ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΡΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11-12-2008

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΘΗΚΑΝ ΟΙ 5 ΝΕΑΡΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΡΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ

————————

Μετά την απολογία τους στην 17η τακτική ανακρίτρια, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίσθησαν σήμερα το μεσημέρι (Πέμπτη 11-12-2008) οι 5 νεαροί (τρεις έλληνες και δύο αλλοδαποί) που είχαν συλληφθεί τη νύχτα της Δευτέρας (προς Τρίτη) κοντά στο Πολυτεχνείο, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από αστυνομικό.

Η απόφαση για την προφυλάκιση έπεσε «σαν κεραυνός» στους κατηγορούμενους, κάποιους συγγενείς και τους συνηγόρους τους που δεν την περίμεναν δεδομένου ότι η δικογραφία δεν είχε κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο πέραν των τελείως αόριστων και πανομοιότυπων καταθέσεων των «μαρτύρων» αστυνομικών που τους συνέλαβαν.

Από τους 5 νεαρούς ο ένας δήλωσε ότι συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για το φόνο του 15χρονου πετώντας και αυτός πέτρες στους αστυνομικούς (και μόνον). Πρόκειται για ένα εργατόπαιδο (οικοδόμος) 21 ετών.

Ενώ οι άλλοι δύο νεαροί εργαζόμενοι έλληνες (ένας ιδ. υπάλληλος και ένας οικοδόμος) 26 και 27 ετών αντίστοιχα – όπως και οι δύο αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες, ένας Παλαιστίνιος εργάτης σε συνεργείο αλουμινοκατασκευών 26 ετών, και ένας Πολωνός γυψαδόρος 23 ετών – αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.

Οι δικηγόροι 3 εκ των 5 κατηγορουμένων (του ημεδαπού Α.Σ. που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς και των 2 αλλοδαπών) Φραγκίσκος Ραγκούσης και Γιώργος Γκουντούνας δήλωσαν ότι οι προφυλακίσεις ήταν άδικες, καταχρηστικές και συμψηφιστικές.

Ο δικηγόρος Γιώργος Γκουντούνας δήλωσε ότι: «Η Δικαιοσύνη αποδεικνύεται και πάλι θεραπαινίδα της σάπιας νεοφιλελεύθερης ελίτ. Σήμερα μάλιστα αποδεικνύεται και «επικοινωνιολόγος» της καταρρέουσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συμψηφίζει τις χθεσινές προφυλακίσεις των δολοφόνων αστυνομικών με τις σημερινές τελείως άδικες προφυλακίσεις των νεαρών που συνελήφθησαν την ώρα των επεισοδίων. Τόσο αυτών που συμμετείχαν στην εξέγερση πετροβολώντας τους πραιτωριανούς του καθεστώτος (και πολύ καλά έκαναν) όσο και όσων συνελήφθησαν κατά τύχη.»

Ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγγούσης δήλωσε ότι: «Πιστεύαμε και ελπίζαμε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το μακρύ χέρι των δυνάμεων καταστολής. Απαγοητευτήκαμε. Η σημερινή προσωρινή κράτηση χωρίς αναγνωρίσεις και χωρίς στοιχεία ήταν καταχρηστική και συμψηφιστική. Θεωρήσαμε υβριστικές για τις μαζικές κινητοποιήσεις και τη λαϊκή αντίδραση που καταδίκασαν το στυγερό έγκλημα τις ερωτήσεις του εισαγγελέα “τι θέλαμε εκεί”»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *