Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην Green Properties!

Η εργοδοσία της Green Properties, μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται και στα πολυτελή ακίνητα, απέλυσε 11 μισθωτούς μηχανικούς, αμειβόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Οι συνάδελφοι κατέθεσαν κείμενο στην εταιρεία όπου ζητούσαν αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών, αλλά και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση που επικρατεί.

Με τον πλέον κυνικό και αντεργατικό τρόπο η εργοδοσία της Green Properties δηλώνει ότι εάν διεκδικείς τα αυτονόητα, τότε απολύεσαι!

Η εργοδοσία επίσημα επικαλέστηκε μειωμένο κύκλο εργασιών. Η πραγματικότητα όμως του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνει πως είναι αυξημένος.

Πίσω από τις χλιδάτες διαφημίσεις κρύβεται εργασιακός μεσαίωνας!

Οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα της επίθεσης της εργοδοσίας εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι εργαζόμενες/οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν συλλογικά τα δικαιώματά τους. Τους ενόχλησε που απευθύνθηκαν στο σωματείο του κλάδου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Προφανώς η Διοίκηση της Green Properties, όπως όλος ο δήθεν υγιής ιδιωτικός τομέας που απεχθάνεται τα εργασιακά δικαιώματα και τη συλλογική έκφρασή τους, θέλει να «διαπραγματεύεται» μεμονωμένα και ατομικά με τον κάθε εργαζόμενο, στα πλαίσια της εργασιακής «ζούγκλας». Τους θεωρεί αναλώσιμους και θέλει να τους απολύει όποτε αυτή το επιθυμεί.

Είχαν προηγηθεί κι άλλες απολύσεις -ή εξωθήσεις σε παραίτηση- συναδέλφων,  καθώς και  απόλυση μέλους του ΣΜΤ λόγω συμμετοχής της στην 24ωρη γενική απεργία του περασμένου Απρίλη, προς τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζόμενων που είχαν απεργήσει.  Και τότε έλεγε ότι «δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη σωματείου» και είχε καλέσει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει(;) τα συγκεντρωμένα μέλη του ΣΜΤ αλλά και τους εργαζόμενους της Green Properties.

Μετά τη συγκέντρωση αρκετοί εργαζόμενοι πέρασαν από «φιλική ανάκριση» γιατί τους είδαν να μιλούν με τους συγκεντρωμένους έξω απ΄ την εταιρεία. Αντίστοιχη εργοδοτική τρομοκρατία, πάντα ευγενικά και φιλικά, επεφύλασσε η εργοδοσία και για τους εναπομείναντες εργαζόμενους σήμερα μετά τις απολύσεις.

Η Green Properties δίνει σεμινάρια αντεργατικής πολιτικής στα γραφεία και τα εργοτάξιά της. Άλλωστε μετά από καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει ήδη χρεωθεί πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και παραβίαση ωραρίων στα εργοτάξια. Όλα κινούνται με βάση την επίτευξη των πολυπόθητων χρονοδιαγραμμάτων έχοντας ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την ελλιπή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η κερδοφορία της ενισχύεται μόνο.

Έτσι χτίζεται το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές: με τη φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση, αυτά είναι η συνταγή για την εκτόξευση της κερδοφορίας κατασκευαστικών εταιρειών και τραπεζών.

Την ίδια ώρα οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων μετατρέπουν σε άπιαστο όνειρο την κάλυψη των σύγχρονων στεγαστικών μας αναγκών, και βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα κατασχέσεων λαϊκών κατοικιών.

Η Green Properties, η εργοδοσία στον κλάδο των Κατασκευών  πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν καταστέλλονται. Ούτε ο νόμος Χατζηδάκη ούτε καμία διάταξη από το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να καταργήσουν τη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική δράση, την υπογραφή ΣΣΕ με κατοχυρωμένα δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις.Καταγγέλλουμε την εταιρεία και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και στους απολυμένους. Κάθε εργατική συλλογικότητα και σωματείο οφείλει να συμπαρασταθεί έμπρακτα.

  • Να ανακληθούν οι εκδικητικές ομαδικές απολύσεις
  • Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *