“Βάρκιζα τέλος”: Ενα ανιστόρητο προβληματικό σύνθημα

Του Γ.Γ.

Αν ήταν απλώς ανιστόρητο το σύνθημα που βλέπουμε –με διάφορες παραλλαγές- κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αλλά και σε πανό σε πορείες, θα λέγαμε … λίγο το κακό.

«Το Βάρκιζα τέλος», όμως είναι ένα σύνθημα που έμμεσα «κολλάει τον δείκτη της ιστορίας», παραγνωρίζοντας τον τιτάνιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, και του τότε ΚΚΕ φυσικά, που την απαράδεκτη (μόνο;) συμφωνία της Βάρκιζας την «έσπασε» ένοπλα ένα χρόνο μετά την γένεση της.

Το να χρησιμοποιούμε δηλαδή σήμερα το σύνθημα «Βάρκιζα τέλος» πέρα από ανιστόρητο είναι και προβληματικό.

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, λοιπόν, να θυμίσουμε ότι η συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε στις 12 Φλεβάρη 1945. 

Το τι επακολούθησε το μαθαίνουμε από ένα κείμενο του Γενικού αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που υπογράφετε από τον Μάρκο Βαφειάδη. «Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας ο Ε.Λ.Α.Σ. παρέδωσε τον οπλισμό του με πρωτόκολλο στους Άγγλους αξιωματικούς που ορίστηκαν για το σκοπό αυτό. Λογικό ήταν τα όπλα αυτά να διαφυλαχτούν και να διατηρηθούν για τις ανάγκες του στρατού ή ν’ αχρηστευθούν. Έγινε όμως το αντίθετο. Δόθηκαν όλα σε χεριά δοκιμασμένων πρακτόρων τους από τον καιρό της κατοχής. Εξοπλίστηκαν οι λεγόμενες «εθνικόφρονες» οργανώσεις χιτών, βενιτών κτλ. Λειτούργησαν και λειτουργούν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς με εσωτερικό στρατιωτικό οργανισμό. 
Οι οργανώσεις αυτές μαζί με την αστυνομία ή τη βοήθεια και ανοχή της, έβαλαν σα σκοπό τους να διαλύσουν με την τρομοκρατία κάθε μορφής, τις δημοκρατικές οργανώσεις…» (Περισσότερα εδώ).

Ένα χρόνο ακριβώς, μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 12 του Φλεβάρη 1946, αποφάσισε να προχωρήσει «στην οργάνωση της νέας ένοπλης λαϊκής πάλης ενάντια στο μοναρχοφασιστικό αφηνιασμό», όπως γράφει χαρακτηριστικά στην απόφαση της.  
Η απόφαση αυτή του ΚΚΕ μεταφράστηκε πρακτικά όταν ξημερώματα της 31ης Μάρτη του 1946 αντάρτες χτυπούν το σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο.

Η συμφωνία δηλαδή της Βάρκιζας δεν είχε ισχύ παρά ένα χρόνο κι όσοι δεν αναγνωρίζουν αυτή την αλήθεια, ουσιαστικά υποτιμούν την εποποιία που έγραψε ο ΔΣΕ στα βουνά της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *