Συνέντευξη τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 1η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη (βίντεο)

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ όπου το Κεντρικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανάγγειλε την 1η Πανελλαδική της  Συνδιάσκεψη (θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 29-30 Οκτωβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Άλσους Περιστερίου), είχε προσκληθεί και το μπλογκ μας. Παρουσιάζουμε σύντομη ανταπόκριση με τα βασικά σημεία όσων ακούστηκαν.

Από πλευράς του Κεντρικού Συντονιστικού παρουσίασαν τα δυο Κείμενα Θέσεων οι Τ. Κατιντσάρος, Γ. Σηφακάκης, Γ. Βλάχος και Κ. Κωστόπουλος, ενώ συντόνισε η Μαρία Λούκα.

«Με διαδηλώσεις, καταλήψεις, αγώνες και απεργίες διαρκείας, με όργανα από τα κάτω, κόντρα στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες», τόνισε ο Γ. Σηφακάκης, «μπορούμε να επιβάλουμε την άμεση παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους πιστωτές και τη διαγραφή του χρέους για να πάνε, εδώ και τώρα, τα δισεκατομμύρια ευρώ που τους πληρώνουμε, στην παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες», Παρουσιάζοντας το «άμεσο, μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα» που προτείνει το ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σημείωσε ότι απαιτείται «εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση, άμεση έξοδος από το ευρώ και αντικαπιταλιστική διεθνιστική αποδέσμευση από την ΕΕ, για να πετύχουμε αυξήσεις στους μισθούς και απαγόρευση των απολύσεων.»

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την πρώτη, δημοκρατικά οργανωμένη, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και τις αποφάσεις της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τ. Κατιντσάρος, «θέλει να συμβάλει στο μεγάλο, ενωτικό και ιστορικού χαρακτήρα αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου. Είναι αγώνας για την επιβίωση του λαού από τη λαίλαπα και για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της χώρας και του πλανήτη από την καπιταλιστική κρίση. Το τέλος αυτού του δρόμου πρέπει να είναι η ‘’μεγάλη έξοδος’’ της ανθρωπότητας από τη βαρβαρότητα, ένας νέος γύρος κοινωνικών επαναστάσεων με στόχο μια αναγεννημένη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική». Και συμπλήρωσε: «Ο λαός μπορεί και πρέπει να ‘’απολύσει’’ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να διώξει την τρόικα από τη χώρα μαζί με όλα τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τους νόμους τους και να βάλει σε ‘’πολιτική ομηρία’’ τη ΝΔ, τα ‘’εξαπτέρυγα’’ της τρόικας –ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ-, αλλά και κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής».

Σε «κοινή δράση, μέσα στο μαζικό κίνημα, όλης της Αριστεράς, αλλά και όλων των δυνάμεων που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τη ΝΔ», κάλεσε ο Γ. Βλάχος «για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ‘’συντονισμό των συντονισμών’’ που αναπτύσσονται με ταχύτητα σήμερα, για να ενωθούν οι διάσπαρτες αντιστάσεις και κινήματα σε ένα μεγάλο εργατικό και λαϊκό μέτωπο νίκης και ανατροπής της επίθεσης». Ταυτόχρονα, είπε, «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλει στη συσπείρωση ευρύτερων αριστερών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, στη μετωπική δράση τους στους αγώνες, αλλά και στο θεωρητικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας».

Τέλος, ο Κ. Κωστόπουλος παρουσιάζοντας το κείμενο θέσεων του Κεντρικού Συντονιστικού για την «ανώτερη δημοκρατική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», είπε πως «είναι πρωτοφανής η ανταπόκριση στο κάλεσμα για συγκρότηση τοπικών επιτροπών παντού σε όλη την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά για την Αριστερά στην Ελλάδα, όπου ένα μέτωπο συγκροτείται σε αυτοτελή βάση, με μέλη που έχουν ίσα δικαιώματα, με όργανα αιρετά και ανακλητά από τη βάση, ξεπερνώντας το άθροισμα των οργανώσεων και των ανένταχτων που τη συγκροτούν, με σεβασμό στην ύπαρξη και τη συμβολή τους» και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές βάσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα γίνουν το αμέσως ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Το κεντρικό πολιτικό στίγμα που ανέδειξαν οι ομιλητές συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:

Οι εργαζόμενοι να «απολύσουν» την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα «συνεταιράκια» τους, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ

Αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου

Παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των εργαζομένων

Έξω από το ευρώ, αντικαπιταλιστική διεθνιστική αποδέσμευση από την ΕΕ

Διαδηλώσεις, καταλήψεις, αγώνες κι απεργίες διαρκείας, λαϊκή εξέγερση κι εργατικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισχυρή για μια Αριστερά της νίκης, της ανατροπής, της νέας σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής

 

Αναλυτικότερα, οι θέσεις και οι εισηγήσεις βρίσκονται στο www.antarsya.org ενώ το σχετικό βίντεο από τη συνέντευξη τύπου υπάρχει εδώ.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *