Το πατατράκ των δημοσκοπικών εταιρειών στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου

Το γράφαμε και χτες, αλλά βλέποντας ότι και σήμερα η καθεστωτική δημοσιογραφία το αγνοεί -για ευνόητους λόγους- να επανέλθουμε. Και αναφερόμαστε στην παταγώδη αποτυχία των αποτελεσμάτων που παρουσίαζαν οι δημοσκοπικές εταιρείες για τις προεκλογικές εκλογές στην Κύπρο. Αναμενόμενο φυσικά γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι ένα “εργαλείο” για να χειραγωγήσουν ένα μέρος του εκλογικού σώματος και δεν θέλουν να το “κάψουν”. Προσπερνάμε το ερώτημα αν οι δημοσκοπήσεις είναι πληρωμένες και άρα “έχει δίκιο ο πελάτης”, αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι δημοσκόποι είναι λανθασμένοι, …

Το ζήτημα είναι πάντως ότι οι δημοσκόποι έχοντας να “ανιχνεύσουν” την πρόθεση ψήφου, ενός μικρού εκλογικού σώματος μόλις 400.000 εκλογέων έπαθαν πατατράκ. Ας αναμένουμε να δούμε τι θα πάθουν και στις δικές μας προσεχής βουλευτικές εκλογές όπου ψηφίζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες …

Το παρακάτω κείμενο που υπογράφει ο Σπύρος Σιδέρης στην ιστοσελίδα eidiseis είναι απόλυτα διαφωτιστικό:

Όσοι δεν έχουν κοντή μνήμη, θα θυμούνται την τεράστια αποτυχία των δημοσκοπήσεων στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 ή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Αντίστοιχα στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και στις εκλογές του 2019, όπου μιλούσαν για καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ και στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, όπου πριν τον πρώτο γύρο έδιναν προβάδισμα στον Ανδρέα Λοβέρδο, αν κι έμεινε εκτός του δεύτερου γύρου που ανέδειξε νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τα ίδια και χειρότερα είδαμε και στις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, όπου οι δημοσκόποι, έδιναν άνετη επικράτηση για τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο, με διαφορά που έφτανε και στις 30 μονάδες τον Μάιο του 2022, όταν ο πρώην ΥΠΕΞ σε δημοσκόπηση της IMR λάμβανε 50,18% ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου 19,22% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 16,25% των ψηφοφόρων.

Μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν μακριά οι εκλογές και δεν ήταν εύκολο να αποτυπωθεί η βούληση των πολιτών για τον εκλεκτό τους στις Προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου.

Όμως αντίστοιχες ήταν οι προβλέψεις και τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και τον Ιανουάριο στην Κύπρο. Έδιναν μια σταθερή διαφορά μεταξύ 8-10 μονάδων στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στη δεύτερη θέση φιγουράριζε ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφήνοντας εκτός δεύτερου γύρου τον Ανδρέα Μαυρογιάννη του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου, ο Χριστοδουλίδης λάμβανε από την ΚΥΜΑΡ 41,25%, από την ΝΟΒΕΡΝΑ 39,7%, από την Σύμμετρον 39,02%, από την Prime Consulting 35,32%, από του Συμβούλους RAI 39,73% και από την CMRC 36,65%.

Στις ίδιες δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου λάμβανε, 20%, 23,15%, 21,95%, 23,85%, 21,62% και 26,75%.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης του ΑΚΕΛ, αντίστοιχα κατέγραφε στις ίδιες δημοσκοπήσεις, 18,75%, 21,4%, 21,95%, 23,62%, 23,79% και 25,47%.

Η εικόνα των δημοσκοπήσεων δεν άλλαξε ιδιαίτερα και τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέγραφε μεγάλη διαφορά από τους δυο συνυποψήφιους του, ενώ η μάχη για την δεύτερη θέση ήταν ένα ντέρμπι.

Από τις αρχές του 2023 πραγματοποιήθηκαν 14 δημοσκοπήσεις μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, όταν κι έκλεισε ο κύκλος των ερευνών.

Κοιτάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης που κέρδισε τον πρώτο γύρο με 32,04% έναντι 29,61% του δεύτερου Ανδρέα Μαυρογιάννη και με τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου με 26,11% είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Όπως γίνεται σαφές καμιά δημοσκόπηση δεν άγγιξε καν τη διαφορά μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του δεύτερου Ανδρέα Μαυρογιάννη που ήταν 2,43%. Για να μην αναφερθούμε στο ντέρμπι που πρόβλεπαν οι δημοσκοπικές εταιρείες μεταξύ Μαυρογιάννη-Νεοφύτου που εξελίχθηκε σε περίπατο του υποψηφίου του ΑΚΕΛ.

Μπορεί να μιλούν οι εταιρείες για λάθη επουσιώδη στη βάση του στατιστικού λάθους, όμως όταν οι έρευνες αυτές δημοσιεύονται, ουσιαστικά παρεμβαίνουν πολιτικά και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Αυτό αποδεικνύει ότι η κάλπη είναι ο μόνος τρόπος για να φανεί η βούληση των πολιτών κι όχι οι δημοσκοπήσεις.

__________________

Και από την ιστοσελίδα της ΚΟΝΤΡΑ

Κυπριακές προεδρικές εκλογές: Μια ακόμη παταγώδης διάψευση των γκαλοπατζήδων

Από τα τρία «παιδιά» του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που συγκρούστηκαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέρασαν στο δεύτερο γύρο τα δύο «νόθα» και αποκλείστηκε το «εντός γάμου». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήρθε πρώτος με 32,04%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεύτερος με 29,60% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου (πρόεδρος του ΔΗΣΥ) τρίτος με 26,11%.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ο υποψήφιος της Δεξιάς (ΔΗΣΥ) μένει εκτός δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Αυτό, όμως, είναι μαγική εικόνα. Γιατί και ο Χριστοδουλίδης στέλεχος του ΔΗΣΥ υπήρξε. κατέβηκε ως ανεξάρτητος, όταν το κομματικό κογκλάβιο επέλεξε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νεοφύτου, ως υποψήφιο. 

Ο Χριστοδουλίδης υπήρξε επί χρόνια στενός συνεργάτης του Αναστασιάδη, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών. Μπορεί να μην πήρε το χρίσμα του ΔΗΣΥ, είχε όμως την υποστήριξη πρώην βουλευτών και υπουργών του δεξιού κόμματος και την επίσημη υποστήριξη από το λεγόμενο «πατριωτικό Κέντρο» (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, με την τελευταία να μην υποστηρίζει τελικά τον Μαυρογιάννη, όπως είχε διαφανεί αρχικά). Και βέβαια, ο Χριστοδουλίδης είχε την υπόγεια στήριξη του Αναστασιάδη, που αρνήθηκε να υπογράψει την υποψηφιότητα Νεοφύτου, κλείνοντας με νόημα το μάτι στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ.

Από την άλλη, ο Μαυρογιάννης είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ (που παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, εκφράζοντας ουσιαστικά τη σοσιαλδημοκρατία), αλλά ούτε μέλος του ΑΚΕΛ υπήρξε ούτε αριστερός δήλωσε ποτέ. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος του κυπριακού διπλωματικού σώματος και στενός συνεργάτης του απερχόμενου Αναστασιάδη και στις δυο θητείες του ως προέδρου. Διπλωμάτης καριέρας, υπηρέτησε σε κρίσιμα πόστα της κυπριακής διπλωματίας, έχοντας χειριστεί σε διάφορες φάσεις την ατζέντα των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο Χριστόφιας τον είχε ορκίσει υφυπουργό Προεδρίας για να οργανώσει την κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ ο Αναστασιάδης τον διόρισε επικεφαλής διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, θέση στην οποία παρέμεινε από τον Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι τον Μάη του 2022, οπότε παραιτήθηκε για να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα υπήρξε έκπληξη και ως προς τον αποκλεισμό του Νεοφύτου και ως προς τη διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους, καθώς τα γκάλοπ έφερναν τον Χριστοδουλίδη να προηγείται με τουλάχιστον δέκα μονάδες και τον Νεοφύτου να προηγείται του Μαυρογιάννη. Αλλά τα γκάλοπ έφτιαχναν κλίμα, δεν διαμόρφωναν το κλίμα. Οσοι πίστεψαν τους γκαλοπατζήδες πήγαν –για μια ακόμη φορά- «κουβά», αλλά οι γκαλοπατζήδες δε δίνουν δεκάρα. Γι’ αυτό πληρώνονται, αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν

Ισχυροί παράγοντες της κυπριακής αστικής τάξης «έσπρωχναν» τον Χριστοδουλίδη, εμφανίζοντάς τον σαν… μινιατούρα του Μακρόν. Ο νέος, ο κοσμοπολίτης, ο μοντέρνος, μακριά από την εικόνα του παραδοσιακού αρτηριοσκληρωτικού δεξιού, αυτός που θα ανανεώσει το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο.

Ο Νεοφύτου πλήρωσε τα σκάνδαλα και τη διαφθορά («χρυσά διαβατήρια» κτλ.), στα οποία ήταν μπλεγμένα επίλεκτα στελέχη του ΔΗΣΥ, ακόμη και το δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη. Αναγκαστικά θα κάνει στη μπάντα, ώστε κάποιος νέος ή νέα να αναλάβει να ανασυγκροτήσει το κόμμα της κυπριακής Δεξιάς.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι το νέο ρεκόρ της αποχής που έφτασε στο 28% και πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένο ανάμεσα στους νέους, αν κρίνουμε από τις εκκλήσεις που απευθύνονταν απ’ όλο το πολιτικό σύστημα προς τους νέους προεκλογικά, να πάνε να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους. Το 28% είναι τεράστιο ποσοστό για την Κύπρο και δεν πρέπει να το συγκρίνουμε με ποσοστά αποχής στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Κύπρος έχει ακόμη τη χαίνουσα πληγή της de facto διχοτόμησης και των προσφύγων και αυτό διατηρούσε ψηλά το πολιτικό ενδιαφέρον, το οποίο διοχετευόταν στις κάλπες. Πλέον αυτό έσπασε. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως νέοι, συνειδητοποιούν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα εμπορεύεται και τις ζωές τους και τη διχοτόμηση του νησιού και του στρέφουν την πλάτη. Κι αυτό κάθε άλλο παρά απολίτικη στάση είναι.

Και βέβαια, πρέπει να σημειωθεί η νέα άνοδος των νεοναζιστών του ΕΛΑΜ (ξεκίνησε ως κυπριακό παράρτημα της ΧΑ), ο υποψήφιος του οποίου κατετάγη τέταρτος με 6,04% (στις εκλογές του 2018 είχε πάρει 5,65%). Σύμφωνα με το ΡΙΚ, που επικαλείται τα exit poll, ο Χρίστος Χρίστου (χρυσαυγίτης όσο βρισκόταν στην Αθήνα για σπουδές στο ΤΕΙ) πήρε τις περισσότερες από τις 24.002 ψήφους του από νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών. Δείγμα κι αυτό της κατάπτωσης του αστικοκοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα της Δεξιάς.

Αν και για εμάς δεν έχει καμιά σημασία ποιος θα κερδίσει στο δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή, εκτιμούμε ότι τις περισσότερες πιθανότητες έχει ο Χριστοδουλίδης. Μπορεί να πάρει ψήφους του Νεοφύτου (ενδεχομένως να υπάρξει και επίσημη στήριξη από τον ΔΗΣΥ, μολονότι τα ηγετικά στελέχη του είναι χολωμένα μαζί του), μπορεί να πάρει ψήφους των νεοναζιστών, που δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν… «κομμουνιστήν» (γι’ αυτούς, το ΑΚΕΛ και όλοι όσοι νταραβερίζονται μ’ αυτό είναι «κομμουνισταί»). ‘Η αποχή θα κάνουν ή θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη. Αντίθετα, ο Μαυρογιάννης δεν έχει δεξαμενή άντλησης ψήφων και ποντάρει μόνο σε χολωμένους ψηφοφόρους του Νεοφύτου. Υπάρχει, βέβαια, το προηγούμενο του 1988, όταν ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Βασιλείου, κέρδισε τον Κληρίδη, που προηγούταν στον πρώτο γύρο, όμως ο Βασιλείου πήρε ψήφους των κεντρώων υποψήφιων (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ), ενώ τώρα τα κόμματα του «πατριωτικού Κέντρου» δεν κατέβασαν υποψήφιους και εξαρχής στήριξαν τον Χριστοδουλίδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *