Το DNA της δεξιάς: Απ’ τις “δηλώσεις μετανοίας”, στις εκδικητικές συμπεριφορές.

Του Γ.Γ.

Είναι από τις φορές που η σκέψη βγάζει κάποια αυθαίρετα (;) συμπεράσματα που ίσως να μην είναι και τόσο αβάσιμα. Και στην προκειμένη περίπτωση ότι το DNA της δεξιάς, όποια ονομασία και να παίρνει αυτή κάθε εποχή, παραμένει αναλλοίωτο. Κάθε φορά που είναι στα χέρια της η κυβερνητική εξουσία χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους που διαθέτει για να εξοντώσει όσους θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.

Πριν λίγο, λοιπόν, ολοκλήρωσα την ενημέρωση του αρχείου μου, στο οποίο τοποθέτησα και ένα δημοσίευμα που είχε δημοσιευτεί σαν σήμερα στις 23 Μάη 1949. Αυτό αναφέρεται σε μια τακτική που εφάρμοζε το τότε δεξιό καθεστώς. Με μεθόδους που φανταζόμαστε, το κράτος υποχρέωνε πολίτες να υπογράφουν “δηλώσεις μετανοίας” του τύπου: “αποκηρύσσω και αποδοκιμάζω τας αντεθνικάς προδοτικάς κινήσεις του σλαυόδουλου ΚΚΕ, την εθνοκτόνον ανταρσίαν και την ψευδοκυβέρνησιν των λησταρχών του βουνού”. Αυτές τις “δηλώσεις” τις διάβαζε οι παπάδες των εκκλησιών μετά την “θεία λειτουργία” και δημοσιευόταν στις εφημερίδες της εποχής.

Σήμερα οι διώξεις φυσικά έχουν πάρει άλλη μορφή. Οι μηχανισμοί του “επιτελικού κράτους” δεν απαιτούν “έγγραφη συμμόρφωση προς τα οδηγίας”. Εφαρμόζουν “εκσυγχρονιστικές” μεθόδους. Αν είσαι πρωτοπόρος κομμουνιστής εργάτης, εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα και πρωτοστατείς σε κάθε εργατικό αγώνα, βρίσκεσαι απολυμένος, Αν εργάζεσαι στο δημόσιο, όπως η παθολόγος γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, εκλεγμένη με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. που πάντα είναι στην πρώτη γραμμή της αγωνιστικής κινηματικής δράσης για τη δημόσια περίθαλψη. βρίσκεσαι αντιμέτωπος με εκδικητικές συμπεριφορές από τους προϊσταμένους σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *