγοράσει, μας τα έχουν κάνει δωρεά. Τα κτίρια δεν τα χτίσαμε, μας τα έδωσαν άνθρωποι». Εξέφρασε τη μεγάλη έκπληξή του για τις προβλεπόμενες «ποινές σύλληψης του υπεύθυνου του φορέα και φυλάκισης του από 1 έως 5 χρόνια, αλλαγή του ΔΣ του φορέα και το δικαίωμα σε υφυπουργό να ορίζει νέο ΔΣ» και κραύγασε: «Ζητάω από τον πρωθυπουργό να με δει και να περιχαρακώσει το «Χαμόγελο» από την κάθε κ. Μιχαηλίδου». Το χόντρυνε ακόμη περισσότερο, όταν κατήγγειλε τη Μιχαηλίδου πως «κάνει συνεργασία με παράρτημα διεθνούς φορέα για την παιδική προστασία, που έχει πολύ χρήμα από πίσω». Προφανώς αναφερόταν στα «Παιδικά χωριά SOS». «Είναι αποδεδειγμένο αυτό και διαχρονικό, που ακολουθείται από συγκεκριμένο φορέα» έλεγε ο Γιαννόπουλος και αναρωτιόταν με νόημα: «Μήπως ενοχλεί ότι γίναμε το κέντρο αναφοράς;».

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα υπάρξει, μάλλον σύντομα, εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά είναι πως η κατ’ επάγγελμα φιλανθρωπία δεν είναι παρά μια μεγάλη μπίζνα. Το αστικό κράτος έχει παραδώσει την προνοιακή πολιτική στους επιχειρηματίες της φιλανθρωπίας, με αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται κάπου-κάπου δεν είναι παρά εκδηλώσεις κρίσεων που ωριμάζουν αναπόφευκτα μέσα σ’ ένα σύστημα σάπιο από πάνω μέχρι κάτω.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *