Οι δεξιοί μας διδάσκουν ιστορία – Με αφορμή ότι σαν σήμερα 4 Φλεβάρη του 1843 πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ηταν σαν σήμερα 4 Φλεβάρη του 1843 όταν πεθαίνει ο ήρωας της Επανάστασης του ’21 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Δεν θα αναφέρουμε στην βιογραφία του την οποία μπορείτε πανεύκολα να συναντήσετε στο διαδίκτυο. Για τον γέρο του Μοριά θα διαβάσετε την καθεστωτική ιστορία που τον παρουσιάζει σαν γενναίο αγωνιστή.

Aν όμως αναγνώσετε το φοβερό βιβλίο Νίκου Δ. Πλατή που έχει τίτλο “μικροΜέγα Κολοκοτρωνέικο (Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων), θα συναντήσει έναν … άλλο Κολοκοτρώνη απ’ αυτόν που διδάσκουν τα σχολικά βιβλία. Σ’ αυτό διαβάζουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Θ. Κολοκοτρώνης ήταν ένας που περνούσε την ζωή του ληστεύοντας τους ανήμπορους φτωχούς χωριάτες, ή πουλώντας τις υπηρεσίες του σαν πιστολάς στους κοτζαμπάσηδες του Μοριά.
Αυτή ήταν η “προσφορά του στο έθνος”, γι’ αυτό και μετά την απελευθέρωση αν και είχε ξεκινήσει πάμπτωχος βρέθηκε να είναι ένας από τους πλουσιότερους πολίτες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το σπίτι του, ήταν στη βασιλική γειτονιά, μόλις δυο βήματα από το παλάτι.

Δεν είναι το θέμα μας, όμως αυτό και δεν είμαστε οι πιο αρμόδιοι για να εκτιμήσουμε ποια πραγματικά ήταν η ιστορική διαδρομή του Θ. Κολοκοτρώνη. Υπάρχουν πάντως διαμετρικά αντίθετες απόψεις ιστορικών για την προσωπικότητά του.

Αλλου θα σταθούμε:

Γνωρίζεται ότι ο Θ. Κολοκοτρώνης ήταν … δεξιός; Αν όχι σας παραπέμπουμε στην δήλωση του νεοδημοκράτη βουλευτή Μιλτιάδη Χρυσομάλλη, που ως ομιλητής, εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων σε εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας για την επέτειο της γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είπε επί λέξη: «Επειδή ο Κολοκοτρώνης πίστευε στο έθνος και στη δημοκρατία είναι σίγουρα Έλληνας, είναι σίγουρα Μεσσήνιος και σίγουρα δεν είναι αριστερός διότι η αριστερά δεν πιστεύει στο έθνος».

Είστε ενήμεροι ότι πριν υπάρξει ο ξεσηκωμός για να απαλλαγούμε από την Τουρκοκρατία το 1821, οι εν δυνάμει επαναστάτες, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος κλπ, είχαν τα κονέ τους με τους Αμερικάνους που είχαν επαναστατήσει για να απαλλαγούν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες και έτσι “εμπνεύστηκαν” για να ξεσηκωθούν κι εδώ και να διώξουν τους Τούρκους; 

Μην κολλήσετε τώρα σε “λεπτομέρειες”, αν αυτή η “έμπνευση” ήρθε στους επαναστάτες του ’21 με ταχυδρομικά περιστέρια και αν ο υπόδουλος τότε ελληνικός λαός γνώριζε καν  αν  υπάρχει κάποια ήπειρος που ονομαζόταν Αμερική.
Μην εστιαστούμε τώρα σε ανούσια πράγματα.

Δεν πρέπει να αμφισβητούμε τις διδαχές που έλαβε απ’ το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ  και μοιράστηκε μαζί μας ο πρωθυπουργό μας κ. Μητσοτάκης.

Και για πληρέστερη ενημέρωση σας συνιστούμε να διαβάσετε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μας όταν απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, κατά την επίσκεψή τους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας, 29 Σεπτεμβρίου 2020, είπε επί λέξη “Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια Επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την Αμερικανική Επανάσταση. Και νομίζω ότι θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν, αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Και αυτά είναι πάρα πολλά”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *