Predator: Περισσότεροι από 20 οι στόχοι στην Ελλάδα σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Διόλου απίθανο κάποια από τα θύματα του παράνομου λογισμικού υποκλοπών Predator να μην το γνωρίζουν καν. Τι έχουν βρει μέχρι στιγμής οι εν εξελίξει έλεγχοι της Αρχής;

ο κουβάρι της υπόθεσης Predator φαίνεται να ξετυλίγει σιγά-σιγά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧΑρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η οποία εδώ και έξι μήνες διενεργεί σιωπηλά τους δικούς αυτεπάγγελτους ελέγχους για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης τερματικών συσκευών προσώπων εντός της ελληνικής επικράτειας.

Αφορμή για τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΠΔΠΧ στα τέλη Ιουλίου του 2022, στάθηκαν τα έως τότε δημοσιεύματα αλλά και η υπόθεση της στόχευσης του Νίκου Ανδρουλάκη με το Predator. Ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέρασε στις 26 Ιουλίου 2022Στον Άρειο Πάγο ο Ν. Ανδρουλάκης – Κατήγγειλε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του | Ναυτεμπορική το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για να καταγγείλει την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, όπως του πιστοποιήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλεγξε τη συσκευή του και εντόπισε το κακόβουλο sms. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πάτησε το link που του απεστάλη και ως εκ τούτου το Predator δεν εγκαταστάθηκε στο κινητό του.

Έως τότε ο μόνος άλλος επιβεβαιωμένος στόχοςΠοιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη; και θύμα του συγκεκριμένου κατασκοπευτικού λογισμικού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο «ασθενής 0», ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης ΚουκάκηςΠοιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;. Η μόλυνση του κινητού του διάρκεσε τουλάχιστον 10 εβδομάδες και πιστοποιήθηκε μετά από τεχνική ανάλυση που έκανε το Citizen LabO διευθυντής του Citizen Lab μιλάει αποκλειστικά στο inside story για τις παρακολουθήσεις του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο έχει χρόνια εξειδίκευσης στην ανίχνευση spyware.

Τι έχει βρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Το σημαντικότερο ίσως από τα μέχρι τώρα ευρήματα του ελέγχου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προκύπτει από τις επίσημες απαντήσεις της σε ερωτήσεις του inside story, είναι ο εντοπισμός περίπου 40 γραπτών μηνυμάτων που περιέχουν μολυσμένα με Predator links, τα οποία έχουν αποσταλεί σε «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» κινητών τηλεφώνων.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Αρχής είναι ακόμη σε εξέλιξη, επομένως ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί. Με απλά λόγια, οι έλεγχοι πιστοποιούν ότι οι στόχοι του Predator στην Ελλάδα υπερβαίνουν τους είκοσι. Αυτό είναι κάτι που το inside story τονίζει ήδη από το πρώτο διάστημα των αποκαλύψεών του, όταν η κυβέρνηση επιχειρούσε να παρουσιάσει την υπόθεση Κουκάκη ως μεμονωμένο περιστατικό πίσω από το οποίο κρυβόταν κάποιος ιδιώτης και όχι η ίδια. Τον Μάιο του 2022, πριν μάθουμε για την υπόθεση Ανδρουλάκη, στο ρεπορτάζΔεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπίας μας με τίτλο: «Δεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπίας», γράφαμε: «Νέα στοιχεία που φέρνουμε στο φως για ένα σύνθετο πλέγμα μολυσμένων ιστοσελίδων που στήθηκαν για να παγιδεύσουν στόχους εντός συνόρων οδηγούν σε ένα λογικό συμπέρασμα: Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης δεν είναι ο μόνος Έλληνας του οποίου το κινητό παρακολουθούνταν παράνομα. Πιθανά στη λίστα να βρίσκονται μέχρι και αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων».

Στο θέμα επανήλθαμε με νέο δημοσίευμαΑπό τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator, την επομένη της καταγγελίας Ανδρουλάκη. Σε αυτό, επικαλούμενοι επικοινωνία που είχαμε με την Google, γράφαμε πως η ομάδα ανάλυσης κινδύνων της εταιρείας εκτιμούσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συλλέξει έως τότε στην Ελλάδα, υπήρχε μονοψήφιος αριθμός στόχων που διέθεταν κινητά Android. Κουκάκης και Ανδρουλάκης έχουν iphone.

Το inside story απηύθυνε ερωτήματα στην ΑΠΔΠΧ την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023, μετά το πρόστιμοΕπιβολή προστίμου στην εταιρεία Intellexa για μη συνεργασία με την Αρχή | Αρχή Προστασίας Δεδομένων ύψους 50.000 ευρώ (μπορεί να φτάσει και τα 10 εκατ. ευρώ) που επέβαλε στην Intellexa, η οποία εμπορεύεται το Predator, για μη συνεργασία της εταιρείας με την Αρχή κατά τη διαδικασία ελέγχου της και κατόπιν δύο δημοσιευμάτων –στις εφημερίδες «Το Βήμα» στις 15/1Πώς η ΑΔΑΕ «έσπασε» το απόρρητο των επικοινωνιών | Το Βήμα και «Τα Νέα» στις 16/1– που αναφέρονταν σε «20 μηνύματα-δολώματα» που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο έρευνας της Αρχής για το Predator και σε εν εξελίξει ελέγχους της σε «παρόχους μαζικής αποστολής sms (σ.σ.: sms centers)».

Στις απαντήσεις της, η ΑΠΔΠΧ αναφέρει ότι «έως σήμερα η Αρχή έχει απευθυνθεί σε τέσσερις τέτοιες εταιρείες (σ.σ.: sms centers) στην Ελλάδα. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές θα είναι οι τελευταίες στην Ελλάδα ή όχι. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται εταιρείες εκτός Ελλάδας –όπως έχει ήδη διαπιστωθεί– αλλά εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνεργασία από τις εκάστοτε ομόλογες εποπτικές αρχές». Ακόμη τονίζει ότι: «Έως σήμερα έχουν προκύψει περί τα 40 SMS αλλά η διερεύνηση συνεχίζεται» και πως αυτά «έχουν αποσταλεί σε λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς». Άρα κάθε στόχος έχει λάβει πάνω από ένα sms-δόλωμα.

Πηγή με καλή γνώση της μεθοδολογίας που ακολουθείται σε τέτοιου είδους τεχνικούς ελέγχους, αναφέρει στο inside story, ότι εφόσον το μήνυμα-δόλωμα έχει αποσταλεί από ελληνικό sms center, τότε αυτός ή αυτοί που αγόρασαν την υπηρεσία με σκοπό να μολύνουν, έχουν δώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου και αριθμό πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας προκειμένου να ολοκληρώσουν την αγορά. Οι ελληνικές πλατφόρμες μαζικής αποστολής μηνυμάτων έχουν σύστημα 2FA, που σημαίνει ότι για να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία πρέπει να σταλεί πρώτα ένα sms με κωδικό επιβεβαίωσης στον πελάτη, ενώ η πληρωμή της υπηρεσίας δεν γίνεται ανώνυμα π.χ. με κρυπτονομίσματα, αλλά χρειάζεται τραπεζική κάρτα.

Εκτός από τα sms centers, η Αρχή επισημαίνει ότι «πραγματοποιούνται έλεγχοι σε εταιρείες που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με την Intellexa και των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα». Με δεδομένο ότι τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρωθεί κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου της Αρχής και της καταγγελίας ενός προσώπου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι αρκετά πιθανό μέσα σε αυτούς τους «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» που έχουν λάβει μολυσμένα sms να συγκαταλέγονται και πρόσωπα που δεν έχουν ιδέα ότι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο παράνομης παρακολούθησης με Predator ή ακόμη χειρότερα ότι έχουν όντως παγιδευτεί με το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό λογισμικό.

Το Predator, εφόσον μολύνει τη συσκευή του στόχου, τη μετατρέπει στον απόλυτο κοριό. Ο χειριστής του μπορεί να βλέπει και να ακούει οτιδήποτε πληκτρολογεί ή λέει στο τηλέφωνο το άτομο που έχει παγιδευτεί (ακόμη κι αν χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένες εφαρμογές για τις επικοινωνίες του), να έχει πρόσβαση στις επαφές του όπως και σε αποθηκευμένα αρχεία στη συσκευή του (π.χ. φωτογραφίες). Το πιο επώδυνο χαρακτηριστικό του spyware που πλήττει βάναυσα την ιδιωτικότητα είναι ότι μπορεί να ενεργοποιεί την κάμερα και το μικρόφωνο του κινητού και να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα και ήχο από τις πιο προσωπικές στιγμές του θύματος και του περιβάλλοντός του (οικογενειακού, φιλικού, επαγγελματικού). Ακόμα χειρότερα, το υλικό από τη χρήση νομότυπων παρακολουθήσεων (μέσω άρσης απορρήτου με πρόφαση την εθνική ασφάλεια) ή παντελώς παράνομων (με Predator), όπως λένε ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές των υποκλοπών και έχει αποδειχθεί από δημοσιεύματα με διαλόγους από επισυνδέσεις, υπάρχει και σε χέρια εκτός της ΕΥΠ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.«Σε μια δημοκρατία η παρακολούθηση ανθρώπων θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και να υπάρχουν κανόνες. Και δεν θα πρέπει να είναι δυνατή η κατάχρησή της για πολιτικούς σκοπούς. Για κομματικούς σκοπούς, ή για την παραμονή στην εξουσία, τη χειραγώγηση των εκλογών ή τη συγκάλυψη της διαφθοράς», είχε«Περιμένω από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να φερθούν δημοκρατικά» πει από την Αθήνα η Σόφι ιν ΄τ Βελντ, η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά την κατάχρηση spyware σε κράτη-μέλη της ΕΕ, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Γιατί είναι σημαντικά τα ευρήματα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Το εύρημα της ΑΔΠΔΧ για «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» ανεβάζει σημαντικά τον επίσημα πιστοποιημένο αριθμό των στόχων που ξέραμε έως σήμερα. Εδώ χρειάζεται μια μικρή υπενθύμιση και μια απαραίτητη διευκρίνιση: Από τον Απρίλιο που το inside story αποκάλυψε την πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση Predator κατά ευρωπαίου πολίτη έως σήμερα, έχει παρελάσει πλήθος ονομάτων από τη λίστα των παρακολουθήσεων (νόμιμων/νομότυπων μέσω άρσης απορρήτου των επικοινωνιών από την ΕΥΠ ή/και παράνομων μέσω της χρήσης του spyware). Ωστόσο σε λίγες περιπτώσεις εξ αυτών έχουν παρουσιαστεί πειστήρια και σε ακόμη λιγότερες έχουν υπάρξει αποδείξεις, που θα προέκυπταν μετά από τεχνικό έλεγχο της συσκευής των στόχων/θυμάτων.

Μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε επίσης μηνυτήρια αναφορά Χρήστος Σπίρτζης: Ίχνη Predator στο κινητό του – Καταγγελία βόμβα από τον ΣΥΡΙΖΑ | news247 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας ότι βρήκε «ίχνη Predator» στο κινητό του και έδειξε screenshots από τα ύποπτα μηνύματα που έλαβε και στους δύο αριθμούς κινητών που κατέχει στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν από έξω. Το inside story είχε συναντηθεί τότε με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος μας εξήγησε πώς βρήκε τα ίχνη αυτά και μας έδειξε τα ίδια πειστήρια, ωστόσο απ’ όσα μας είπε προέκυψε ότι δεν είχε απευθυνθεί σε κάποιον εξειδικευμένο για να ελέγξει τεχνικά το κινητό του, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν μολύνθηκε και φυσικά να πιστοποιηθεί τεχνικά ότι υπήρξε στόχος. Τα sms εξάλλου τα είχε λάβει όταν είχε την προηγούμενη συσκευή iphone, η οποία είχε επαναφερθεί σε εργοστασιακές ρυθμίσεις σβήνοντας οποιοδήποτε ίχνος ενδεχόμενης μόλυνσης. Όπως μας εξήγησε, η μέθοδος που ακολούθησε ήταν η εξής: έψαξε μόνος του τα εισερχόμενα γραπτά μηνύματά του χειροκίνητα, αναζητώντας αν έχει λάβει κάποιο link από τα μολυσμένα domains που είχαμε ήδη δημοσιεύσει. Πράγματι βρήκε ένα sms με link που ήταν ήδη γνωστό ότι σχετιζόταν με το Predator και άλλο ένα που συνδέθηκε στην πορεία με το ίδιο spyware. Αυτά τα κοινοποίησε σε δύο εξειδικευμένος τεχνικούς. οι οποίοι του πιστοποίησαν προφορικά ότι είχε στοχοποιηθεί.

Λίγες ημέρες πριν, στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, δημοσίευμαΣτο στόχαστρο οι μη αρεστοί | Εφημερίδα των Συντακτών της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Στο στόχαστρο οι μη αρεστοί» αποκάλυψε ντοκουμέντα (δηλαδή screenshot από sms με μολυσμένα links) για την φερόμενη απόπειρα παγίδευσης δύο εργαζομένων της ΕΥΠ με Predator.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 άρχισε η δημοσίευση ονομάτων-στόχων ΕΥΠ και Predator από την εφημερίδα Documento, χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι ή πόσοι στοχοποιήθηκαν με τον κάθε τρόπο ή και με τους δύο. Η εφημερίδα στο φύλλο της 6ης Νοεμβρίου 2022, που άνοιξε τον χορό των ονομάτων, έκανε λόγο για «ενιαίο σύστημα υποκλοπών ΕΥΠ-Predator» και ανέφερε ότι: «Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του Αντ. Σαμαρά και του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, η παρακολούθηση γινόταν με μόλυνση της δικής τους συσκευής, σε άλλες όμως η συσκευή που προσβλήθηκε ανήκει σε πρόσωπο που διατηρεί στενές σχέσεις με τον πραγματικό στόχο. […] Σκοπός της επίσημης παρακολούθησης ήταν να εντοπιστεί με ποιους έχει επαφή ο παρακολουθούμενος. Δηλαδή να ανιχνευτούν οι συχνές επαφές του. Αφού ανιχνεύονταν αναλάμβανε το Predator. Οι συχνοί συνομιλητές του στόχου, ανυποψίαστοι συνήθως, μολύνονταν με το λογισμικό. Πρόσωπα που συνδέονταν με τους πολιτικούς, σύζυγοι ή εξωσυζυγικές τους σχέσεις, παρακολουθούνταν από το Predator», υποστήριζε το ίδιο δημοσιεύμα που κάνει λόγο και για παγίδευση και του κινητού του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη με το κακόβουλο λογισμικό.

Η πρώτη λίστα ονομάτων που δημοσίευσε το Documento συνοδευόταν και από ορισμένα screenshots από sms με μολυσμένα links που φέρεται να έλαβε στο κινητό του ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης, Θεόδωρος Καρυπίδης. Στο φύλλο της 13ης Νοεμβρίου 2022, το Documento μαζί με τη δεύτερη λίστα ονομάτων δημοσιεύει ακόμη ένα screenshot με λεζάντα «το μήνυμα που περιείχε κακόβουλο λογισμικό το οποίο στάλθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021 στο κινητό ενός από τα πρόσωπα της λίστας», χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο από τα σχεδόν 40 ονόματα.

Έκτοτε όσα έχουν δημοσιευθεί από την ίδια εφημερίδα εστιάζουν σε πρόσωπα που έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της νόμιμης διαδικασίας άρσης απορρήτου με αιτία (ή πρόφαση) την εθνική ασφάλεια (υπουργός Κωστής ΧατζηδάκηςΙδού οι αποδείξεις που ζητάτε, κ. Μητσοτάκη | Documento, αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος ΦλώροςΣτόχος 519c της ΕΥΠ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ | Documento). Οι παντελώς παράνομες στοχοποιήσεις ατόμων μέσω Predator φαίνεται να μην απασχολούν πλέον. Εκτός κάδρου του έντυπου Τύπου (πλην της Εφημερίδας ΣυντακτώνΥπό την προστασία της ΑΑΔΕ το παρακράτος των υποκλοπών | Εφημερίδα των Συντακτών) δεν είναι μόνο οι παράνομες παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών με το Predator (είναι παράνομες ακόμη κι αν έγιναν για λογαριασμό κρατικών υπηρεσιών), αλλά και οι ιδιώτεςΟι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate (Έλληνες και ξένοι) που τις διευκόλυναν και εμπλέκονται με τη διάθεση του κακόβουλου λογισμικού.

Κάνοντας τις πράξεις, καταλήγουμε ότι μέχρι σήμερα πειστήρια (έστω αποσπασματικά) ή αποδείξεις για στοχοποίηση με το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό λογισμικό έχουν δει το φως της δημοσιότητας για έξι συν ένα άτομα δηλαδή: Θανάσης Κουκάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ, Χρήστος Σπίρτζης, Θεόδωρος Καρυπίδης και ακόμη ένα πρόσωπο που δεν κατονομάζεται. Από αυτά τα επτά, για δύο μόνο έχει δημοσιοποιηθεί ότι κρατάνε στα χέρια τους και τεχνική ανάλυση που πιστοποιεί ότι στοχοποιήθηκαν ή μολύνθηκαν από το Predator, δηλαδή οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης. Δύο ακόμα πρόσωπα που δουλεύουν σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν πιστοποιήσει τη μόλυνση του τηλεφώνου τους και έχουν εκδόσει από εξουσιοδοτημένους οργανισμούς σχετικά πιστοποιητικά, χωρίς ωστόσο να το έχουν δημοσιοποιήσει. Συνεπώς η πλειοψηφία των μέχρι σήμερα στόχων είτε αγνοεί τελείως ότι το τηλέφωνό τους έχει στοχοποιηθεί και επιτυχώς παραβιασθεί ή αποφεύγουν να το εξετάσουν, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν πατήσει τον μολυσμένο σύνδεσμο.

Γι’ αυτό ο αριθμός των τηλεφώνων-στόχων και εν δυνάμει θυμάτων του Predator που εντόπισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στους τεχνικούς ελέγχους που διενεργεί αρμοδίως έχει ειδική σημασία και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη συστηματική και μαζική παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της εταιρείας Intellexa, συμφερόντων ενός Ισραηλινού και ενός Έλληνα επιχειρηματίαPredatorgate: Παραμένει μέτοχος της Intellexa ο Φέλιξ Μπίτζιος, κατά προσώπων στη χώρα μας. Παράνομη, τονίζουμε για μία ακόμα φορά, είναι η παρακολούθηση με Predator ακόμη κι αν ο εντολέας είναι το κράτος.

Τέσσερις μήνες μετά την εγκατάλειψη από την Intellexa των γραφείων της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό, η ΑΠΔΠΧ συναντήθηκε σε αυτά με τους δικηγόρους Άντρο Πελεκάνο, Ανδρέα Μήτσαινα και την ψυχή των εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν στην Ελλάδα, Μερόμ Χαρπάζ. Ο Χαρπάζ είναι επικεφαλής του ισραηλινού ομίλου στη χώρα μας, χωρίς να αναφέρεται στις λίστες εργαζομένων της εταιρείας. Μάλιστα ο Χαρπάζ περίμενε σκληρότερο έλεγχο από τις ελληνικές αρχές τον περασμένο Μάϊο και ήταν έτοιμος, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαντήσει σε σκληρότερες ερωτήσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), που ουδέποτε τέθηκαν.

Η ΑΠΔΠΧ ζήτησε να δει όχι μόνο τον σέρβερ της εταιρείας, αλλά και τις καταστάσεις προμηθευτών και πελατών καθώς και τις συναλλαγές με άλλες εταιρείες του ομίλου εντός και εκτός Ελλάδας. Οι συνομιλητές της διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους της Αρχής ότι τα στοιχεία αυτά, αν και αφορούσαν προηγούμενη οικονομική χρήση, είχαν παραδοθεί στην ΕΑΔ – η οποία όπως έχουμε γράψειΑπό τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator έκανε πλημμελή έλεγχο, παραλείποντας να ζητήσει και να εξετάσει σημαντικά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story η ισραηλινή εταιρεία ήταν έτοιμη να παραδώσει στην ΕΑΔ και στοιχεία κίνησης των τραπεζικών της λογαριασμών, τα οποία η ΕΑΔ ουδέποτε πήρε. Τα στοιχεία αυτά, όπως αποκαλύψαμε τον Νοέμβριο του 2022 σε ρεπορτάζΕλληνικό δημόσιο και Intellexa: κι όμως γνωρίζονται με τίτλο «Ελληνικό δημόσιο και Intellexa: κι όμως γνωρίζονται», αποδεικνύουν ότι υπήρχε κίνηση χρήματος μεταξύ εταιρειών συμφερόντων επιχειρηματιών με κομβικό ρόλο στην υπόθεση των παρακολουθήσεων (Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος).

Για την τωρινή δυστοκία συνεργασίας της Intellexa με την ΑΠΔΠΧ η πλευρά των Iσραηλινών επικαλέσθηκε το γεγονός ότι η Intellexa υπολειτουργεί, αφού απασχολεί με βάση τα στοιχεία ασφάλισης μία μόνη υπάλληλο, η οποία βέβαια τυγχάνει να είναι Μάνατζερ Ανθρώπινου Δυναμικού (!). Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζPredatorgate: Η Intellexa μένει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 2022 με τίτλο «Predatorgate: Η Intellexa μένει στην Ελλάδα», στο οποίο παρουσιάσαμε νέα στοιχεία που δείχνουν πώς η εταιρεία αξιοποίησε τον κρίσιμο χρόνο που άφησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να χαθεί, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή της στη χώρα, το καθήκον της μοναδικής υπαλλήλου της Intellexa στα χαρτιά είναι «η διαχείριση ανθρώπινων πόρων – σε μια εταιρεία χωρίς ανθρώπους, τουλάχιστον όχι σε μισθολόγιο».

Αυτή την εβδομάδα ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ανέφερε σε ρεπορτάζIsraeli cyber tsar Tal Dilian plans Tel Aviv return | Intelligence Online του οτι ο Ταλ Ντίλιαν συζητάει την οριστική μετεγκατάσταση των εταιρειών του από την Ελλάδα και την Κύπρο στο Τελ Αβίβ. Επίσημα η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε την είδηση. Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι το cluster των εταιρειών spyware του Ισραήλ αναζητά τρόπους για να εδραιώσει την παρουσία του στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για την ΕΥΠ (5002/22), που δίνει τη δυνατότητα της χρήσης «κατασκοπευτικού λογισμικού» από το επίσημο κράτος.

Πηγή: Ελίζα Τριανταφύλλου – insidestory.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *