Σκιές ως προς την τήρηση του Συντάγματος κατά τη διεξαγωγή των εκλογών

Ανάμεσα στις ανούσιες κοκορομαχίες που ακούμε στην προεκλογική περίοδο ανάμεσα στα δυο κόμματα εξουσίας -τα οποία συμφωνούν στις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις– κάποιες φορές και για μικροκομματικές σκοπιμότητες ακούγονται κάποιες εύστοχες επισημάνσεις. Και προφανώς ισχύει απόλυτα αυτό που είπε σήμερα από την Τρίπολη ο Τσίπρας αναφερόμενος στις μεθοδεύσεις για τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές. «Δεν διστάζουν πουθενά οι άνθρωποι, είναι καθεστώς, είναι αδίστακτοι», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσει «τις αθλιότητες που έχει κάνει με τα θέματα δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με τις παρακολουθήσεις, τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, με τις αθλιότητες που έκανε όλες αυτές τις μέρες με το πρόσχημα του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη».

Και συνέχισε ο Τσίπρας ρίχνοντας ολοκάθαρες μπηχτές για την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου για τα ποια κόμματα θα λάβουν μέρος στις εκλογές. «Τελικά ο στόχος τους δεν ήταν ο Κασιδιάρης, αλλά να ελέγξουν ποια κόμματα θα κατέβουν και ποια όχι από τη λεγόμενη ”δεξιά πολυκατοικία”». «Και έπεσε βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία αυτές τις μέρες», πρόσθεσε και έτσι «κάποια ”διαμερίσματα” καταστράφηκαν και κατέρρευσαν, κάποια άλλα έμειναν ακέραια». Σχολιάζοντας, δε αυτή την εξέλιξη εκτίμησε: «Τα ”διαμερίσματα” εκείνων των κομμάτων που έχουν δηλώσει πίστη στον Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα των εκλογών, θα κατέβουν στις εκλογές, εκείνα που δεν έχουν δηλώσει πίστη, δεν θα κατέβουν».

Εδώ να προσθέσουμε τι έγραφε μόλις πριν δυο μέρες ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης στον λογαριασμό του στο f/b:

“Το κρισιμότερο είναι ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη και τον αποκλεισμό του κόμματος Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου, που δεν είναι πειστικά αιτιολογημένος, ότι διαμορφώνεται σταδιακά στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι η Κυβέρνηση μεθοδεύει την “εκκαθάριση” των κομμάτων στα δεξιά της προκαλώντας υπόνοιες δικαιοκρατικών ολισθημάτων. Η τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τη σύνθεση του Α1 Τμήματος και η “υπόθεση Τζανερίκου” συνέτειναν στη διαμόρφωση αυτής της αντίληψης.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα αν ο αποκλεισμός των κομμάτων αυτών θα βοηθήσει το κυβερνών κόμμα να κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές ή να πάρει αυτοδυναμία στις επόμενες, όμως βέβαιο είναι ότι για πρώτη φορά στα 49 χρόνια της Μεταπολίτευσης δημιουργούνται σκιές ως προς την τήρηση του Συντάγματος κατά τη διεξαγωγή των εκλογών. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για το δημοκρατικό κεκτημένο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, που είχε διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού σε εποχές πολύ μεγαλύτερης πολιτικής πόλωσης και κοινωνικής έντασης”.

Ασχετα τι άποψη έχει καθένας για τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό και για την “αξία της ψήφου”, τέτοια σκηνικά είναι άξια αναφοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *