Σαν σήμερα γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι

«Την “ηθική των αφεντικών” την αντιπάθησα όσο και την “ηθική των δούλων”. Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου: Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται».

Μαξίμ Γκόρκι 

Σαν σήμερα στις 28 Μάρτη 1868 γεννιέται στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ ο  μαρξιστής  συγγραφέας Μάξιμ Γκόρκι. (Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέσκοφ).

Από την παιδική του ηλικία και λόγω ότι καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια φεύγει από το σπίτι του και προσπαθεί να επιβιώσει κάνοντας διάφορες δουλειές, από λαντζέρης σε καράβι, μέχρι χαμάλης και εργάτης στα χωράφια.

Στην προσπάθεια του για διαβίωση και χωρίς να μπορεί να στεριώσει σε καμιά δουλειά περιπλανάται σε όλη την Ρωσία γνωρίζοντας ανθρώπους της τάξης του, γίνεται κοινωνός της δυστυχίας και των προβλημάτων τους, κάτι που υποφέρει κι ο ίδιος, γεγονός καθοριστικό για τη μετέπειτα λογοτεχνική αλλά και την πολιτική του πορεία.

Ο αγάπη για την λογοτεχνία του Μάξιμ Γκόρκι εκδηλώνεται από το 1892 όταν για βιοποριστικούς λόγους αρχίζει να γράφει επιφυλλίδες σε επαρχιακές εφημερίδες, ενώ τρία χρόνια μετά με την βοήθεια του συγγραφέα Βλαντιμίρ Κορολένκο δημοσιεύει το διήγημα, «Τσελκάς». Από κει ξεκινάει η αναγνώριση του ταλέντου του. Το 1899 οι τυπωμένες συλλογές των διηγημάτων του, γνωρίζουν καταπληκτική επιτυχία ενώ γίνεται γνωστός σ’ όλη την Ευρώπη.

Η γνωριμία του με τον Λένιν το 1902 είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του. Γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και το 1905 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού «Νέα Ζωή» αγωνιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις για την επανάσταση.

Αφήνει την τελευταία του πνοή στις 18 Ιούνη 1936. Με τον Στάλιν και Μολότωφ, να είναι από κείνους που μετέφεραν το φέρετρό του στην κηδεία.

Διαβάστε επίσης:

Χτες και σήμερα

Μία απάντηση στο “Σαν σήμερα γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι”

  1. Είδα ένα βίντεο στο YouTube από Ρώσο εργαζόμενο σε καφετέρια 20-κάτι υποτίθεται, με σπουδές σε πολιτική επιστήμη, (Ρωσία Πούτιν βέβαια, πού όλα τα “ρεύματα” έχουν ανακατευτεί σε μία μάζα από ότι κατάλαβα, μαζί με το “φιλοδυτικό-αναρχοφιλελεύθερο”, και μπορούν οι αθεόφοβοι να χρησιμοποιούν μ-λ επιχειρήματα κατά των π.χ. Αναρχοσυνδικαλιστών, αλλά για να δικαιολογήσουν τον “Φιλελεύθερο” Καπιταλισμό στο τέλος και όχι την Κεντρικά Σχεδιασμένη Οικονομία, και μετά “τσουπ” ξαφνικά χρησιμοποιούν αναρχοσυνδικαλιστικά επιχειρήματα για Κροστάνδες εναντίον των στημένων δικών πού ξεκίνησε πρώτος ο Τρότσκυ και δεν έχει δικαίωμα να παραπονιέται, και άλλες “παπάτζες”, τρικυμία εν κρανίω) πού ισχυρίστηκε ότι ο Γκόρκυ θρηνούσε όταν καταργήθηκε η Εθνοσυνέλευση από τους Μπολσεβίκους, περίπου σαν την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ισχύει; Αν ναι, άλλαξε άποψη πιο μετά ο Γκόρκυ, ή θεωρήθηκε ότι δεν έχει και τόση σημασία; Δεν χρειάζεται να απαντήσετε αν σας κάνει να νιώθετε άβολα, να μάθω εγκυκλοπαιδικές γνώσεις θέλω ή να δω αν Φασίστες/Φιλελεύθεροι πράκτορες από Ρωσία εξαπλώνουν παραπληροφόρηση. Ή απλά, οι άνθρωποι πού είναι εργάτες και είναι 20-κάτι δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα, μπορεί και να μην έχουν ελεύθερο χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *