Γιούρι Γκαγκάριν: Το εργατόπαιδο που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Εχασε την ζωή του σαν σήμερα το 1968

Ηταν σαν σήμερα το 1968. που ο πρωτοπόρος Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, χάνει την ζωή του σε ένα δυστύχημα σε μια εκπαιδευτική πτήση και μόλις σε ηλικία 34 ετών.

Και στην περίπτωση του φαίνεται το μεγαλείο του εκπαιδευτικού συστήματος της Σοβιέτικής Ενωσης. Ο Γιούρι ένα εργατόπαιδο -οι γονείς του δούλευαν στην κολλεκτίβα της περιοχής. και ο ίδιος ξεκίνησε τον εργασιακό βίο σαν εργάτης σε χυτήριο-, μπόρεσε το όνειρο του για τα αεροπλάνα και το διάστημα να το κάνει πραγματικότητα. 

Οπως ακριβώς και στην περίπτωση της Βαλεντίνας Τερέσκοβα της κομσομόλας εργάτριας που υπήρξε πρώτη κοσμοναύτιδα, έτσι και στον Γκαγκάριν το Σοβιετικό κράτος του έδωσε την δυνατότητα να αξιοποιήσει το πάθος του για τα αεροπλάνα και το διάστημα.

Ξεκίνησε από την τεχνική σχολή του Σαράτωφ, για να εισαχθεί στην συνέχεια Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ. Αποφοιτά με άριστα το 1957 με επαίνους, και στη συνέχεια υπηρέτησε αρχικά με το Βόρειο Στόλο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Οι επιδόσεις του ξεχώρισαν και δυο χρόνια μετά το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί ως κοσμοναύτης, με σκοπό την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.

Αναλυτικά για τον Γιούρι Γκαγκάριν, το πρόσωπο που έγινε εθνικός ήρωας και σύμβολο της σοβιετικής υπεροχής στην κατάκτηση του Διαστήματος, σας παραπέμπουμε στην ανάρτηση που τιτλοφορούσαμε: Ο Γκαγκάριν και οι πολιτικοί κρατούμενοι του Ιτζεδίν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *