Πόλεμος μέχρι το 2025 μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας;

Μετά τις σημερινές δηλώσεις του εκπρόσωπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, ότι και ένα δεύτερο κατασκοπευτικό κινέζικο «αερόπλοιου» παρουσιάστηκε στην Λατινική Αμερική -χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία, (να θυμίσουμε ότι χτες ότι οι Αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον εντοπισμό ενός Κινέζικου μπαλονιού -κατασκόπου να διασχίζει τη Μοντάνα, πολιτεία στην οποία οι ΗΠΑ διαθέτουν ορισμένους πυρηνικούς πυραύλους), οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αποδίδει το περιστατικό σε «ατύχημα», ισχυριζόμενο ότι το «αερόπλοιο» εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «λόγω ανωτέρας βίας» και χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς.

Χαρακτηριστικό της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ αυτών των δυο χωρών είναι ότι Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ επαναφέρουν την «προφητεία» του πτέραρχου Μάικ Μίνιχαν της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών: «Βλέπω τον πόλεμο με την Κίνα να πλησιάζει το 2025».

Ο συγκεκριμένος καραβανάς δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Εχει στις διαταγές του 50.000 στρατιώτες και πάνω από 500 αεροσκάφη. «Ελπίζω να κάνω λάθος. Το ένστικτό μου, όμως, μου λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025», αναφέρει σε υπόμνημα που έστειλε στους αξιωματικούς του την περασμένη εβδομάδα, καλώντας τους να ετοιμαστούν καταλλήλως και να εντείνουν τις ασκήσεις ετοιμότητας. Αιτιολόγησε την εκτίμησή του σημειώνοντας ότι το 2024 διεξάγονται προεδρικές εκλογές τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ταϊβάν και το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Υπενθυμίζεται ότι, το 2021, άλλο κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε κάνει λόγο για επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν πριν τα τέλη της δεκαετίας και πιθανώς ως το 2026.

Την άποψη του Αμερικανού στρατηγού συμμερίστηκε δημόσια με δηλώσεις του και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος δήλωσε εκτός των άλλων ότι μέχρι το 2025 ένας πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα είναι αναπόφευκτος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *