Μια ένσταση για την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη

Του Γιώργη Γιαννακέλλη.

Μπήκα στην διαδικασία, αφού διάβασα το σχετικό ρεπορτάζ που υπάρχει στην ιστοσελίδα 902, να παρακολουθήσω το βίντεο με την ομιλία που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπ. Αμυνας.

Κάτι δεν μου έκατσε καθόλου καλά στην αποστροφή της τοποθέτησής του που αναφέρθηκε στην ανιστόρητη – ανεκδιήγητη πρόταση του Μητσοτάκη, ότι το ΕΑΜ “δίχασε” τον Ελληνικό λαό.

Ας δούμε το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Παφίλη για να το σχολιάσουμε:

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τους διχασμούς του παρελθόντος όμως λέει αναφερόμενος στον ύμνο του ΕΑΜ που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη. Εδώ δεν γελάνε. Δεν ενοχλεί την Νέα Δημοκρατία ότι ο ύμνος του ΕΛΑΣ ακούγεται σε μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. γιατί τα ιδανικά του ΕΑΜ με τα ιδανικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχέση όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Ξεκίνησε με τον ύμνο του ΕΑΜ και στην μέση συνέχισε με τον ύμνο στον Γεώργιο Παπανδρέου. ο οποίος, Γεώργιος Παπανδρέου, ήτανε θανατικός και αιμοσταγής εχθρός του ΕΑΜ. Και αν έχετε αντίρρηση όταν ξεκίνησε εκείνη η άθλια συνθήκη του Λιβάνου, ξέρετε τι είπε: Το ΕΑΜ είναι ένα όργανο δολοφόνων. Αυτά είπε. Και μετά στο Σύνταγμα είπε “πιστεύομεν και στην λαοκρατίαν”. Ενοχλεί κυρίως την Ν.Δ ότι το ΕΑΜ απέδειξε ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Οτι συσπείρωσε όλο τον λαό σε μια άλλη κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι είναι με το ΕΑΜ. Και στον κλέφτη, ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι. Και την ίδια στιγμή είναι με το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους, τον ιμπεριαλισμό και με την ειρήνη. Αυτό τι λέγετε; Τι άλλο μπορεί να πει κανένας για την υποκρισία που κρύβεται.

Αρχικά να πούμε ότι σωστά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στιγμάτισε την πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει “ύμνο στον Γεώργιο Παπανδρέου”. Είναι κάτι που κάναμε και εμείς.

Απόλυτο δίκιο έχει ο Θ. Παφίλης να αποκαλεί άθλια την συνθήκη του Λιβάνου η οποία ήταν ο προπομπός για να ακολουθήσει η συμφωνία της Καζέρτας που καθόριζε μεταξύ άλλων ότι όλες οι αντάρτικες ομάδες τίθενται στις διαταγές της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία με τη σειρά της τις θέτει υπό τις διαταγές του στρατηγού Σκόμπι.

(Για όσους/ες αναγνώστες/ιες μας θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στην πρόσφατη ιστορία μας, στο μπλοκ “ιστορικά ντοκουμέντα” αναρτήσαμε όλο το σχετικό κεφάλαιο που έχει τίτλο “Η διάσκεψη του Λιβάνου και οι παραφυάδες” από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη “Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνιού κράτους 1830 – 1974)”. Προσωπικά η προσέγγιση αυτή δεν με βρίσκει σύμφωνο  αφού είναι γραμμένη από τροτσκιστικό πρίσμα και παίρνει σαν δεδομένα υποθετικές κρίσεις του συγγραφέα..
Η ουσία είναι, όπως σημείωνε και ο  σ. Τάσος Κατιντσάρος σε κείμενο του ότι στο Λίβανο, ΚΚΕ και ΕΑΜ αποδεχόμενοι το σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου και παίρνοντας 7 υπουργεία, παρέδωσαν την εξουσία ουσιαστικά στην αστική τάξη).

Μέχρι εδώ καμιά ένσταση για τα λεγόμενα του βουλευτή του ΚΚΕ. Αυτό που πραγματικά με ενόχλησε, είναι είναι το πόσο γρήγορα “ξεπέταξε” την αθλιότητα του Μητσοτάκη ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ΕΑΜ δίχασε τον ελληνικό λαό. “Ενοχλεί κυρίως την Ν.Δ ότι το ΕΑΜ απέδειξε ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Οτι συσπείρωσε όλο τον λαό σε μια άλλη κατεύθυνση”, είπε ο Θ. Παφίλης και ξεπέρασε το θέμα! Από κει και πέρα, επιδόθηκε σε μια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις θέσεις του για το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους ….

Δεν ξέρω, αλλά εμένα αυτή η στάση μου φαίνεται ακατανόητη! Δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον κομμουνιστή βουλευτή να υπερασπιστεί ηρωικές παραδόσεις του λαού μας και ταυτόχρονα να καυτηριάσει τους πολιτικούς προγόνους της συντηρητικής παράταξης και αυτός επικεντρώνεται να κάνει κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιθανόν να είμαι υπερβολικός λόγω των “κολλημάτων” μου με ιστορικά θέματα. Δεν ξέρω … Αλλά πάντως το ομολογώ. Καθόλου καλή εντύπωση δεν μου έκανε η τοποθέτηση του Θ. Παφίλη, του καλύτερου κοινοβουλευτικού άνδρα που έχει η Κ.Ο του ΚΚΕ.

3 απαντήσεις στο “Μια ένσταση για την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη”

  1. Τόσο σκληρή, τόσο ΑΙΧΜΗΡΗ κριτική στο κκε; Απαπα… Ανατρίχιασα. Το γεγονός ότι το κκε ήταν το μόνο κόμμα που ρητά, εν μέσω χούντας, συνταγματικής εκτροπής δύο ετών κατάστασης “έκτακτης ανάγκης”, εγκλεισμών, ανθρώπινων πειραμάτων, που θέλαμε άδεια για να βγούμε από το σπίτι, με τον πρωθυπουργό επικεφαλής του ΕΣΡ και της ΕΥΠ, βγήκε και έβαλε χέρι να μην την λέμε χούντα (Χαλβαντζής) ενώ ήταν συνένοχο στη σιωπή απέναντι στους απεργούς πείνας ανεσταλμένους υγειονομικούς, εκεί μώκο.

  2. Ο Παφιλης όταν θα του δοθεί καλυτερη ευκαιρία δεν το έχει για τιποτα
    να επιτεθεί ολομέτωπη εναντίον του ΕΑΜ και του ΚΚΕ εκείνης της περιόδου
    γιατιη αντικομμουνιστικη ανταπαναστατικη υστερία που τους διακατέχει εδώ
    και χρόνια τους οδηγεί στη εμαυρωση των ηρωικων αγώνων του λαού μας για
    λευτεριά και εθνική ανεξαρτησια

  3. ο συριζα για ψηφοθηρικους λογους μπορει να εξυμνει ποτε τον αρη, ποτε τον παπανδρεου αν ελπιζει ετσι οτι θα μετατρεψει τους ακροατες του σε ψηφοφορους. αλλα και το κκε αν θελουμε να ειμαστε αντικειμενικοι εφοσον αντιπαλο θεωρει τον συριζα γιατι μοιραζονται μερος αριστερων ψηφων πραττει αναλογα. ο σκοπος αγιαζει τα μεσα. φτανει ο σκοπος να ειναι καλος..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *