Μόνικα Ερτλ: Η Γερμανίδα που εκτελεί σαν σήμερα το 1971, τον πρώην συνταγματάρχη που διέταξε τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα

Την πρωταπριλιά του 1971 οι υπάλληλοι του προξενείου της Βολιβίας στο Αμβούργο βρήκαν νεκρό τον γενικό πρόξενο με τρεις σφαίρες στο κορμί του. Δίπλα του βρήκαν μία ξανθιά περούκα, το όπλο και ένα σημείωμα που έγραφε «Victoria o Muerte» , νίκη ή θάνατος!
Ο δολοφονηθείς πρόξενος ονομαζόταν Ρομπέρτο Κιντανίγια και ήταν ο πρώην συνταγματάρχης που διέταξε τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Ο άνθρωπος που τον εκτέλεσε ήταν η Μόνικα Ερτλ….

Στις 9 Οκτωβρίου 1967 ο βολιβιανός στρατός σε συνεργασία με τη CIA, συνέλαβε τον Τσε Γκεβάρα στα βουνά της Βολιβίας και τον οδήγησε σε ένα σχολείο. Οι αξιωματικοί, περιχαρείς πανηγύριζαν για τη σύλληψη του «Νο1 κινδύνου» με προεξέχοντα τον συνταγματάρχη Ρομπέρτο Κιντανίγια. Αφού ο συνταγματάρχης δέχθηκε ένα χαστούκι από τον αργεντίνο επαναστάτη, διέταξε αμέσως την εκτέλεσή του.     

Μόνικα Ερτλ…

Η Μόνικα Ερτλ ήταν κόρη του Χανς Ερτλ, ο οποίος ήταν ο κύριος κινηματογραφιστής του Χίτλερ. Γεννημένη το 1937, γαλουχήθηκε με τα ναζιστικά ιδεώδη, αφού το σπίτι της οικογένειας επισκεπτόταν συχνά ο Κλάους Μπάρμπι, στέλεχος των ναζί. Η Μόνικα τον αποκαλούσε «Θείο Κλάους». Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1954, η οικογένεια Ερτλ μετακόμισε στη Βολιβία, καθώς ο πατέρας της Μόνικα ήταν απογοητευμένος από το γερμανικό κράτος, επειδή δεν κέρδισε ένα βραβείο για την «προσφορά» του ως κινηματογραφιστής. …

 Η καθημερινότητα της οικογένειας διαταράχθηκε το 1967, όταν η Μόνικα διάβασε σε μία εφημερίδα για τη δολοφονία του Τσε, όπως και για τη δράση των ανταρτών του ELN στα βουνά της Βολιβίας. Η νεαρή Γερμανίδα ξεκίνησε επαφές με αντάρτες του ELN και εκεί ερωτεύτηκε έναν Βολιβιανό, τον Ίντι Περέδο. 

Η οριστική ρήξη και το σχέδιο δολοφονίας 

Το 1969 η Μόνικα ήταν ήδη δύο χρόνια μέλος του ΕLN, ωστόσο η δράση της περιοριζόταν σε μη επιχειρησιακά θέματα. Ένα απόγευμα, πάλι σε εφημερίδα, είδε τη φωτογραφία του αγαπημένου της Ίντι να κείτεται νεκρός και δίπλα του ένας άντρας να ποζάρει περήφανος. Ήταν ο συνταγματάρχης Ρομπέρτο Κιντανίγια. Η Μόνικα ήρθε σε οριστική ρήξη με την οικογένειά της και ορκίστηκε εκδίκηση. 

Το βολιβιανό καθεστώς για να προστατεύσει τον Κιντανίγια από τους αντάρτες, τον τοποθέτησε γενικό πρόξενο της Βολιβίας στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η Μόνικα Ερτλ σχεδίαζε δύο χρόνια τη δολοφονία του….

Η «εντυπωσιακή ξανθιά» στο προξενείο στο Αμβούργο Την πρωταπριλιά του 1971 χτύπησε η πόρτα στο γραφείο του πρόξενου Κινταρίγια και η γραμματέας του τον ενημέρωσε ότι μία Γερμανίδα ζητούσε να τον δει για να τη βοηθήσει σχετικά με μία βίζα.
Ο Κινταρίγια απάντησε καταφατικά και την πόρτα του γραφείου πέρασε μία εντυπωσιακή ξανθιά, με ανοιχτό πουκάμισο και ψηλές γόβες. «Ερτλ, Μόνικα Ερτλ. Ενδιαφέρομαι να επισκεφτώ τη Βολιβία για ένα ντοκιμαντέρ. Ξέρετε, είχα μείνει εκεί με τον πατέρα μου μετά τον πόλεμο. Μεταναστεύ­σαμε εκεί για κάποια χρόνια μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Δικαστήρια πολέμου, Αμερικάνοι, Ρώσοι, Αντιλαμβάνεστε». 

Ο πρόξενος αφού της είπε ότι θα τη βοηθήσει, της έδωσε και μία κάρτα με τα στοιχεία του σε περίπτωση που η ωραία Γερμανίδα ήθελε να τον συνοδεύσει για ένα ποτό. Η Μόνικα διάβασε την κάρτα. «Ρομπέρτο Κιντανίγια Περέιρα, γενικός πρόξενος Βολιβίας.» Ήταν πια σίγουρη. Είχε βρει τον άνθρωπο που εκτέλεσε τον Τσε και πόζαρε περήφανος πάνω από το πτώμα του Ίντι. Ψύχραιμη, έβγαλε από την τσάντα της ένα πιστόλι «colt cobra» 38αρι και τον σημάδεψε λέγοντάς του: Victoria o Muerte senior? Η Μόνικα τον πυροβόλησε εξ επαφής τρεις φορές. «Φασίστα», του είπε, και αφού άφησε την ξανθιά περούκα και το πιστόλι στο γραφείο εξαφανίστηκε. …

Το κυνήγι και η προδοσία 

Η Μόνικα Ερτλ γύρισε στη Βολιβία και ήταν πλέον η νούμερο ένα καταζητούμενη, καθώς οι αρχές την είχαν επικηρύξει για 20.000 δολάρια. Μετά από δύο χρόνια στην παρανομία, η Μόνικα αποφάσισε να επισκεφθεί τον γάλλο διανοούμενο και προσωπικό φίλο του Τσε, Ρεζίς Ντεμπρέ. Όταν την αντίκρυσε την αγκάλιασε θερμά και της είπε να προσέχει, γιατί ήταν πολύ επικίνδυνο να κυκλοφορεί. Αφού μίλησαν για κάμποση ώρα, ο Ρεζίς σοβάρεψε και της είπε τρομαγμένος: «Μόνικα, είναι εδώ, στη Βολιβία». Η Μόνικα δεν κατάλαβε και ρώτησε «ποιός είναι εδώ!» «Ο Κλάους Μπάρμπι, ο χασάπης της Λυών. Είναι σύμβουλος των μυ­στικών υπηρεσιών της Βολιβίας με το όνομα Κλάους Άλτμαν». 

Η Μόνικα σοκαρισμένη ψιθύρισε, «Ο Θείος Κλάους, ο φίλος του μπαμπά». Αφού ξεπέρασε το σοκ, η Μόνικα πρότεινε στον Ρεζίς να απαγάγουν τον «χασάπη της Λυών» και να δικαστεί στα πρότυπα του Άιχμαν, ο οποίος εντοπίστηκε στην Αργεντινή, απήχθη από τη Μοσάντ και δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου. Για τους επόμενους μήνες η Μόνικα Ερτλ και ο Ρεζίς Ντεμπρέ παρακολουθούσαν μέρα νύχτα τον Κλάους Μπάρμπι, με τη βοήθεια άλλων «συντρόφων» τους. Ωστόσο, κάποιος από την ομάδα τους πρόδωσε, καθώς ο Κλάους είχε ανθρώπους παντού.
Στις 12 Μαϊου 1973 της έστησαν ενέδρα υπό τις οδηγίες του «Θείου Κλάους» και την εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες, σε ηλικία 36 ετών. 

Ο πατέρας της, Χανς, πέθανε το 2000 σε ηλικία 93 ετών στο εξοχικό του στη Βολιβία….

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

________________

Μόνικα Ερτλ – Ακόμη ένα τιμωρό χέρι των λαών

«Κιντανίλια,

Κιντανίλια…

Οι νύχτες σου πια δεν θα είναι ειρηνικές…

Άρπαξες την ζωή από τον Ιντι

Και μαζί του και όλο τον λαό».

Την πρωταπριλιά του 1971 η Μόνικα Έρτλ εκτέλεσε τον Ρομπέρτο Κιντανίλια Περέιρο, γενικό πρόξενο της Βολιβίας στο Αμβούργο, αυτόν που έδωσε εντολή εκτέλεσης το κομμουνιστή-επαναστάτη-μαρξιστή-λενινιστή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και στεκόταν περιχαρής πάνω από το πτώμα του.

Το φασιστικό- κάθαρμα όργανο του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ήταν πάντοτε ιδιαίτερα προσεκτικό, αφού είχε βάψει τα χέρια του με το αίμα των ανταρτών και του λαού της Βολιβίας.

Εκείνη την μέρα, ωστόσο, η Μόνικα Ερτλ μες πρόσχημα την έκδοση βίζας τον ακολούθησε στο γραφείο του και κατόρθωσε να τον εκτελέσει με 3 σφαίρες και να αποδράσει αριστοτεχνικά από την υπηρεσία ασφαλείας του φονιά-δολοφόνου.

Πάνω στο Πτώμα του άφησε σημείωμα που έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» το σύνθημα των Βολιβιανών παρτιζάνων.

Η Μόνικα Έρτλ ήταν μαχήτρια του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (Ejército de Liberación Nacional), που δημιούργησε ο Τσε το 1966.

Ταυτόχρονα, ερωτεύτηκε τον Γκίντο Αλβάρο Περέδο, με ψευδώνυμο ΙΝΤΙ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο αντάρτικο. Στο αντάρτικο επέλεξε να αποκτήσει το παρατσούκλι«Ιμίλλα», ινδιάνα κοπέλα».

Ο εκτελεσμένος Ρομπέρτο Κιντανίλια βρέθηκε να φωτογραφίζεται πάνω από το πτώμα και του αγαπημένου της Μόνικα.

Οι σφαίρες στο κορμί του ήταν εκδίκηση για το θάνατο του Τσε,του Ιντι και του λαού της Βολιβίας που βασανιζόταν από τους αμερικανοκίνητους φασίστρες.

Η Μόνικα Ερτλ επέλεξε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο από τον ναζί πατέρα της.

Στρατεύτηκε στο κομμουνιστικό κίνημα και στην υπόθεση της απελευθέρωσης των λαών, πιστή στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της ένοπλης πάλης σαν μόνο δρόμο για την αποτίναξη των ζυγών του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού και του φασισμού.

Η Μόνικα Έρτλ ζει μέσα στις καρδιές κάθε προλετάριας και προλετάριου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε κομμουνίστριας και κομμουνιστή.

Η εκτέλεση του φονιά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, του Ίντι, και του λαού της Βολιβίας ήταν μια δίκαιη πράξη επαναστατικής αντιβίας, το όπλο της κρατούσαν όλοι οι καταπιεσμένοι και οι καταπιεσμένες από τον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, μαζί της πάτησαν την σκανδάλη και έστειλα στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας αυτό τον λακέ- προδότη και φασίστα.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πηγή: Από την Σπίθα στην Φλόγα

Μία απάντηση στο “Μόνικα Ερτλ: Η Γερμανίδα που εκτελεί σαν σήμερα το 1971, τον πρώην συνταγματάρχη που διέταξε τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα”

  1. Πολύ αποφασιστική και θαραλεα
    Ανταρτισσ η Μονικα Ερτλ
    Πρέπει να την έχουμε βαθειά στην
    Καρδιά μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *