Nada Dimić. Μια Γιουγκοσλάβα ηρωίδα της τάξης μας. Ηταν μόλις 18 χρονών όταν την εκτέλεσαν οι ναζί σαν σήμερα το 1942

Την έλεγαν Nada Dimić. Ηταν μια νεαρή Γιουγκοσλάβα που κοσμεί το πάνθεο των ηρώων της τάξης μας, μια απ’ τις συντρόφισσες που σε εντυπωσιάζει η δυναμικότητα και το ψυχικό σθένος της. 

!5χρονο κοριτσάκι, γίνεται μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας και δυο χρόνια μετά, το 1940, παίρνει τον τίτλο του μέλους του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. 

Από την πρώτη στιγμή που τα ναζιστικά στρατεύματα του άξονα καταλαμβάνουν την χώρας της, το 1941, η Nada γίνεται μέλος της 1ης αντάρτικης μονάδας της περιοχής του Σίσακ. Συμμετέχει ολόψυχα στον αντιφασιστικό αγώνα εκτελώντας με τους συντρόφους της παράτολμες ενέργειες δολιοφθοράς.

Τον Ιούλη του 1941 πέφτει σε ενέδρα και αιχμαλωτίζεται από του Κροάτες Ουστάσι (Κάτι σαν τους “δικούς” μας ταγματασφαλίτες). Την βασανίζουν σκληρά αλλά η Nada Dimić δεν προδίδει κανέναν σύντροφός της.

Την φυλακίζουν, για να ρθει μια μέρα σαν την σημερινή. 17 Μάρτη 1942. Η κομμουνίστρια,  αντιφασίστρια αγωνιστής Nada Dimić, δεν είναι καν 19 χρονών. Οι ναζί την στήνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα και στην δολοφονούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stara Gradiška. Οι φασίστες έχυσαν το αίμα ενός κοριτσιού, με το οποίο γράφτηκε άλλη μια σελίδα, απ’ τις ατέλειωτες που έχουν γράψει οι κομμουνιστές/ιες παλεύοντας τις μαύρες δυνάμεις της αντίδρασης. 

Υ.Γ Το 1951 η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας θα ανακηρύξει τη Νάντα Ντίμιτς Εθνική Ηρωίδα, με την προτομή της να υπάρχει στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, μέχρι να αφαιρεθεί το 1990 με την παλινόστηση του καπιταλισμού και σ’ αυτή την χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *